Silminnäkijät: Kymmeniä laukauksia ammuttu Tanskassa - tilaisuudessa oli paikalla Muhammed-pilapiirtäjä

Julkaistu:

Kööpenhaminassa on ammuttu sananvapautta käsitelleessä kokouksessa, jossa oli mukana ruotsalainen taiteilija Lars Vilks. Tapausta tutkitaan tanskalaislehden mukaan murhan yrityksenä, jonka kohteena oli Vilks.
Silminnäkijöiden mukaan noin 20–40 laukausta laukaistiin sananvapautta käsitelleessä kokouksessa Østerbron kaupunginosassa sijaitsevassa ravintolassa, Kööpenhaminassa lauantai-iltapäivällä, tanskalainen Ekstra Bladet kertoo. Ranskan suurlähettilään kerrotaan puhuneen tapahtumassa islamin ja sananvapauden haasteista.

Jyllands-Posten
-lehden mukaan ampumavälikohtaus tapahtui noin kello 16.30 Suomen aikaa, kun satiiria tutkineen Dennis Meyhoff Brinkin oli määrä puhua.

– Hieman kello 15.30 jälkeen (Tanskan aikaa) - Ranskan suurlähettiläs oli juuri puhunut - kuulimme laukauksia aulasta, Brink kertoi lehdelle.

Miehen mukaan laukauksia kuului myös ulkoa.

Alustavien tietojen mukaan ampujia oli kaksi, mutta myöhemmin lauantai-iltana poliisi tiedotti, että ampujia saattoikin olla vain yksi. Silminnäkijöiden mukaan ampuja huusi jotain vieraalla kielellä, joka joidenkin mukaan kuulosti arabialta, mutta Ekstra Bladetin haastatteleman viranomaisen mukaan mustiin vaatteisiin pukeutunut mies puhui tanskaa. Poliisi on kertonut kaipaavansa tietoja tummasta Volkswagen Polosta, jonka nähtiin poistuvan paikalta välikohtauksen jälkeen.

Tapausta tutkitaan murhan yrityksenä, jonka kohteena oli myös paikalla ollut, Muhammed-pilapiirroksesta tunnettu, taiteilija Lars Vilks. Asiasta kertoo Ekstra Bladet. Hän ei loukkaantunut välikohtauksessa, sillä Vilks ja hänen henkivartijansa piiloutuivat kylmiöön.

Vilks tuli tunnetuksi vuonna 2007, kun hän julkaisi piirroksen profeetta Muhammedista liikenneympyräkoirana. Häntä on siitä lähtien vartioitu tarkasti. Hänen turvatoimiaan kiristettiin tammikuussa, ranskalaiseen satiirilehti Charlie Hebdoon tehdyn iskun jälkeen.

Poliisi vahvistaa, että kolme poliisia loukkaantui ampumavälikohtauksessa.

Ekstra Bladetin mukaan ”uskottava lähde” on kertonut lehdelle, että tapausta tutkitaan terroritekona. Viranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet lehden tietoa.

Juttua päivitetty kello 21.39 tuoreilla tiedoilla ampujien lukumäärästä.