Ulkomaat

HS: Berliinin tuhkarokkokuolema vauhditti väittelyä – ”Rokotepakko ei saa olla tabu”

Julkaistu:

Saksan liittovaltion terveysministeri kritisoi rokotekriitikkoja vastuuttomuudesta.
Saksan Berliinissä riehuva tuhkarokkoepidemia vaati ensimmäisen uhrin viime viikon keskiviikkona, kun tautia vastaan rokottamaton puolitoistavuotias poika kuoli vajaan viikon sairastamisen jälkeen. Uutistoimisto AFP:n mukaan lapsi otettiin sairaalahoitoon ystävänpäivänä ja hän kuoli 18. helmikuuta.

Kuolintapaus on vauhdittanut Helsingin Sanomien mukaan poliittista väittelyä rokotepakosta. Saksan terveysministeri Hermann Gröhe totesi maanantaina Frankfurter Allgemeine -lehdessä, että mikäli mitkään muut keinot epidemian suitsimiseksi eivät tehoa, rokotepakko ei saa olla tabu. Saksassa ei ole rokotepakkoa.

Gröhe kritisoi rokotekriitikkoja kovin sanoin. Joidenkin rokotteenvastustajien harrastama irrationaalinen pelottelu on Gröhen mukaan vastuutonta, kertoo Helsigin Sanomat.

Saksan pääkaupungissa Berliinissä on lokakuusta lähtien todettu lähes 600 tuhkarokkotartuntaa. Epidemia on Saksan pahin vuosikausiin.

Aluksi tuhkarokkotartunnat keskittyivät turvapaikanhakijoihin, jotka olivat tulleet kaupunkiin Bosnia-Hertsegovinasta ja Serbiasta. Sittemmin tauti on levinnyt myös valtaväestöön.

Viranomaiset miettivät nyt, millä keinoin rokotuksia tuhkarokkoa vastaan pystyttäisiin lisäämään. Rokotuspakkoa ei ole vielä harkittu, mutta esimerkiksi rokottamattomien opettajien on käsketty pysymään poissa työpaikoilta, kertoi Berliner Morgenpost -lehti.

Iho-oireita ja kuumetta aiheuttava tuhkarokko leviää erittäin helposti. Berliinin johtavan terveysviranomaisen Mario Czajan mukaan pikkupojan kuolema osoittaa, että tuhkarokko on todella vaarallinen tauti.

Helsingin Sanomien uutinen aiheesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt