Jeb Bushin vihjaileva puhe: En ole isäni enkä veljeni - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jeb Bushin vihjaileva puhe: En ole isäni enkä veljeni

Bushin perheen nuorimman edustajan tuore puhe vaikuttaa lupaukselta presidenttiehdokkuudesta.

18.2.2015 19:18

Yhdysvaltain presidentinvaalit lähestyvät hiljalleen, mutta niiden ehdokasasettelu on edelleen melkein mysteeri. Mitt Romneyn ilmoitettua, ettei hän aio osallistua kisaan, republikaanipuolueen vahvimpana ehdokasehdokkaana pidetään Bushin perheen nuorempaa veljestä Jeb Bushia.

Jeb Bush ei kuitenkaan itse ole edelleenkään vahvistanut aikeitaan. Sen sijaan hän antoi keskiviikkona lausunnon, jossa teki pesäeroa perheensä velvoittaviin perinteisiin.

– Rakastan isääni ja veljeäni. Minulla on ollut onni saada sellaiset isä ja veli, jotka molemmat ovat olleet muovaamassa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa, Jeb Bush sanoi viitaten isäänsä George H.W. Bushiin ja vanhempaan veljeensä George W. Bushiin.

Isä-Bushin aikaan Yhdysvallat ajautui sotimaan Persianlahdelle ja veli-Bush aloitti ensin 9/11:n jälkeisen sodan terrorismia vastaan ja sittemmin myös Irakin sodan. Jeb Bush on jo aiemmin todennut tukeneensa veljensä päätöstä aloittaa sota Irakissa Saddam Husseinin hallintoa vastaan.

Jeb Bush kertoikin puheessaan CNN:n mukaan arvostavansa suuresti vaikeita ratkaisuja, joita isä ja veli ovat joutuneet tekemään. Sen jälkeen tuli hänen lausuntonsa kiinnostavin kohta:

– Mutta minä olen kuitenkin minä -- ja mielipiteeni ovat muotoutuneet oman ajatteluni ja kokemusteni pohjalta. Jokainen presidentti oppii edeltäjiltään, heidän periaatteistaan... Heidän myönnytyksistään. Yhden asian tiedämme varmasti: jokainen presidentti perii muuttuvan maailman... Ja muuttuvat olosuhteet, Jeb Bush sanoi.

Puheista voisi melkein jo päätellä, että Jeb Bush on nyt tehnyt päätöksensä yrittää vuorostaan Yhdysvaltain presidentiksi.

Entinen Floridan kuvernööri Jeb Bush on aika ajoin vihjaillut presidenttiehdokkuuden suuntaan julkisissa puheenvuoroissaan.­

Nykyinen demokraattipresidentti Barack Obama ei saanut yhtä lämmintä kommentointia osakseen.

– Tämän hallinnon aikana olemme olleet epäjohdonmukaisia ja päättämättömiä. Olemme menettäneet ystäviemme luottamuksen ja tuen. Emme todellakaan enää nostata pelkoa vihollisissamme, Bush sanoi.

Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään ensi vuonna. Demokraattipuolueessa ehdokasasettelu on yhtä kesken kuin republikaaneilla. Sen kuumimmaksi nimeksi on nostettu ex-ulkoministeri Hillary Clinton, joka ei hänkään ole virallisesti asettanut itseään ehdolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?