Poliisi uskoo surmanneensa etsimänsä terroristin - Tanska järkyttyi: ”Kadulla makasi mies - erikoisjoukot komensivat vessaan turvaan”

rac

Julkaistu:

Kööpenhaminan surmat
Tulitaistelu rautatieasemalla. Poliisin luodit tappoivat asemiehen, jonka uskotaan suorittaneen kaksi terrori-iskua lauantai-iltana Kööpenhaminassa. Katso video silminnäkijän haastattelusta.
Norrebron rautatieasemalla Kööpenhaminassa on käyty aikaisin sunnuntai-aamuna tulitaistelu poliisin ja asemiehen välillä. Tanskan poliisin mukaan asemies menehtyi poliisin luoteihin.

Poliisi uskoo, että poliisien ampuma asemies on sama, jota epäillään lauantai-illan terrori-iskuista, joissa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Lauantai-iltapäivänä kello neljän aikaan Kööpenhaminassa sijaitsevassa kulttuurikeskuksessa tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa kuoli yksi ihminen ja kolme haavoittui. Keskuksessa oli käynnissä sananvapautta koskeva keskustelutilaisuus, jonka pääpuhujana oli Muhammed-pilakuvia julkaissut Lars Vilks.

Asemies avasi tulen, jolloin turvamiehet vastasivat tuleen. Poliisi katsoi aseellisen hyökkäyksen kulttuurikeskukseen olevan terroriteko.

Sunnuntain vastaisena yönä Kööpenhaminan keskustassa, paikallisen synagogan lähellä, sattui uusi ampumistapaus, jossa kolme ihmistä haavoittui. Haavoittuneista kaksi oli poliiseja. Päähän ammuttu mies kuoli vammoihinsa. Kööpenhaminan juutalaisen yhteisön mukaan uhri oli juutalainen. Juutalaismies oli toiminut synagogan ovimiehenä, kun asemies saapui paikalle ja ampui häntä päähän.

”Mies makasi kadulla”

Reutersin tv-ryhmän haastattelema silminnäkijä Rasmus Thau Riddersh kertoo oheisella videolla synagogaiskusta.

– Olimme baarissa synagogan vastapäätä. Olimme parilla drinkillä viettämässä lauantai-iltaa Kööpenhaminassa. Emme kuulleet mitään ennen kuin poliisin SWAT-joukot ilmestyivät kadulle käyttäen kypäriä ja rynnäkkökivääreitä. Katsoimme ikkunasta ulos ja näimme miehen makaavan kadulla, Thau Riddersh kertoi.

Silminnäkijän mukaan poliisi käskytti baarin asiakkaat turvaan baarin vessoihin. Myöhemmin poliisi antoi luvan poistua alueelta.

– Mies makasi edelleen kadulla, aikaa oli kulunut tällöin useampi tunti, Thau Riddersh jatkoi.

Toinen Reutersin haastattelema paikallinen Peter Tyrrestrup oli häkeltynyt tapahtuneesta.

– En ole itse asiassa peloissani. Tuntuu enemmänkin hullulta, että tällaista tapahtuu Tanskassa, Tyrrestrup totesi.

Tulitaistelu aamukuudelta

Aamukuuden jälkeen tuli tieto, että poliisi on ampunut laukauksia lähellä Norrebron asemaa Kööpenhaminan keskustassa.

Yhden henkilön kerrotaan saaneen osuman poliisin ampumasta luodista. Henkilö kuoli vammoihinsa.

Maahanmuuttajavaltainen Norrebro sijaitsee lyhyen välimatkan päässä terrori-iskujen tapahtumapaikoista.

Tanskan poliisi uskoo nyt kahvila- ja synanogaiskun liittyvän toisiinsa.

Viranomaiset julkistivat myöhään lauantaina kuvan henkilöstä, jonka epäillään liittyvän iltapäivällä tapahtuneeseen ammuskeluun Kööpenhaminan kulttuurikeskuksessa.


Poliisin etsimä mies on tiedotteen mukaan 25–30-vuotias ja 185 senttimetriä pitkä. Poliisin tiedotteen mukaan miehellä on urheilullinen ruumiinrakenne ja hän näyttää arabilta, tosin hänen ihonsa on tavallista vaaleampi ja hänellä on suorat, mustat hiukset. Viranomaiset ovat ilmaisseet olevansa kiinnostuneita kuvassa esiintyvästä henkilöstä.

Jo päivän aikana erittäin aktiiviseksi muodostunut ihmisjahti sai uudet mittasuhteet yöllisen ammuskelun myötä. Krystalgade-kadulla tapahtuneen ampumavälikohtauksen jälkeen poliisit eristivät osan Kööpenhaminan keskustasta. Esimerkiksi useita yökerhoja tyhjennettiin asiakkaista. Epäiltyä etsittiin Kööpenhaminan keskustasta myös helikopterin avulla. Myös rajanylityspaikoilla on tehostettu tarkistuksia tekijöiden kiinnisaamiseksi.

IS seuraa tilannetta Tanskassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt