Venäläislehti: Asiakirjat todistavat Venäjän suunnitelleen Ukrainan hajottamista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläislehti: Asiakirjat todistavat Venäjän suunnitelleen Ukrainan hajottamista

Novaja Gazeta -lehti julkaisi nettisivuillaan salaisia venäläisasiakirjoja Ukrainan osien ”integraatiosta Venäjään”.

Nojava Gazeta -lehti julkaisi paljastusasiakirjoja Vladimir Putinin hallinnon Ukraina-suunnitelmista.­

24.2.2015 20:24 | Päivitetty 24.2.2015 22:14

Venäläinen oppositiolehti Novaja Gazeta kertoo saaneensa haltuunsa asiakirjoja, jotka lehden mukaan todistavat Venäjän hallinnon suunnitelleen jo yli vuosi sitten Ukrainan hajottamista.

Asiakirjat on tiettävästi laadittu presidentti Vladimir Putinin hallinnossa 4.-12. helmikuuta 2014, eli vain pari viikkoa ennen kuin Ukrainan Venäjä-mielinen presidentti Viktor Janukovitsh pakeni maasta Maidan-aukion verilöylyn jälkeen.

Asiakirjat näyttävät toimineen tietyllä tapaa jopa ennakkoaavistuksena: Janukovitsh oli joutunut ahdinkoon Kiovan EU-myönteisten mielenosoitusten takia ja hänen kannatuksensa hiipui. Asiakirjojen mukaan Venäjän pitäisi Ukrainan mahdollisen vallanvaihdoksen tapahtuessa reagoida tilanteeseen ja sivuuttaa normaalit vaikutuskeinot.

Viktor Janukovitsh.­

Asiakirjat esittivät muun muassa, että Venäjän tulisi käyttää hyväkseen Ukrainan keskushallinnosta eroon haluavien alueiden venäläismyönteisyyttä ja pyrkiä ”irrottamaan ne keskusvallasta”.

Keskeisiä Krim ja Harkova

Novaja Gazetan päätoimittaja Dmitri Muratov kertoi asiakirjoista jo viime viikolla Eho Moskvy -radiokanavan haastattelussa. Hän ei paljastanut, mistä lehti on asiakirjat saanut, mutta oli vakuuttunut niiden aitoudesta.

Osittain todelliset tapahtumat noudattelevatkin asiakirjoissa hahmoteltuja linjoja. Vain viikko Janukovitshin kaatumisen jälkeen Venäjä aloitti peiteoperaationa Krimin miehityksen ja liitti alueen lopulta itseensä. Myöhemmin keväällä Itä-Ukrainassa alkaneet levottomuudet kärjistyivät kesällä avoimeksi sodaksi venäläismielisten kapinallisten ja Kiovan uuden hallinnon välillä.

Kasakat vartioivat alueparlamentin rakennusta Krimin niemimaan pääkaupungissa Simferopolissa 14. maaliskuuta 2014.­

Novaja Gazetan julkaisemat asiakirjat mainitsevat nimenomaan Krimin yhtenä painopistealueena, jossa olisi Venäjän kannalta tarpeeksi voimakkaita ryhmiä ”tukemaan ajatusta täydestä integraatiosta Venäjän kanssa”.

Toinen mahdollinen päätoiminta-alue olisi asiakirjojen mukaan Harkovan kaupunki. Venäläismieliset kapinalliset valtasivat sen hallintorakennuksia viime keväänä, mutta Ukraina nappasi kaupungin lopulta takaisin hallintaansa.

Novaja Gazetan asiakirjat listaavat venäläismyönteisiksi kaupungeiksi Ukrainassa myös muun muassa Luhanskin, Dnepropetrovskin sekä Odessan. Donetskia ei asiakirjoissa kuitenkaan pidetty venäläismyönteisenä vahvan paikallisen bisneseliitin takia.

 Taustalla EU ja kaasu

Asiakirjojen mukaan Venäjän tulisi puuttua Ukrainan vallanvaihtoon estääkseen ”EU:n juonittelun” sitä vastaan. Venäjän intresseissä oli myös taata venäläiskaasun virtaaminen Ukrainan läpi kulkevissa kaasuputkissa. Asiakirjat eivät pidä EU:ta minkäänlaisena luotettavana neuvottelukumppanina asiassa.

Asiakirjat listaavat sopivaa strategiaa Krimin ja Itä-Ukrainan alueiden liittämiseksi Venäjään. Ensinnäkin prosessin käynnistäminen vaatisi tapahtumia, jotka oikeuttaisivat ”venäläismyönteisen prosessin”. Asiakirjat suosittavat pr-strategian valmistelua hankkeen edistämiseksi sekä kansanäänestysprosessin suunnittelua ”itsenäistymistä ja Venäjään liittymistä varten”. Asiakirjojen mukaan ”on äärimmäisen tärkeää, että maailmanyhteisöllä olisi mahdollisimman vähän syitä epäillä näiden kansanäänestysten legitimiteettiä ja rehellisyyttä”:

Novaja Gazetan mukaan venäläisasiakirjojen laatimiseen olisi osallistunut Kremliä lähellä oleva suurliikemies Konstantin Malofejev. Tämä on kiistänyt lehden tiedot ja on uhannut sitä oikeustoimilla. Malofejev päätyi jo viime kesänä EU:n pakotelistoille, koska häntä on syytetty Itä-Ukrainan kapinallisten taloudellisesta tukemisesta.

Venäläisasiakirjoissa pohditaan myös alueliitosten vaikutuksia Venäjään. Alueiden mukana todetaan tulevan ”raskaita menoja”, mutta myös uusia väestöllisiä resursseja, teollisuutta ja liikennettä. Lisäksi todetaan, että Itä-Ukrainan sotateollinen potentiaali voisi nopeuttaa Venäjän armeijan asevarustelua.

Juttua täydennetty klo 21.30 asiakirjojen esittämällä strategialla ja alueliitosten vaikutuksilla

Krimin Venäjä-myönteisten vaalijuhlintaa Leninin aukiolla viime vuoden maaliskuussa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?