Putinin tshetshenialainen luottomies: ”länsimaiset tiedustelupalvelut” Nemtsovin murhan takana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putinin tshetshenialainen luottomies: ”länsimaiset tiedustelupalvelut” Nemtsovin murhan takana

Presidentti Vladimir Putin ei ollut oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin ainoa vihamies.

Presidentti Vladimir Putinin sanotaan tukevan Ramzan Kadyrovin johtamaa, ihmisoikeusrikoksista epäiltyä tshetshenian hallitusta lähes miljardilla eurolla vuosittain.­

2.3.2015 14:41

Venäjän poliisi ei vielä maanantai-iltapäivään mennessä ollut ottanut ketään kiinni oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhatutkintaan liittyen. Moskovassa sunnuntaina marssineet kymmenet tuhannet venäläiset kantoivat mukanaan kylttejä, joissa he suoraan syyttivät murhasta presidentti Vladimir Putinia, jonka kärkkäimpiin kriitikoihin Nemtsov kuului aina 2000-luvun alusta asti.

Ex-varapääministeri Nemtsovin tiedetään keränneen viime kuukausina tietoja Ukrainan sodasta ja Venäjän osallisuudesta siihen. Nemtsovin mukaan hänen keräämänsä aineisto osoittaisi kiistattomasti Putinin osuuden Ukrainan sodan kulkuun.

Putin ei kuitenkaan ollut Nemtsovin ainoa vihamies. Radio Free Europen mukaan ei ole täysin poissuljettua, että Nemtsovin murhan takaa löytyisi yhteys tshetsheenijohtajaan.

Myös Tshetshenian presidentti, Putinin tukema Ramzan Kadyrov on yrittänyt vuosien varrella keksiä kuinka Tshetshenian asioista turhan kiinnostunut Nemtsov saataisiin hiljennettyä. Caucasus Knot -verkkosivuston mukaan Kadyrov yritti saada joulukuun 2010 massamielenosoitusta johtaneen Nemtsovin vankilaan. Nemtsovin vastaus oli sivuston mukaan se, että Kadyrov ”on henkisesti hyvin sairas mies”, joka tarvitsee lääkäriä. Nemtsovin mukaan oli myös sääli, että Kadyrovin kaltaiset henkilöt hallitsevat Kaukasusta ja toivoi, että Kadyrov joutuu vielä vastuuseen tekosistaan.

Kadyrov ei ole mikään partiopoika ja sen Nemtsovkin yritti monesti todistaa. Esimerkiksi saksalainen Gesellschaft für bedrohte Völker -ihmisoikeusjärjestön mukaan presidentin yksityinen armeija on vastuussa yli 70 prosentista Tshetshenian tasavallassa Tshetshenian toisen sodan jälkeen tapahtuneista murhista, raiskauksista, kidutuksista ja sieppauksista. Sotarikoksia tutkivat muun muassa toimittaja Anna Politkovskaja ja ex-agentti Aleksander Litvinenko. Molemmat ovat sittemmin päässeet hengestään. Samoin samoja asioita penkonut Politkovskaja-palkinnon saanut toimittaja Natalia Estemirova.

Vuonna 2007 valtaan nousseen Kadyroviin liitettyjen turvallisuusjoukkojen on raportoitu liittyvän myös Moskovassa tapahtuneisiin sieppauksiin ja henkirikoksiin.

Itsenäinen Novaja Gazeta -lehti on myös tutkinut tshetsheeneihin liittyviä raportteja ja tavannut Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n henkilökunnan edustajia, jotka olivat uhanneet 2013 erota tehtävistään, koska syyttäjäviranomainen oli kieltäytynyt syyttämästä murhiin liitettyjä, Moskovassa sijaitsevan Tshetshenian sisäministeriön työntekijöitä ja päästänyt heidät vapaaksi.

Nemtsov itse oli pyytänyt toukokuussa FSB:n johtajaa Aleksandr Bortnikovia tutkimaan raportit, joiden mukaan Tshetshenian turvallisuuspalvelun henkilökuntaa oli matkannut Itä-Ukrainaan taistelemaan Venäjän-mielisten kapinallisten puolelle. Joulukuussa Nemtsov oli kyseenalaistanut Kadyrovin kannattajien Groznyissa järjestämää mielenosoitusta, johon Kadyrovin mukaan osallistui ”10 000 Putinille uskollista vapaaehtoista”, jotka ovat ”valmiit toteuttamaan minkä hyvänsä Kremlistä tulevan käskyn” puolustaakseen Venäjän turvallisuutta. Nemtsov myös lausui tuolloin Kremlin rahoittavan Tshetshenian hallintoa 60 miljardilla ruplalla eli noin 900 miljoonalla eurolla vuodessa.

– Venäjän taloudellisten ongelmien varjossa Kadyrovin ja Putinin ääneen sanomaton sopimus – rahaa lojaaliudesta – tullee päätökseensä, Nemtsov arveli joulukuussa, kun ruplan kriisi alkoi Venäjän saamien talouspakotteiden vuoksi.

Kadyrov kiirehti heti lauantaina, Nemtsovin murhaa seuranneena päivänä, lausumaan Tshetshenian presidentin virallisilla verkkosivuilla, ettei siitä ”ollut epäilystäkään” etteivätkö länsimaiset tiedustelupalvelut paljastuisi lopulta Nemtsovin murhaajiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?