Kööpenhaminan poliisi: Ampujia saattoikin olla vain yksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kööpenhaminan poliisi: Ampujia saattoikin olla vain yksi

Sananvapautta käsitelleessä keskustelutilaisuudessa avattiin tuli lauantai-iltapäivällä. Yksi mies sai surmansa ja kolme poliisia loukkaantui.

Lars Vilks­

14.2.2015 21:45

Aiemmin on kerrottu, että Kööpenhaminan ammuskelusta epäiltyjä olisi kaksi. Kööpenhaminan poliisin tiedotteen mukaan alustavat kuulemiset kuitenkin viittaavat siihen, että ampujia oli vain yksi. Poliisi on myös julkaissut kuvan henkilöstä, josta se on kiinnostunut. Poliisi ei sano, onko kyseessä epäilty.

Kööpenhaminan poliisi julkaisi lauantai-iltana puoli yhdeksän aikaan epäillyn tuntomerkit. Poliisin etsimä mies on tiedotteen mukaan 25–30-vuotias ja 185 senttimetriä pitkä. Poliisin tiedotteen mukaan miehellä on urheilullinen ruumiinrakenne ja hän näyttää arabilta, tosin hänen ihonsa on tavallista vaaleampi ja hänellä on suorat, mustat hiukset.

Hän oli pukeutunut mustaan tai tummansiniseen hiihtotakkiin ja hänellä oli yhteensopivat housut ja käsineet. Hän oli peittänyt silmiin asti kasvonsa palestiinalaishuivilla, jossa oli keltaista tai oranssia ja punaista.

Miehellä oli mukanaan jonkinlainen automaattiase tai automaattikivääri, jonka pituudeksi on kuvailtu noin 90–100 senttimetriä. Mustan aseen ulkonäön on kerrottu muistuttaneen muovia.

Kohteena pilapiirtäjä?

Poliisin mukaan on mahdollista mutta ei vielä varmistettua, että iskun aiottu kohde oli ruotsalainen taiteilija Lars Vilks.

– Kaikki viittaa siihen, että tämä oli poliittinen isku ja terroriteko. Tämä koettelee yhtenäisyyttämme, totesi pääministeri Helle Thorning-Schmidt.

Vilks ei haavoittunut. Taiteilija ja hänen henkivartijansa poistuivat ammuskelun alkaessa takaovesta ja piiloutuivat kylmiöön. Paikalla oli tilaisuuteen osallistuneen silminnäkijän mukaan useita kymmeniä osanottajia. Läsnä oli myös Ranskan suurlähettiläs.

Vilks on ollut islamistien tappouhkauksien kohteena vuodesta 2007, jolloin hän julkaisi piirroksen profeetta Muhammedista liikenneympyräkoirana. Hänen turvatoimiaan kiristettiin tammikuussa, ranskalaiseen satiirilehti Charlie Hebdoon tehdyn iskun jälkeen.

Poliisin mukaan Vilksiin kohdistuvista iskuista ei ollut saatu mitään ennakkovaroitusta.

– Jos näin olisi ollut, olisivat järjestelyt olleet toisenlaiset, sanoi Henrik Blandenberg Kööpenhaminan poliisista tiedotustilaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?