Ulkomaat

IS tapasi surmatun Putin-kriitikon vuonna 2010 - näin hän varoitti Suomea

rac

Julkaistu:

-Teidän pitäisi päin vastoin huutaa ja lujaa, ja puolustautua kaikin tavoin, Boris Nemtsov sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa kesällä 2010. Nemtsov ammuttiin perjantaina kadulle Moskovassa.
Venäläinen poliitikko, ex-varapääministeri ja tunnettu Putin-kriitikko Boris Nemtsov, 55, surmattiin perjantaina kadulle Moskovassa.

Interfaxin mukaan Nemtsoviin osui neljä laukausta. Meduza-verkkosivuston mukaan Nemtsov käveli kadulla naisen kanssa, kun hänen kimppuunsa hyökkäsi autosta useampi henkilö. Interfaxin lähteen mukaan Nemtsovia ammuttiin pistoolilla selkään, minkä jälkeen auto pakeni paikalta, uutisoi BBC.

Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paananen haastatteli Nemtsovia heinäkuussa 2010. Tuolloin Nemtsov puhui julkisuudessa paljon esillä olleista Venäjän ja Suomen lapsi- että maitokiistoista. Tunnettu Putin-kriitikko myös varoitti, että Suomi suhtautui väärin Venäjän toimiin.

Alla oleva haastattelu julkaistiin Ilta-Sanomissa 21. heinäkuuta 2010.

”Painostaja on Putin”

Ex-varapääministerin mukaan Suomen pitäisi huutaa eikä vaieta Venäjän tempausten edessä.

Venäjän entinen varapääministeri Boris Nemtsov on varma, että Venäjän Suomeen kohdistama painostus tapahtuu pääministeri Vladimir Putinin siunauksella ja hänen ohjauksessaan.

Nemtsovin mukaan sekä lapsi- että maitokiistat ovat vain tekosyitä, joiden todellinen motiivi on aivan muualla.

– Suomi käyttäytyy Venäjän edessä täysin väärin, kun se vaikenee näiden kampanjoiden edessä. Teidän pitäisi päin vastoin huutaa ja lujaa, ja puolustautua kaikin tavoin, Suomessa parhaillaan Finrosforumin seminaarissa vieraileva Nemtsov sanoi eilen IS:lle.

Nemtsovin mukaan Putinilla on vanha vakoojan ja ”bandiitin” psykologia, jonka perusteella hän tulkitsee Suomen vaikenemisen ja sovinnonhalun yksinomaan heikkouden merkiksi.

– Eli mitä enemmän Suomi vaikenee, sitä enemmän Putinin tekee mieli teitä painostaa. Se on hänen logiikkaansa, Nemtsov sanoi.

Lapsikiistojen rummuttamiselle Nemtsov löytää kaksi syytä. Toinen on Venäjän omien lasten huono tilanne ja toinen on Venäjän perinteinen halu etsiä vihollisia ulkomailta.

– Meillä on itsellämme kolme miljoonaa hylättyä lasta, jotka asuvat kaduilla, orpokodeissa tai alkoholistivanhempiensa kanssa. Se on yksi meidän suurimmista häpeänaiheistamme.

– Putin ei kuitenkaan halua, että kansa heräisi kysymään, miksi meidän omilla lapsillamme ovat asiat näin huonosti. Siksi hän löytää ongelmia Suomesta.

Venäjän lapsiasiavaltuutettua Pavel Astahovia Nemtsov pitää Putinin ”lakeijana”.

– Astahov on kgb-taustainen mies, joka sanoo juuri sen, mitä hänen käsketään sanoa. Hän on täysin Putinin ohjauksessa.

Erilaiset ruokakiistat ovat Nemtsovin mukaan myös tyypillistä Putinia.

– Hän käyttää ruokakiistoja monien eri maiden painostamiseen. Minä voin taas omasta puolestani sanoa, että suomalaiset maitotuotteet ovat hyviä ja meidän perheessä niitä syödään erittäin mielellään.

Nemtsov on nykyään yksi Venäjän opposition johtohahmoista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt