Pirkko Saisio Nemtsov-mielenosoituksessa: ”Hän tiesi, että kuolema juoksee hänen kintereillään” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pirkko Saisio Nemtsov-mielenosoituksessa: ”Hän tiesi, että kuolema juoksee hänen kintereillään”

Venäjän suurlähetystön edustalle kerääntyi pari sataa ihmistä kunnioittamaan Boris Nemtsovin muistoa.

28.2.2015 22:36

Viileä sade tihkui taivaalla murheellisten ihmisten niskaan, jotka olivat tulleet kunnioittamaan venäläisen oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin muistoa Helsingin Tehtaankadulle Venäjän suurlähetystön eteen. Surumielenosoitukseen osallistui pari sataa ihmistä.

Suurlähetystön aita täyttyi kynttilöistä ja kuvista. Edustalla oli pieni muistoalttari, jossa Nemtsovin kuolemasta syytettiin suoraan Kremliä. Surulliset ja epäuskoiset osallistujat halailivat toisiaan ja vaihtoivat ajatuksia suru-uutisesta. Monet olivat olleet Tehtaankadulla jo silloin, kun toimittaja Anna Politkovskaja murhattiin vuonna 2006.

Tilaisuudessa kerättiin allekirjoituksia avoimeen vetoomukseen, jossa vaaditaan muun muassa Nemtsovin murhan riippumatonta tutkintaa. Vetoomus toimitetaan Moskovaan. Sen on allekirjoittanut Suomen Amnesty International, Suomen PEN, Sadankomitea, Suomen Rauhanliitto ja kulttuuriyhdistys Kiila.

Heinäluoma ja Hautala paikalla

Paikalla oli suomalaisista poliitikoista muun muassa eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) ja Heidi Hautala (vihr). Hautala on työskennellyt Nemtsovin kanssa ja piti monen muun lailla Nemtsoville muistopuheen.

Heidi Hautala puhui tilaisuudessa.

– Olemme menettäneet yhden Venäjän demokraattisen opposition kaikkein kirkkaimmista, ellemme kaikkein kirkkaimman ihmisen. Hän oli myös moitteeton siinä suhteessa, että häntä ei koskaan syytetty henkilökohtaisen edun tavoittelusta kuten monia muita.

Ukrainalainen Irina Trygub keskusteli ystäviensä kanssa kynttilärivin edustalla kyyneleet silmissään.

– Boris Nemtsov merkitsi minulle paljon. Kun olin nuori tyttö ja Neuvostoliitto hajosi, hän oli Boris Jeltsinin oikea käsi. Otin uutisen hänen kuolemastaan henkilökohtaisena tragediana. Luulen, että Venäjällä on tänään alkanut sisällissota. Maa ei tule koskaan olemaan enää sama kuin se oli ennen.

”Tämä vain jatkuu ja jatkuu”

Kirjailija Pirkko Saisio tuli surumielenosoitukseen sananvapauden puolesta ja tukemaan venäläisiä, joilla on vaikeaa. Hän on kirjoittanut näytelmän Slava! joka sai tällä viikolla ensi-iltansa Kansallisteatterissa. Näytelmä on poliittinen satiiri Venäjän hirmuhallitsijoista.

Kirjailija Pirkko Saision uusin teos on Kansallisteatterissa esitettävä Slava! -näytelmä.

– En voi iloita näistä yhteneväisistä piirteistä. Todellisuus ottaa näytelmän kiinni. Elämme kauheassa maailmantilanteessa. Nemtsov oli rohkea mies ja tiesi, että kuolema juoksee hänen kintereillään. Hän sanoi ihan viime päivinäkin, että hänen henkensä on vaarassa, mutta se ei tukkinut hänen suutaan. Siinä on mallia meille kaikille.

Pariskunta Andre Demony ja Johanna Warius saapuivat Tehtaankadulle kahden punaisen lyhdyn kanssa. Demony sanoo, että on tärkeää taistella sen puolesta mihin uskoo. Heillekään lauantai-ilta ei ollut ensimmäinen kerta Tehtaankadun mielenosoituksessa.

– Jos valitsee hiljaisuuden eikä ilmaise itseään, kukaan ei tee sitä puolestasi. Tässä ei ole kysymys pelkästään Venäjästä. Tämä on myös muistutus siitä, että asioita ei saa pitää itsestäänselvyyksinä, esimerkiksi sananvapautta ja vapaita vaaleja, Demony sanoo.

Johanna Warius ja portugalilainen Andre Demony osallistuivat surumielenosoitukseen.

Warius sanoo olevansa huolissaan Venäjän tilanteesta. Oppositiojohtajia vainotaan ja tilanne näyttää olevan vain pahenemaan päin.

– Kaikki toivoi, että murhat olisivat loppuneet Anna Politkovskajaan ja Alexandr Litvinenkoon. Tämä vain jatkuu ja jatkuu. Ihmiset kuolevat enemmän tai vähemmän mystisesti.

– Heitä on muitakin. Heistä ei vain kuulla. Lähihistoria osoittaa, että pitää olla epäileväinen heidän kuolemistaan. Demokratia on uhattu.

”Historiankulun voisi muuttaa”

Näyttelijä Taisto Oksanen ja teatterikriitikko, kulttuuritoimittaja Kirsikka Moring kertovat tulleensa paikalle sananvapauskysymyksien puolesta.

– Kun katsoo Venäjän ja Neuvostoliiton historiaa, se vain toistaa itseään monella tavalla. Sen historiankulun voisi muuttaa, Oksanen sanoo.

Taisto Oksanen ja Kirsikka Moring toivovat, että Venäjän historia ei toistaisi itseään.

– Tulee elävästi mieleen, kun seisoimme täällä Anna Politkovskajan murhapäivänä. Anna oli minun henkilökohtainen ystäväni, eikä hänen murhaansa olla vieläkään ratkaistu. Putin sanoi ottavansa Nemtsovin murhatutkimuksen siipiensä suojaan, mutta mitä se tarkoittaa, Moring kysyy.

Moring ja Oksanen päivittelevät murhan julmuutta. Heidän mielestään Kreml oli symbolinen valinta murhapaikaksi.

– Ja vielä selkään ampumalla! Se on halveksituin mahdollinen tapa murhata ihminen. Häneen vielä ammuttiin neljä luotia. Nemtsovilla on neljä lasta. Venäläiset ystävät sanovat, että se oli yksi luoti jokaiselle lapselle, Moring sanoo.

Oksanen sanoo, että murhasta on syytetty äärimuslimeja, mutta totuutta ei tiedetä. Moring toteaa, ettei äärimuslimien syyllisyyteen oikeasti usko kukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?