Tanska suri viikonlopun terrori-iskuja: ”Valitettavasti ne eivät olleet täysi yllätys”

Julkaistu:

Kymmeniä metrejä pitkä jono kukkia ja kynttilöitä reunusti katua synagogan tuntumassa Kööpenhaminan keskustassa sunnuntaina.
Ilmassa oli surua ja tuskaa: jotkut paikalle tulleista ihmisistä itkivät ja saivat tukea läheisiltään. Monet katsoivat kukkarivistöä hiljaa vastakkaiselta puolelta katua.

– Olen järkyttynyt. On vaikea ymmärtää näitä tekoja. Ne ovat kaukana siitä, mitä pystyn käsittämään, sanoi Susanne Naym, joka kertoi tuntevansa synagogassa käyviä ihmisiä.

Synagogan seutu oli toinen viikonlopun iskujen kohteista Kööpenhaminassa. Ampumistapauksessa kuoli yksi ja haavoittui kaksi. Haavoittuneet olivat poliiseja.

Poliisi ilmoitti illalla tunnistaneensa epäillyn. Sunnuntaina kuollut mies oli 22-vuotias, ja hänellä oli raskas jengirikollistausta. Päivän mittaan poliisi tutki useita kohteita ja pidätti neljä miestä nettikahvilassa. Poliisi ei kuitenkaan kertonut, epäileekö se, että ampujalla olisi ollut rikostovereita.

Sunnuntaina näkyvästi aseistautuneet poliisit vartioivat Krystalgade-katua, jonka varrella synagoga sijaitsee.

– Tapahtumat ovat todella surullisia, mutta valitettavasti ne eivät olleet täysi yllätys. Riski tällaiseen on ollut tiedossa, sanoi synagogan lähistöllä asuva kööpenhaminalainen Claus Hansen STT:lle.

Hansenilla kuten monella muullakin paikalle tulleella olivat tuoreessa muistissa Ranskassa viime kuussa tehdyt iskut. Myös viranomaiset niin Tanskassa kuin muuallakin Pohjoismaissa olivat aiemmin varoittaneet riskeistä.

– Tällaiset tapahtumat ovat isku sanan- ja ilmaisunvapautta vastaan. Minusta oli tärkeää tulla paikalle ja osoittaa myötätuntoa uhreille, sanoi kadun reunassa koiriensa kanssa seissyt Hansen.

Unet keskeytyivät pamauksiin

Muutaman kilometrin päässä synagogasta, Nörrebron kaupunginosassa toimittajat ja ohikulkijat kansoittivat sunnuntaina katua, jolla poliisin kerrottiin aamulla surmanneen iskuista epäillyn miehen.

Naapurikorttelissa asuva Emil Lasse Jacobsen kertoi STT:lle, että yöunet keskeytyivät sunnuntaiaamuna poliisioperaatioon.

– Kadulta kuului kovia pamauksia ja huutoa, ja ilmassa pyöri helikopteri, hän kertasi aamun tapahtumia.

Myöhemmin selvisi, että poliisi oli surmannut Kööpenhaminan iskuista epäillyn tekijän aivan naapurissa.

Jacobsen sanoi, ettei kuitenkaan ole peloissaan tapahtuneen jälkeen.

– Rehellisesti sanottuna en ole kovin huolestunut, koska kyse on poliisioperaatiosta, eikä avoimesta ampumisesta kadulla. Oletan, että poliisin toimet ovat hallitumpia.

Yön kulkijalle dramatiikkaa

Tunnelma Kööpenhaminassa oli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä dramaattinen: osa keskusta-alueesta oli eristetty ja poliisiautoja kulki ympäri kaupunkia sireenit ulvoen.

Kööpenhaminan vilkkaimpiin lukeutuvan metro- ja juna-aseman Nörreportin alue oli yöllä eristetty, ja asemalle johtavalla tiellä seisoi lukuisia ambulansseja lähtövalmiina.

– Yritän löytää ystävieni luokse baariin Nörreportiin, mutta perille taitaa olla mahdotonta päästä, kertoi tanskalaisnainen aamuyöllä Nörreportiin johtavalla kadulla STT:lle.

Monet juhlimasta palanneet tanskalaiset eivät yöllä vaikuttaneet ymmärtävän tilanteen vakavuutta. Keskusta-alueen eristyksestä huolehtineet poliisit huusivat ajoittain täyttä kurkkua juopuneille ihmisille.