Norja varautuu Venäjän uhkaan: ”Venäjä laajentaa nyt selvästi toiminta-aluetta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Norja varautuu Venäjän uhkaan: ”Venäjä laajentaa nyt selvästi toiminta-aluetta”

Norja ei hyväksy Venäjän uhkailua, vaan vastaa puolustusvoimiaan uudistamalla.

Arkistokuva Tupolev Tu-95 -pommikoneesta.­

25.2.2015 23:42

Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Soreide kertoo, että Norja uudistaa puolustusvoimiensa rakennetta Venäjän uhan vuoksi. Brittilehti The Guardian kertoo, että Norja avaa aiemmin suljettuna olleet Pohjois-Norjan tukikohdat, jotka ovat olleet suljettuina ns. Kylmän sodan päättymisen jälkeen. Soreiden mukaan Venäjän uhka on lisääntynyt rajusti sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin ja rikkoi samalla kansainvälistä oikeutta sekä Ukrainan koskemattomuutta tukemalla ”separatisteja” Itä-Ukrainassa.

Puolustusministeri kertoo lehdessä, että Norjan on uudistettava puolustusvoimiaan, jotta maa voi vastata Venäjän kasvavaan sotilaallisen uhkaan. Natoon kuuluvalla Norjalla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa pohjoisessa.

Ine Eriksen Soreide muistuttaa lehden haastattelussa, että Venäjä avasi vastikään tukikohtia pohjoisessa. Häntä huolestuttavat lisäksi erityisesti venäläisten sotilaskoneiden lisääntyneet lennot lähellä Norjan ilmavoimien tukikohtia.

– Olemme nähneet tämän vuoden ensimmäisten kuukausien aikana venäläisten koneiden lisääntyviä lentoja, hän kertoo. Hänen mukaansa lentojen määrän lisääntymisen lisäksi venäläisten lentojen laatu on monipuolistunut. Lennelleet koneet ovat olleet muun muassa Tupolev Tu-95 -pommikoneita. Tu-95 voidaan varustaa tarvittaessa ydinkärjellä. Eriksen Soreide vertaa tilannetta vastaavaan aikaan viime vuonna ja lisäykset ovat hänen mukaansa ilmeisiä.

– Venäjän koneet lentävät pidempään, entistä useammilla konetyypeillä ja tehtävien laatu on monipuolisempia kuin aiemmin, hän kertoo. Hän antoi haastattelun Lontoon vierailunsa aikana.

– Venäjä ei ole loukannut aluettamme, joten tilanne on erilainen kuin Baltian alueella, mutta Venäjä laajentaa nyt selvästi toiminta-aluetta myös pohjoisen ja Norjan suuntaan, hän kertoo.

Eriksen Soreiden mukaan Venäjän lennot pelkästään Baltiaa kohti ovat kolminkertaistuneet normaalista. Norjan puolustusministerin mukaan Norja lisää yhteistyötä Viron, Latvian ja Liettuan kanssa, jotta Naton yhteinen puolustuksellinen tehtävä voidaan toteuttaa. Hän uskoo myös, että Norja on valmis lisäämään harjoittelua Ukrainan armeijan sotilaiden kanssa. Hän ennustaa, että Britannian aloittama yhteistyö Ukrainan kanssa laajenee muihin Nato-maihin.

Eriksen Soreide korostaa, että poliittisella tasolla pitää painottaa sitä, että mitään Venäjän lisääntynyttä aggressiota ei saa hyväksyä, olipa kyse sitten informaatiosodasta tai perinteisen sodan keinoista.

– Emme hyväksy painostusta Natoa kohtaan, hän sanoo.

Hänen mukaansa Norjan F16-koneet nousivat ilmaan yhteensä 49 kertaa Venäjän koneiden lennettyä lähellä Norjan rajaa vuonna 2014. Kasvua oli edellisestä vuodesta peräti 27 prosenttia. Venäjä lähestyi Norjan rajaa muun muassa Tu-95 ja Tu-160 -koneillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?