Nemtsovin ruumiin nähnyt ystävä IS:lle: ”Hän kritisoi korruptiota, oligarkkeja, valtaapitäviä ja itse Vladimir Putinia” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nemtsovin ruumiin nähnyt ystävä IS:lle: ”Hän kritisoi korruptiota, oligarkkeja, valtaapitäviä ja itse Vladimir Putinia”

Murhatun oppositiojohtajan ystävä Ilja Jashin kertoo, että Boris Nemtsov aikoi esittää todisteita Venäjän osallisuudesta Ukrainan sotaan.

Venäläinen oppositiohahmo Ilja Jashin laski monen muun tavoin kukkia ystävänsä Boris Nemtsovin murhapaikalle lauantaina.

28.2.2015 18:42 | Päivitetty 28.2.2015 18:57

Venäjän opposition johtohahmo Ilja Jashin ei voinut kuin seistä järkyttyneenä moskovalaisella sillalla perjantaina. Jashinin kollega ja ystävä Boris Nemtsov oli murhattu hetkeä aiemmin kylmäverisesti ampumalla häneen neljä luotia.

Jashin kommentoi venäläismedialle, että hän ”valitettavasti katsoo Nemtsovin ruumista sillalla.” Jashin sanoi näkevänsä ruumiin lisäksi paljon poliiseja.

Nemtsov oli kertonut aiemmin Jashinille pelkäävänsä henkensä puolesta. Nemtsov pelkäsi presidentti Vladimir Putinin tapattavan hänet, sillä hän oli kritisoinut Ukrainan sotaa ja Venäjän hallintoa hyvin kärkkäästi.

Tänään lauantaina Ilja Jashin kävi viemässä murhapaikalle kukkia monen muun surijan tavoin. IS tavoitti Jashinin kommentoimaan ystäväänsä kohdistunutta murhaa.

– Hyvä ystävänne on kauhealla tavalla surmattu, mitä ajattelette tapahtuneesta nyt?

– Hän oli hyvä ystäväni, näkyvä oppositiohahmo. Hän kritisoi korruptiota, oligarkkeja, valtaapitäviä ja itse Vladimir Putinia. En epäile, etteikö murha ollut poliittinen, tilattu ja tarkoitettu pelästyttämään ihmisiä, niitä jotka eivät pidä asioiden tilasta maassamme.

Oppositioaktivistit Ilja Jashin ja Ksenia Sobtshak olivat silmin nähden järkyttyneitä seistessään sillalla, jossa heidän ystävänsä Boris Nemtsov murhattiin.

– Olemme kuulleet, että Boris Nemtsovilla oli hallussaan dokumentteja Venäjän läsnäolostoa Ukrainassa. Ovatko dokumentit saatavillanne? Jos ovat, aiotteko julkaista ne?

– Keskustelin hänen kanssaan vuorokautta ennen surmatyötä. Hän sanoi minulle, että aikoo julkaista raportin venäläisistä sotilaista Ukrainan alueella. Hänellä oli tietoja venäläisistä kaatuneista sotilaista Ivanovosta, Jaroslavlista ja muista kaupungeista. En ehtinyt kuulla yksityiskohdista, sillä kirjaimellisesti vuorokausi myöhemmin hänet tapettiin. Tutkintaryhmä on tutkinut hänen asuntonsa ja ottanut hänen puhelimensa haltuun. Emme vielä tiedä näistä materiaaleista, joista Boris puhui, mutta pyrimme pysäyttämään heidät ja tarkentamaan asiaa jonkin ajan kuluttua. En voi vielä sanoa, onnistummeko siinä.

– Mikä merkitys tällä murhalla on Venäjälle?

– Tämä on tragedia, sillä Boris Nemtsov oli erittäin kunnollinen, johdonmukainen ja merkittävä ihminen. Kokenut ja lahjakas ihminen, joka kykeni olemaan maalle hyödyksi. Tämä raaka väkivalta, oppositiojohtajan ruumis symbolisesti ja demonstratiivisesti Kremlin muurien äärellä, on tosiasiassa uusi poliittinen todellisuus maassamme. Yksikään toista mieltä oleva ei voi kokea olevansa turvassa. Jokainen, joka kritisoi valtaa, saa myös ymmärtää kuinka kriitikon voi käydä.

Artikkelin otsikkoa täsmennetty kello 18.56.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?