Entisestä huippu-urheilijasta tuli Tanskan iskujen sankari - saattoi pelastaa jopa 80 ihmistä

rac

Julkaistu:

Synagogaa vartioineen koripallojätin uhraus saattoi pelastaa jopa 80 ihmisen hengen.
Kööpenhaminan pääsynagogan edustalla kuoliaaksi ammuttu mies oli entinen huippukoripalloilija, 37-vuotias Dan Uzan. Hän toimi synagogan porttivahtina kohtalokkaana yönä. Synagogan turvatoimia oli jo aiemmin tiukennettu.

Ampuja vaikutti paikalle tullessaan hermostuneelta.

– Ampuja oksensi ennen kuin hyökkäsi. Paikalla olleet poliisit pitivät häntä ensin juoppona, kertoi tiedottaja Jeppe Jul.

Mies avasi tulen lähietäisyydeltä ja surmasi Dan Uzanin, joka oli paikalla ovimiehenä. Kaksi poliiseista haavoittuivat.

– Dan ja hänen perheensä ovat maksaneet kohtuuttoman korkean hinnan puolestamme. Olemme kiitollisia kaikille niille, jotka varmistavat, että juutalainen yhteisömme voi toimia. Tällainen oli Dan. Monet ihmiset ovat kiitollisuuden velassa siitä, että juuri hän seisoi vahdissa kyseisenä yönä, totesi Tanskan juutalaisyhteisön puheenjohtaja Dan Rosenberg Asmussen.

Hän kertoo saavansa kylmiä väristyksiä ajatuksesta, mitä olisi tapahtunut, jos poliisit ja Dan Uzan eivät olisi vartioineet synagogaa. Sinne oli kokoontunut noin 80 ihmistä, mukaan lukien lapsia, nuoren tytön bat mitzva -rippijuhlaan.

– Olen liki sanaton. Siitä olisi voinut kehittyä verilöyly. Tämä on pahin painajaisemme, jota olemme aina pelänneet, puheenjohtaja lisää.

Koripallouransa aikana 205-senttinen Uzan oli joukkueensa parhaimpia pelaajia.

– Hän oli hyvin pidetty henkilö. Sitoutunut ja onnellinen. Hän oli pelannut yhdessä muslimien, arabien ja kaikkia muiden kansallisuuksien kanssa, joten on niin epätodellista, että hän kuoli tällä tavoin, kertoi Uzanin koripallojoukkueen Hørsholm 79'ersin johtaja Peter Dam.

– Hän myös vastasi useissa nuorten tapahtumissa turvallisuudesta, jotteivat nuoret vahingoittuisi, lisäsi Dam.

Dan Uzan asui yksin ja häntä jäivät suremaan isä, äiti ja sisko.

Hørsholm 79'ers aikoo kunnioittaa entistä pelaajaansa muistotilaisuudessa tänään illalla pelattavan ottelun yhteydessä.

”Hän yritti ehkä estää asemiestä”

Kun ampuja avasi tulen kohti kulttuuritalo Krudttøndenia, oli 55-vuotias elokuvaohjaaja Finn Nørgaard juuri rakennuksen ikkunan edessä.

Silminnäkijöiden mukaan luodit osuivat häntä rintaan ja ylävartaloon. Todistajan mukaan murha muistutti teloitusta.

Nørgaardin ystävät luonnehtivat miestä hengelliseksi ja elämäniloiseksi.

– Finn oli ainutlaatuinen: Uskomattoman hyväsydäminen ja luova persoona – omistautunut ja fantastinen. Hän oli tehnyt useita erityisiä dokumenttifilmejä, kuvaili Nørgaardin ystävä, psykologi Majken Matzau.

Myös toinen ystävä, Malene Trock Hempler, antaa vastaavan luonnehdinnan:

– Olen surun murtama. En voi ymmärtää tätä. Finn oli niin antelias, sydämellinen, hienostunut ja älykäs ihminen. Hän taisteli rakkauden puolesta. Hänellä oli monitahoinen lähestymistapaa, eikä hän koskaan ajatellut ”me tai ne”. Hän oli mukava ja rakastettava henkilö.

– Jotenkin en pääse eroon ajatuksesta, että Finn olisi vaistonomaisesti yrittänyt estää asemiehen teon. Ehkä se ei ole, mitä tapahtui, mutta sellainen hän oli, kirjoitti elokuvakäsikirjoittaja Lars K. Andersen ystävästään.

Ylläolevalla videolla poliisi tutkii Kööpenhaminan iskuja.

Lähteet: Berlingske, Ekstra Bladet