H&M ja useat muut suuret ketjut lapsityövoimasyytösten kohteena - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

H&M ja useat muut suuret ketjut lapsityövoimasyytösten kohteena

Ihmisoikeusjärjestö kertoo, että Kambodzan hallitus on epäonnistunut suojelemaan työläisiä, jotka tekevät vaatteita lukuisille kansainvälisille merkeille.

12.3.2015 11:18

Human Rights Watch (HRW) julkaisi 140 sivuisen raportin, jossa kerrotaan kambodzalaisten vaatetyöntekijöiden huonoista työoloista. Järjestön mukaan työntekijät, joista suurin osa on naisia, joutuvat kestämään pakotettuja ylitöitä, raskauksiin liittyvää syrjintää ja liitonvastaisia toimia. HRW huomauttaa, että Kambodzan hallitus tai suuret kansainväliset firmat, eivät ole tarttuneet epäkohtiin kunnolla.

Viime vuosina Kambodzalaiset tehdastyöläiset ovat yrittäneet saada huomiota surkeille työoloille: Osa vaatetyöntekijöistä on pyörtyillyt kesken raskaiden päivien, liittoihin liittyminen on tehty äärimmäisen vaikeaksi ja työntekijät ovat yrittäneet vaatia parempaa palkkaa. Useissa tehtaissa käytetään myös lapsityövoimaa.

- Kambodzan hallituksen tulisi ryhtyä tiukkoihin toimenpiteisiin muuttaakseen nämä käytännöt parantamalla työlakeja sekä suojelemalla työntekijöitä hyväksikäytöltä, HRW:n naisten oikeuksien tutkija Aruna Kashyap sanoo.

- Nämä kansainväliset vaatemerkit ovat talousnimiä. Niillä on paljon vaikutusvaltaa ja ne voivat ja niiden pitäisi tehdä enemmän varmistaakseen, että heidän sopimuksensa vaatetehtaiden kanssa eivät edesauta työntekijöiden hyväksikäyttöä.

Tehdessään raporttia HRW on ollut yhteydessä ainakin Adidakseen, Armaniin, Gapiin, H&M:ään, Joe Freshiin ja Marks and Spenceriin. Kaikki nämä valmistavat vaatteitaan Kambodzassa.

Kambodzalla on työsuojelulaki, jonka mukaan muun muassa ylityön tulisi olla vapaaehtoista. HRW huomasi kuitenkin, että useat vaatetehtaat käyttivät erilaisia keinoja vähentääkseen kulujaan työntekijöiden oikeuksien kustannuksella.

Raportissa kerrottiin yhden H&M:n tehtaan oloista muun muassa sellaista, että tehtaan johtajat olivat pakottaneet työntekijöitä töihin myös sunnuntaisin, mikä on heille luvattu vapaapäivä. Työntekijöille ei maksettu ylityölisiä, sillä tehdas pystyi kiertämään työlakeja ulkoistamalla työn luvattomalle alihankkijalle.

Tehtaan työntekijät kertoivat, että tehtaassa työskentelee myös alle 15-vuotiaita lapsia, jotka pakotetaan työskentelemään yhtä kovaan tahtiin kuin aikuisetkin.

Kashyap peräänkuulutti suurten firmojen vastuuta valvoa huonoja työoloja.

Suurista merkeistä Adidas, Gap ja H&M ovat keskustelleet HRW:N kanssa vakavasti yrityksistään tarttua esiin nousseisiin ongelmiin. Adidas ja H&M julkaisevat myös listaa tavaratoimittajistaan, sekä päivittävät listoja säännöllisesti. Marks and Spencer on luvannut julkistaa oman listansa vuonna 2016.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?