Putin: Toivon, että ukrainalaiset ymmärtävät antautua Debaltsevessa kapinallisille ilman vastarintaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin: Toivon, että ukrainalaiset ymmärtävät antautua Debaltsevessa kapinallisille ilman vastarintaa

Venäjän presidentti syytti ulkomaita Ukrainan aseistamisesta.

18.2.2015 0:46

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili tiistaina Unkarissa. Samaan aikaan Itä-Ukrainassa käytiin hurjaa taistelua Debaltseven kaupungista, josta Ukrainan armeija yritti pitää kiinni. Kapinalliset kuitenkin puskivat päälle tykkitulen paineella – sovitusta tulitauosta huolimatta.

Putinin reaktio Ukrainan tilanteeseen ei jättänyt arvailujen varaa. Hän ilmaisi toivovansa, että Itä-Ukrainan kapinalliset antaisivat Ukrainan armeijan sotilaiden poistua Debaltsevesta. Putin toivoi myös, että Ukrainan johto ei estäisi piiritettyjä sotilaitaan antautumasta.

– Toivon, etteivät Ukrainan virkamiehet yritä estää ukrainalaissotilaita laskemasta aseitaan. Jos he eivät ole kykeneviä itse antamaan aseista luopumiskäskyä, toivon, etteivät he aseta niitä henkilöitä syytteeseen, jotka halusivat vain säästää oman ja muiden hengen, Putin muotoili.

– Toivon Kiovan keskushallinnon ymmärtävän, että tilanteeseen on olemassa vain rauhanomainen ratkaisu, Putin sanoi.

Osa Ukrainan armeijan Debaltseven-joukoista antautui aiemmin tiistaina separatistien hyökättyä kaupunkiin tykkitulen tukemana. Kapinalliskomentaja Eduard Basurin ilmoitti aiemmin illalla jo, että Donetskin ”kansantasavallan” armeija on valloittanut strategisesti tärkeästä kaupungista jopa 80 prosenttia.

Putinin mukaan tilanne Debaltsevessa on ”ymmärrettävä ja ennustettavissa”. Hän kertoi myös varoittaneensa neuvottelijakumppaneitaan, joihin myös presidentti Petro Poroshenko kuului, siitä että Debaltsevessa piiritetyiksi joutuneet Ukrainan joukot yrittäisivät hädissään päästä tilanteesta ulos väkivalloin ja, että kapinalliset vastaisivat siihen asein.

Putin esitti myös syytöksen, että ulkomailta tuodaan aseita Ukrainaan. Syytöksen tekee oudoksi se, että muun muassa Etyjin tarkkailijat ovat todenneet kapinallisjoukoilla olevan käytössään venäläisiä aseita ja kalustoa. Venäläisaseisiin viitattiin jopa Minskissä torstaina solmitussa tulitaukosopimuksessa. Siinä mainitaan erikseen Tornado-S-ohjusjärjestelmien pois vetäminen osana rauhantoimia. Vain Venäjän armeijalla on edellä mainitun kaltaisia järjestelmiä käytössä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?