Suomessa vierailulla olevat oppositioaktivistit surevat Boris Nemtsovia: ”Vladimir Putinin hallinto voi tehdä mitä haluaa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomessa vierailulla olevat oppositioaktivistit surevat Boris Nemtsovia: ”Vladimir Putinin hallinto voi tehdä mitä haluaa”

Venäläisten oppositioaktivistien mukaan oppositio menetti Boris Nemtsovissa vahvimman johtajahahmonsa. He ovat kyynisen varmoja siitä, että murhan tutkinta päättyy lopulta tuloksettomana.

Ukrainlaisten yhdistyksen Denis Pertsev, venäläisen Jablokon Ksenia Vakhrusheva ja eduskuntavaaliehdokas Riku Eskelinen osallistuivat Ukrainan sotaa ja Venäjän politiikkaa käsitelleeseen keskustelutilaisuuteen lauantaina.

28.2.2015 17:34

Paikka: Kirjakauppa Arkadia, Nervanderinkatu 11, Helsinki. Aihe: Ukrainan sota ja Venäjän politiikka.

Kolme venäläistä oppositioaktiivia, Ksenia Tshapkevitsh, Ksenia Vakrusheva ja Alexandra Garmazhapova matkustivat Suomeen osallistuakseen tähän keskustelutilaisuuteen lauantaina.

Ennen kuin keskustelu ehti alkaakaan, se sai murheellisen sävyn oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhan muodossa. Kaikki näyttää taas hieman vaikeammalta ja synkemmältä kuin päivää ennen.

Vakrusheva, joka vaikuttaa Venäjän demokraattisessa puolueessa, vasemmistoliberaalissa Jablokossa, on täysin vakuuttunut siitä, että Nemtsovin murha tilattiin Kremlissä. Suomalaiset asiantuntijat, kuten Aleksanteri-instituutin Markku Kangaspuro ja Hanna Smith ovat pitäneet tätä kovin epätodennäköisenä ja arvioineet, että Nemtsovin murhaamisesta olisi presidentti Vladimir Putinille enemmän harmia kuin hyötyä.

Alexandra Garmazhapova, Ksenia Tshapkevitsh ja Ksenia Vakrusheva.

Vakrushevan mielestä murhatyössä näkyy selvästi Kremlin kädenjälki.

– Ajattele nyt: Hänet ammuttiin autosta vain 30 metrin päässä Kremlin muurista. Poliiseja ei ollut lähimaillakaan eikä ketään otettu välittömästi kiinni.

– Vladimir Putinin hallinto on ylittänyt yhden rajan toisensa jälkeen. Nyt ylittyi jälleen yksi. He haluavat näyttää oppositiolle, ettei oppositiota uhkaa pelkästään vankila, vaan myös kuolema. He haluavat näyttää, että Putinin hallinto voi tehdä mitä haluaa ilman minkäänlaisia seurauksia.

Kuinka käy opposition?

Garmazhapova puolestaan on kyynisen varma siitä, että Nemtsovin murhaa tutkitaan aikansa, kunnes tutkinta päätetään tuloksettomana.

Olipa totuus ja motiivi murhan takana mikä hyvänsä, on selvää, ettei Venäjän oppositio ole Nemtsovin kuoleman jälkeen entisensä. Venäjän oppositio oli ennestään repaleinen, mutta Nemtsov edusti sen terävimpiä ja kriittisimpiä ääniä ja toimi opposition koollekutsujana.

Vain muutamaa tuntia ennen kuolemaansa Nemtsov pyysi radioasema Eho Moskvyn verkkosivuilla moskovalaisia liittymään sunnuntaiseen mielenosoitusmarssiin. Nähtäväksi jää, yhdistääkö vai hajottaako Nemtsovin kuolema opposition.

– Olin perjantai-iltana vielä hereillä, kun aloin saada moskovalaisilta ystäviltäni viestejä siitä, että jotain pahaa on tapahtunut Nemtsoville, kertoo Tshapkevitsh.

– En ollut uskoa sitä, en halunnut uskoa. Nemtsov oli merkittävä hahmo ja näemme vasta tulevina päivinä ja viikkoina, mitä tästä seuraa.

Länsi on vihollinen: ”Mieluummin syytetään Merkeliä”

Vakrusheva pelkää, että Nemtsovin kuoleman jälkeen oppositiomyönteiset ovat avointa riistaa Venäjällä. Hänen mukaansa Putinin nykyhallinto on onnistunut tähän mennessä luomaan kuvan siitä, että Venäjän pahin vihollinen on länsi ja länsimieliset.

– Nyt on jo se tilanne, että venäläiset syyttävät tieverkon huonosta kunnosta mieluummin Saksan Angela Merkeliä kuin Venäjän nykyhallintoa. Venäjän hallinto luo kuvaa, että lännen pakotteet ovat kaiken kurjuuden syy ja hallinto on kansalaisten puolella.

Keskustelutilaisuuteen osallistunut Suomen ukrainalaisten yhdistyksen puheenjohtaja Denis Pertsev sanoo myös surevansa Nemtsovin kuolemaa.

– Tämä oli karmea tapahtuma ja suuri tappio demokratialle. Nemtsov oli oppositiojohtajista vahvin, eikä hänen tilalleen ole ketään toista yhtä vahvaa. Aleksei Navalnyi on lupaava, mutta ei vielä valmis ottamaan sellaista roolia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?