Virolaiset valitsevat tänään uuden parlamentin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Virolaiset valitsevat tänään uuden parlamentin

Virossa järjestetään tänään parlamenttivaalit.

Vaaliteemoina Virossa ovat olleet turvallisuuspolitiikka ja talous. Pääministeri Taavi Rõivas.­

1.3.2015 3:47

Mielipidekyselyjen valossa suurimman puolueen tittelistä kilpailevat pääministeri Taavi Rõivasin reformipuolue ja Tallinnan pormestarin Edgar Savisaaren keskusta.

Vaaliteemoina Virossa ovat olleet turvallisuuspolitiikka ja talous, etenkin verotus, kilpailukyky, sosiaaliturva ja hyvinvointipalvelut.

Tuoreen Postimees-lehden uutisoiman kyselyn mukaan tasaveroa kannattava reformipuolue olisi suosituin puolue yli 26 prosentin kannatuksella, mutta myös keskusta on ollut kärjessä joissain kyselyissä helmikuussa.

Parlamenttiin on tyrkyllä kaksi uutta puoluetta. Viron vapaapuolue EVA on saamassa kyselyn mukaan noin 10 prosentin kannatuksen, joten viiden prosentin äänikynnyksen ylittäminen on todennäköistä.

Myös konservatiivinen kansanpuolue EKRE on yltänyt parhaimmillaan yhdeksän prosentin kannatukseen, mutta se on huvennut viimeisimmän mittauksen mukaan kuuteen prosenttiin.

Kumpikin uusi puolue kuvailee itseään oikeistolaiseksi ja konservatiiviseksi. Konservatiivinen kansanpuolue on euroskeptinen, kun hieman arvoliberaalimpi vapaapuolue on profiloitunut puoluepolitiikkaa vastustavaksi kansanliikkeeksi.

Viron parlamenttiin eli riigikoguun valitaan 101 kansanedustajaa.

Vaaleissa pystyi antamaan äänensä myös sähköisesti. E-äänestys oli mahdollista 19.2.–25.2.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?