MH370-mysteeri: ”Minusta näyttää että he etsivät väärästä paikasta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

MH370-mysteeri: ”Minusta näyttää että he etsivät väärästä paikasta”

Jotkut asiantuntijat epäilevät yhä, että kadonneen malesialaiskoneen etsintä hapuilee väärässä paikassa väärien oletusten takia.

Australian Ocean Shield -alus etsi kadonnutta malesialaiskonetta Intian valtameren pohjasta jo viime huhtikuussa.­

8.3.2015 8:00

Seitsemän maan viranomaiset ovat ulottaneet miljoonia maksaneet etsinnät yhteensä 4,6 miljoonan neliökilometrin alueelle Intian valtamerellä. Alue vastaa noin 135 Suomea. Meren syvyyksissä tapahtuneissa etsinnöissä on pystytty haravoimaan noin 40 000 neliökilometrin kokoinen alue.

Silti Malaysia Airlinesin lento MH370 on ollut jo vuoden kateissa. Koneesta ei ole löytynyt pienintäkään jälkeä.

Nykyinen etsintäalue sijaitsee tuhansien kilometrien päästä sieltä, missä Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla olleen malesialaiskoneen olisi pitänyt lentää. Koneen olisi pitänyt liikkua pohjoiseen, mutta kaupallisen satelliitin poimimien signaalien perusteella etsintäalue siirrettiin jo varhaisessa vaiheessa kaukana etelässä sijaitsevalle merialueelle Australian edustalle.

Alunperin MH370-lentoa etsittiin muun muassa pohjoisesta Siaminlahdelta, mutta pian tutkinta kohdistettiin täysin päinvastaiseen suuntaan satelliittitietojen perusteella. Kuvassa Yhdysvaltain Seahawk-helikopteri Siaminlahdella koneen katoamisen jälkeisenä päivänä.­

Asiantuntijat ovat pääasiassa kommentoineet etsintäalueen olevan oikeassa suunnassa. Soraääniäkin on kuulunut.

”Oletukset ongelmallisia”

Sydneyn yliopiston ilmailualan professori Jason Middleton sanoi Time-lehdelle aiemmin tällä viikolla, että etsintäalue saattaa olla väärä.

– Se fakta, ettei edelleenkään ole löytynyt palaakaan koneesta, viittaa minusta siihen, että he etsivät väärästä paikasta, Middleton sanoi.

Koneen mukana kadonneen kiinalaismatkustajan omainen liikuttui muistotilaisuudessa Kuala Lumpurissa perjantaina.­

Hänen mukaansa oletukset, joiden avulla koneen mahdollinen viimeinen sijaintipaikka on laskettu, ovat ongelmallisia.

– Laskelmat nojaavat moneen seikkaan, joita ei kyetä pitävästi todentamaan, Middleton kommentoi.

Timen artikkeli ei tarkentanut, mitä nuo seikat Middletonin mukaan ovat.

Uudet laskelmat toukokuun jälkeen?

Etsinnät päätyivät Intian valtamerelle selkeästä syystä. Kaupallinen Inmarsat-satelliitti vastaanotti malesialaiskoneesta signaaleja, joiden taajuuden vaihtelun perusteella koneen laskettiin liikkuneen jossakin kohtaa kaarevaa kehää, joka ulottui etelästä Intian valtamereltä pohjoiseen kauas Aasian mantereen päälle.

Pohjoista suuntaa ei ole harkittu etsintäalueeksi, koska laskelmat viittaavat nimenomaan etelään. Koneesta olisi monien mielestä myös pitänyt saada jotain havaintoja, jos se olisi pudonnut muualle kuin mereen.

Silti laskelmat herättävät yhä epäilyksiä yksinkertaisesti siitä syystä, että niissä on esimerkiksi oletettu koneen lentäneen kutakuinkin normaalilla matkalentonopeudella. Kyseessä on kuitenkin pelkkä oletus.

Malesian liikenneministeri Liow Tiong Lai sanoi lauantaina olevansa yhä ”varovaisen optimistinen”, että kone löytyy nimenomaan eteläiseltä Intian valtamereltä. Hän kuitenkin vihjasi, että uudet laskutoimitukset voivat tulla kyseeseen, jos nykyiset etsinnät eivät tuota minkäänlaista tulosta.

– Toukokuun lopussa, jos emme vieläkään löydä konetta, meidän täytyy palata suunnittelupöydän ääreen. Luotamme, että asiantuntijaryhmä ... kehittää suunnitelman, liikenneministeri Lai sanoi.

Hän viittasi todennäköisesti siihen, että etsintäaluetta saatetaan joutua laajentamaan.

Laskutoimitukset koneen todennäköisen olinpaikan taustalla on kyllä julkistettu, mutta silti epäilijöitä riittää jatkuvasti. Moni vihjaa, että etsinnät on johdatettu tahallaan etelään, kun luontevampi suunta olisi pohjoinen. On esitetty jopa salaliittoteorioita siitä, että kone laskeutui johonkin ja matkustajat ovat yhä elossa.

– Tämä on ensimmäinen kerta historiassa kun salaisen matemaattisen laskutoimituksen perusteella on kehotettu kadonneiden matkustajien omaisia hyväksymään sen, että heidän rakkaansa ovat kuolleet, kirjoitti MH370:n katoamisesta kirjan tehnyt Jeff Wise New York Magazinessa helmikuussa.

Uuden-Seelannin ilmavoimien kone etsi kadonnutta Malesian Airlinesin lentokonetta viime vuoden maaliskuussa. Valokukuva on otettu pilvien läpi aurinkoa vasten.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?