Huhut vellovat: Putinin katoamisen taustalla valtataistelu?

Julkaistu: , Päivitetty:

Venäjä
Venäjän presidentin pitkä poissaolo julkisuudesta on käynnistänyt villit spekulaatiot jopa vallankaappausyrityksestä.
Presidentti Vladimir Putininmystinen katoaminen käynnisti Venäjällä ja ulkomailla hurjat spekulaatiot paitsi Putinin sairastumisesta myös mahdollisesta valtataistelusta hänen lähipiirissään.

Perjantaina Putinista julkaistiin uusi kuva ja videonauha, jonka sanottiin olevan tuoreesta tapaamisesta. Kreml on toistuvasti vakuutellut, että presidentti työskentelee normaalisti, mutta hän ei kuitenkaan ole ilmaantunut todistetusti elävänä toimittajien eikä yleisön eteen, joten kuvat eivät riittäneet laannuttamaan huhuja.

Viikon jatkuneen poissaolon takia venäläiset ja ulkomaiset kommentaattorit ovat pohtineet Putinin asemaa Venäjän johdossa laajemminkin. Virallisesti asema on vakaa ja presidentin tuki vankkumatonta. Säröjä ovat viime aikoina kuitenkin aiheuttaneet ainakin Ukrainan kriisi, talousongelmat sekä oppositiojohtaja Boris Nemtsovinmurha.


Kovan ja pehmeän linjan taistelu?

Putinin lähipiirin salaisesta valtataistelusta on puhuttu jo vuosia. Venäjän valtaklikin ytimeen kuuluvat niin sanotut silovikit, jotka nousivat valtaan Putinin myötä. Silovikit ovat entisiä turvallisuuselinten, kuten tiedustelupalvelu KGB:n/FSB:n miehiä, jotka edustavat kovempaa linjaa esimerkiksi länsimaita kohtaan. Hallinnossa vaikuttaa kuitenkin myös pehmeämmän linjan edustajia, joihin on luettu esimerkiksi pääministeri Dmitri Medvedev. Kovan linjan on sanottu olevan niskan päällä, mikä näkyy Venäjän uhitteluna Ukrainalle ja lännelle.

Epäilyjä Putinin lähipiirin tuoreesta myllerryksestä ovat esittäneet esimerkiksi hänen entinen avustajansa Andrei Illarionov, joka arveli kovan linjan edustajien, esimerkiksi presidentin hallintopäällikön Sergei Ivanovinyrittävän mahdollisesti jopa syrjäyttää Putinin. Toimittaja Konstantin Remtshukov puolestaan tviittasi huhuista, joiden mukaan Putinin ystävä, silovikki ja valtio-omisteisen öljyjätti Rosneftin johtaja Igor Setshinolisi saanut potkut. Tämä viittaisi siihen, että Putin on järjestelemässä hallintoaan uusiksi – tai on itse vaikeuksissa.

IS kertoi Putinin lähipiirin riitelyepäilyistä jo viime syksynä. Lue juttu tästä linkistä.

Kovan ja pehmeän linjan valtataistelun taustalla saattaisi olla esimerkiksi Ukrainan sodan aiheuttama Venäjän eristäminen, joka on vahingoittanut monien taloudellisia etuja Venäjällä ja käynnistänyt vaatimuksia kriisin liennyttämisestä. Toisaalta hallinnossa sanotaan vaikuttavan myös äärikovan linjan, jonka mielestä Venäjän pitäisi toimia entistäkin määrätietoisemmin Ukrainassa ja liittää kapinallisalueet itseensä.

Putinilta itseltään kysyttiin hänen joulukuisessa lehdistötilaisuudessaan, voisiko Venäjällä Ukrainan kriisin ja talousongelmien takia tapahtua niin sanottu palatsivallankumous.

– Voin vakuuttaa, että meillä ei ole palatseja, joten palatsikumous ei ole mahdollinen. Presidentin virallinen asunto on Kreml ja se on hyvin suojattu, Putin naureskeli.

Nemtsovin murha taustalla?

Toinen hurjia spekulaatioita aiheuttava huhu liittyy Boris Nemtsovin murhaan ja sen tutkimuksiin, joiden epäillään aiheuttaneen toisenlaisen valtataistelun Kremlin lähipiirissä.

Murhasta epäiltyinä on viisi tshetheenimiestä, joista ainakin murhan pääepäillyllä Zaur Dadajevillaon yhteys Kremlin tukemaan Tshetshenian presidenttiin Ramzan Kadyroviin. Dadajev on toiminut aiemmin Kadyrovin turvallisuusjoukoissa, ja Kadyrov on ylistänyt tätä ”isänmaanystäväksi”. Murhan taustalla voi Kadyrovin mukaan olla Dadajevin suuttuminen Charlie Hebdon pilakuvia puolustaneelle Nemtsoville.

Kadyrovilla on ollut merkittävä rooli Tshetshenian rauhoittamisessa, ja siksi hänellä on vankka asema Kremlin silmissä. Kadyrov on kuitenkin astunut isoille varpaille, sillä hän on raporttien mukaan ajautunut riitoihin turvallisuuspalvelu FSB:n kanssa. FSB:n kerrotaan muun muassa pidättäneen viime vuosina vakavista rikoksista epäiltyjä tshetsheenejä, jotka ovat kuitenkin livahtaneet syytteistä väitetysti Kadyrovin ansiosta.


Nimenomaan FSB:llä oli merkittävä rooli Zaur Dadajevin pidätyksessä ja pidätyksen tiedottamisessa viime viikonloppuna. Pidätyksestä tiedotti itse FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov. FSB:tä lähellä olevissa tiedotusvälineissä on myös näkyvästi pyritty osoittamaan, että Kadyrovin esittämä teoria Nemtsovin murhan islamistikytköksistä ei pidä paikkaansa. Tämä on nähty yrityksenä murentaa Kadyrovin asemaa.

Venäjällä on myös avoimesti spekuloitu, että Nemtsovin murhan taustalla olisikin ollut raju sisäinen valtataistelu, jossa jotkut FSB:ssä yrittävät horjuttaa Kadyrovin asemaa ja nostaa omaansa osoittamalla, että tämä on mennyt liian pitkälle eikä ole enää Putinin eikä Kremlin hallittavissa.

– Jokin hallinnon ryhmittymä on ehkä halunnut painostaa Putinia ja kohentaa asemiaan, totesi Nemtsovin avustajiin kuuluva Sergei Sharov-Delaunayuutistoimisto Reutersille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt