Löytyikö Ruotsin rannikolta pala sotahistoriaa? Kalastajan vinkki auttoi ”Haisulin” jäljille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Löytyikö Ruotsin rannikolta pala sotahistoriaa? Kalastajan vinkki auttoi ”Haisulin” jäljille

Sukeltajat ovat löytäneet Trelleborgin edustalta Etelä-Ruotsista lentokoneen hylyn, jonka he uskovat olevan syyskuussa 1944 alas ammuttu amerikkalaispommikone.

4.3.2015 17:34

Kaksi ruotsalaista sukeltajaa löysi helmikuussa Etelä-Ruotsista Trelleborgin edustalta lentokoneen rungon, jonka he uskovat olevan syyskuussa 1944 mereen syöksynyt amerikkalaispommikone. Asiasta uutisoi jo helmikuun puolivälissä Aftonbladet.

Reutersin mukaan B-17G-pommikone oli lähtenyt Englannista suorittamaan tehtävää Prahan lähistölle. Saksan ilmatilassa koneen moottorissa ilmeni vikaa ja koneen miehistö päätti suunnata kohti Ruotsin rannikkoa.

Trelleborgin yllä saksalainen hävittäjä kuitenkin yhytti koneen ja ampui sen alas. Kone, jota sen miehistö kutsui nimellä ”Stinker” eli ”Haisuli”, syöksyi mereen tappaen yhdeksän sen kymmenhenkisestä miehistöstä.

Sukeltajilla huikea onni

Sukeltajat Tobias Andersson ja Johan Ohlén olivat etsineet konetta aiemminkin. Kun paikallinen kalastaja kertoi saaneensa verkkoihinsa metallinpalasia, päättivät miehet lähteä etsimään koneen hylkyä kalastajan osoittamasta paikasta.

He löysivät koneen osia merenpohjasta jo ensisukelluksellaan. Hylky lepää noin 16 metrin syvyydessä, melko lähellä rantaa.

– Moottoriongelmien vuoksi koneen täytyi tiputtaa pomminsa mereen ja lentää kohti Ruotsia ja turvaa. He ehtivät jo ylittää rannikon ja luulivat olevansa turvassa, kun jostain ilmestyi saksalainen hävittäjä. Heihin osui, kone kääntyi ja rysähti mereen, Andersson kertoi Reutersille.

Anderssonin mukaan vielä ei ole löytynyt varmoja todisteita siitä, että kyseessä olisi juuri ”Stinker”. Se on Anderssonin mukaan kuitenkin hyvin todennäköistä.

– Sataprosenttista varmuutta ei ole, mutta löytöpaikka viittaa siihen. Myös löytämämme moottorit, laskutelineet ja muut koneen osat ovat identtisiä tänne tippuneen B-17-konetyypin kanssa, Andersson kertoi.

Anderssonin mukaan ainoastaan koneen perämies selvisi onnettomuudesta hengissä. Lentäjä löydettiin kuolleena merestä, koneen navigoijan ruumis kellui rantaan Trelleborgissa vuotta myöhemmin. Kuutta miehistön jäsentä ei ole koskaan löydetty.

Pentagonista otettu yhteyttä

Yhdysvaltain puolustusministeriön kadonneita sotilaita jäljittävä osasto on Reutersin mukaan ollut yhteydessä sukeltajiin.

– Amerikkalaisia katosi toisessa maailmansodassa 74 000. Heitä pyritään edelleen paikantamaan ja heidän jäänteitään tuomaan kotimaahan. Pentagonista on tiedusteltu koneen ulkonäköä, hylyn sijaintia ja sitä, olemmeko löytäneet ihmisten jäänteitä tai muita asioita, joiden perusteella he voisivat tunnistaa kadonneita, Andersson kertoi Reutersille.

Boeingin rakentama B-17G-pommikone tunnettaan myös nimellä ”lentävä linnoitus”. Se oli Yhdysvaltain ilmavoimien nelimoottorinen raskas pommikone, jota käytettiin toisessa maailmansodassa saksalaisten sotilas- ja teollisuuskohteiden pommittamiseen.

Boeing B-17G Kentuckyn ilmailumuseossa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?