Raportti paljasti salaisen operaation: Näin Venäjä aloitti hyökkäyksen Itä-Ukrainassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Raportti paljasti salaisen operaation: Näin Venäjä aloitti hyökkäyksen Itä-Ukrainassa

Brittiläinen The Royal United Services Institute (RUSI) julkisti raportin, jonka mukaan Venäjän osallistuminen Ukrainan konfliktiin on tapahtunut niin suurella mittakaavalla, että sen vaikutukset Venäjän armeijaan alkavat jo näkyä.

Tämä T-72B -venäläistankki saapui Krimille 31.3.2014.

12.3.2015 9:51

Venäjän presidentti Vladimir Putin on viimein myöntänyt, että Krimin niemimaan haltuunotto viime maaliskuussa oli suunniteltu tapahtuma. Länsimaat ovat järjestelmällisesti syyttäneet Venäjää Ukrainan konfliktin lietsomisesta sekä aseiden ja joukkojen toimittamisesta Itä-Ukrainan kapinallisille.

Tästä huolimatta Putinin hallitus kiistää yhä suoran sekaantumisen Itä-Ukrainan konfliktiin.

The Royal United Services Instituten raportin mukaan Venäjän suuren luokan osallistuminen Itä-Ukrainan tapahtumiin alkoi venäläisten joukkojen toimesta viime elokuussa. Raportin mukaan huippu saavutettiin joulukuussa, jolloin mukana oli jo 10 000 sotilasta.

Raportin mukaan yhteensä venäläisiä sotilaita on osallistunut Ukrainan kriisin tapahtumiin jopa 42 000 ja mukana on ollut 117 taisteluyksikköä tai taisteluyksiköitä tukevaa joukkoa. Joukkoja on kierrätetty Ukrainan taisteluiden etulinjoissa ja Venäjältä on tuotu aseistusta Ukrainaan. raportissa kerrotaan.

RUSI:n raportissa kerrotaan, että pienet tiedustelu- ja Spetsnaz-yksiköt ylittivät maiden välisen rajan heinäkuun puolivälissä sen jälkeen kun Ukrainan hallituksen joukot olivat voittaneet useita taisteluita ja onnistuneet puskemaan venäjä-mieliset kapinalliset pois näiden aiemmin hallitsemilta alueilta.

RUSI:n raportti vahvistaa myös jo Bellingcat-ryhmän helmikuussa tekemän raportin, jonka mukaan Venäjän tykistö pommitti Ukrainan hallituksen joukkoja Venäjän puolelta. Raporttien tutkimukset perustuivat satelliittikuvien analyyseihin.

– Ensimmäiset Ukrainan (hallituksen) joukkojen onnistuneet operaatiot myöhään kesäkuussa ja aikaisin heinäkuussa 2014 aiheuttivat Venäjän tykistön tulitusta Venäjän rajojen sisäpuolelta. Tykitys kohdistui Ukrainan eteneviin joukkoihin Ukrainan maaperällä heinäkuun puolivälistä eteenpäin, raportin kirjoittaja Igor Sutjagin toteaa.

– Tätä seurasi elokuussa Venäjän joukkojen suora osallistuminen taisteluihin, kun kapinallisten lyöminen alkoi näyttää todennäköiseltä. Venäjän joukkojen suurilukuisesta läsnäolosta Ukrainan maaperällä on tullut sen jälkeen pysyvä osa konfliktia.

Raportti kertoo karua kuvaa myös itäukrainalaisten kapinallisten kohtalosta taisteluissa. Raportissa todetaan, että Venäjän joukot ovat toimineet tehokkaimpana iskujoukkona Ukrainan armeijaa vastaan, kun kapinallisjoukkoja on lähinnä käytetty vain tykinruokana.

Sutjagin kertoo raportissa, että näin suuren sotilasoperaation ylläpitäminen alkaa näkyä jo Venäjän armeijan suorituskyvyssä.

– On selvää, että Kremlin määräysvallan alla on riittämättömiä resursseja - sotilaallisia ja taloudellisia - ylläpitää sotilaallisia operaatioita tämänhetkisellä tasolla yli vuoden. Armeijan vaadittu kapasiteetti jatkaa operaatiota on jo saavuttamassa rajaansa.

Sutjagin on entinen Venäjän armeijan tutkija ja aseasiantuntija. Hän vietti 11 vuotta vankilassa Venäjän arktisessa pohjoisosassa sen jälkeen kun hänet tuomittiin vakoilusta. Sutjagin on kieltänyt syytteet.

Moskova vapautti hänet osana vakoojien vaihtoa vuonna 2010 ja hän on asunut siitä asti Britanniassa.

Lähteet: The Guardian

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?