Kahta asemiestä jahdattiin Tanskassa: Pilapiirtäjä piiloutui tulitusta kylmiöön

Julkaistu:

Kööpenhaminan ampumatapauksessa on kuollut yksi ihminen, ilmoittaa poliisi uutistoimisto Ritzaun mukaan. Ammuskelu sattui iltapäivällä, sananvapautta käsitelleessä keskustelutilaisuudessa avattiin tuli.
Tanskalaismedian mukaan poliisi pitää tapahtumaa terrori-iskuna. Kolme poliisia on haavoittunut ja yksi 40-vuotias siviilihenkilö on menettänyt henkensä. Menehtynyt on mies. Poliisi epäili aluksi, että ampujia olisi ollut kaksi. Myöhään lauantai-iltana poliisi kuitenkin tiedotti, että asemiehiä saattoikin olla vain yksi.

Pakoautoksi epäilty tumma Volkswagen Polo löydettiin iltaseitsemän aikoihin Suomen aikaa, mutta ampujia ei ole tavoitettu.

Paikalla sananvapautta käsitelleessä keskustelutilaisuudessa oli myös ruotsalainen kuvataiteilija Lars Vilks, joka selviytyi vahingoittumattomana. Vilks ja hänen henkivartijansa piiloutuivat kylmiöön.

Vilks on ollut islamistien tappouhkauksien kohteena vuodesta 2007, jolloin hän julkaisi kuvan profeetta Muhammedista liikenneympyräkoirana. Hänen turvatoimiaan kiristettiin tammikuussa, ranskalaiseen satiirilehti Charlie Hebdoon tehdyn iskun jälkeen.

Silminnäkijöiden mukaan kokouksessa ammuttiin 20–40 laukausta.

Kokousrakennuksen tekninen johtaja kertoo Jyllands Postenille, että tekijä oli tullut lämpiöön ja alkanut ampua jollakin, joka muistutti automaattikivääriä.

– Lämpiössä oli baarimikko, kun tekijä tuli sisään. Hänen oli pakko kumartua alas ja hän kuuli, kuinka pullot hajosivat sirpaleiksi hänen yläpuolellaan, kun kaikki tapahtui. Lämpiössä oli kuudesta seitsemään poliisia, kun ammunta alkoi ja he vastasivat tuleen nopeasti, ampumisen aikaan keittiössä ollut mies kertoo.

Paikan päällä ollut satiiritutkija Dennis Meyhoff Brink kertoo Jyllandspostenille, että laukauksia alkoi puoli neljän aikaan paikallista aikaa eteisestä. Jotkut juoksivat ulos, mutta Meyhoff Brink ei uskaltanut, koska laukauksia kuului myös ulkoapäin.

Tanskalaisen Vilksiä tukevan komitean puheenjohtaja Helle Merete Brix sanoi pitävänsä tapahtumaa yrityksenä iskeä Vilksiä vastaan. Poliisi on Ekstra Bladet -lehden mukaan tehnyt saman arvion.


Tapahtumassa, teemalla "Taide, jumalanpilkka ja sananvapaus" oli paikalla myös Ranskan suurlähettiläs. Hänkään ei loukkaantunut ammuskelussa.

Juttua päivitetty kello 21.34: Korjattu juttua tuoreilla tiedoilla asemiesten lukumäärästä.