Ulkomaat

Motorola, Givi, Ironside: Itä-Ukrainan tulitauko on näiden vihattujen ja ihailtujen kapinalliskomentajien käsissä

Julkaistu: , Päivitetty:

Ukraina kieltäytyy armahtamasta kapinallisten sotilaskomentajia, joita syytetään sotarikoksista.
He liikkuvat julkisuudessa vain vahvasti aseistettujen vartijoiden tai omien sotajoukkojensa ympäröiminä. He julkaisevat videoita ja lausuntoja, joissa vannotaan tuhoa Ukrainalle ja sen armeijalle. He nöyryyttävät sotavankejaan ja poseeraavat rehvakkaasti taistelukentällä.

He käyttävät komealta kalskahtavia taistelunimiä, kuten Ironside, Stinger, Motorola ja Batman. He sanovat olevansa Novorossijan, Uuden Venäjän, sotapäälliköitä ja johtajia. Itä-Ukrainan venäläismieliset ihailevat heitä, mutta heidän väitetään syyllistyneen sotarikoksiin, ja ukrainalaiset kansalaisjärjestöt keräävät heitä vastaan myös todisteita sellaisista.

Itä-Ukrainan levottomuuksien alkamisesta eli viime huhtikuusta lähtien Luhanskin ja Donetskin maakunnat ovat suurelta osin olleet näiden kapinalliskomentajien ja heidän raskaasti aseistettujen joukkojensa hallinnassa.


Näiden sotilaskomentajien arvellaan myös ratkaisevan, alkaako Itä-Ukrainan tulitauko ja säilyykö se. Pysyvätkö heidän joukkonsa kurissa ja alistuvatko he aseiden raskaiden vetämiseen rintamalta, kuten Venäjä on heidän puolestaan sopinut?

Vastauksen tietävät todennäköisesti vain miehet itse.

”Eivät välttämättä tyytyväisiä”

Asiantuntijat näkevät kapinakomentajien roolin keskeisenä Itä-Ukrainan tilanteessa.

– Heidän keskuudessaan ilmenee varmasti tyytymättömyyttä. He taistelivat, menettivät läheisimpiään, rakkaimpiaan ja omaisuuttaan, eivätkä he välttämättä ole iloisia siitä, jos he vain seuraavat mitä Moskova sanoo, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes luonnehti IS:lle alkuviikosta ennen Minskin tulitaukosopimusta.


Huolestuttavaa on se, että sodan aikana kapinakomentajat ovat voineet tehdä mitä lystäävät ilman pelkoa seuraamuksista. Ukraina on ilmoittanut, että Minskin sopimukseen sisältyvä osapuolten taistelijoiden armahdus rikossyytteiltä ei koske näitä ”terroristiorganisaatioiden johtajia”.

Toisaalta kapinakomentajille tulitaukosopimuksen armahduspykälä saattaa olla yhdentekevä.

– He eivät välitä. He tietävät, että he voivat koska tahansa kadota Venäjälle, luonnehti Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Andras Racz IS:lle viime viikolla.

Keitä komentajat ovat?

Kysymykseen komentajien henkilöllisyydestä on ollut Ukrainan sodan aikana hankala vastata, sillä todellisuus sotkeutuu helposti kuvaan, jonka sotilaskomentajat haluavat antaa itsestään.

He saattavat esiintyä paikallisina tavallisina kansalaisina, jotka haluavat vain alueensa itsenäistyvän Ukrainasta. Tällä yritetään hämätä ja oikeuttaa heidän toimintaansa.

– Todellisuudessa he ovat Venäjältä tulleita taitavia sotilaita, jotka on lähetetty johtamaan paikallisia joukkoja, Andras Racz toteaa.


Itä-Ukrainan kapinan alussa komentajien joukossa oli paljon myös aidosti ukrainalaisia sotilaita, jotka ryhtyivät taistelemaan entisiä kollegoitaan vastaan separatismin nimissä. Syksyllä ja loppuvuodesta näytti siltä, että komentajia oli liki joka kylässä, ja tilanne oli karkaamassa käsistä.

Keskinäisiä taisteluita

Kapinalliset alkoivat loppuvuodesta riidellä ja taistella keskenään, kunnes Venäjä Raczin mukaan onnistui puuttumaan peliin. Jotkut kapinajohtajista katosivat, toiset vaihtoivat julkisesti maisemaa, ja yksi jopa tapettiin.

– Venäjä onnistui vaihtamaan kapinallisten johtoa, ja he sotivat paljon keskitetymmin, Racz analysoi.

Tulos näkyi kentällä, kun kapinalliset Venäjän avustamana valtasivat alueita Ukrainan armeijalta.

Komentajien ”toimenkuvaan” kuuluu kuitenkin Raczin mukaan se, että heidät voidaan koska tahansa korvata toisella henkilöllä.

– Täytyy muistaa, että vaikka he toisin väittävät, yhtäkään kapinallisjohtajaa ei ole valittu tai nimitetty tehtäväänsä laillisesti. Heillä ei ole mandaattia, he ovat vain ilmestyneet Itä-Ukrainaan, ja he voivat koska tahansa poistua sieltä, Racz sanoo.

Seuraavassa joitakin tunnetuimpia Itä-Ukrainan kapinallisten entisiä ja nykyisiä sotilaskomentajia:


Slovjanskin ”ampuja”

Slovjanskin kapinallisten sotilaskomentaja Igor Girkin käyttää sukunimeä Strelkov, eli ”ampuja”. Hän ilmestyi Itä-Ukrainaan jo huhtikuussa. Hän on itse sanonut olleensa aiemmin Krimillä ja saapuneensa lietsomaan tahallaan Itä-Ukrainan konfliktia.

Girkin on väitetysti Venäjän tiedustelupalvelun entinen eversti. Häntä on syytetty teloituksista ja kidutuksista valta-alueellaan. Hän on sekä EU:n että Yhdysvaltain pakotelistoilla.

Syksyllä Girkin katosi hetkeksi julkisuudesta, kunnes ilmestyi Moskovaan. Hän on antanut näkyviä haastatteluja, joissa hän esiintyy kansallismielisenä venäläisenä ja hamuaa kunniaa Itä-Ukrainan puolustamisesta. Hän sanoo vetäytyneensä itse kapinajohdosta, koska ei hyväksynyt tulitaukoa. Girkin vaikuttaa edelleen kulisseissa keräten varoja kapinallisille.


Donetskin ”seksisymboli”

Kapinallisten tämän hetken näkyvimpiä hahmoja on Donetskin lentokentän valtauksen johtajiin kuulunut Mihail Tolstykh, taistelijanimeltään Givi. Hän on herättänyt huomiota videolla, jossa hän nöyryyttää, uhkailee ja hakkaa ukrainalaisia sotavankeja. Videolla näytetään pelottelutarkoituksessa myös ruumiita.

Somalia-pataljoonaa johtava Givi on rakentanut legendaa itsestään verkossa julkaistuilla muillakin videoilla.

Yhdessä hän ei hätkähdäkään, vaikka viereen iskeytyy kranaatinsirpale. 29-vuotias tummakulmainen, naimaton kapinakomentaja on noussut myös seksisymboliksi Itä-Ukrainassa ja Venäjällä videoidensa myötä.

Givi esiintyy ”tavallisena paikallisena”, mutta Ukrainan mukaan hän on georgialainen.


Sotasankari Motorola

Toinen näkyvimmistä kapinakomentajista on Donetskin lentokentän valtaukseen osallistuneen Sparta-pataljoonan johtaja Motorola, oikealta nimeltään Arseni Pavlov, 31. Hän on venäläinen ja palvellut ilmeisesti Venäjän armeijassa.

Sparta-pataljoona saavutti mainetta elo-syyskuussa, kun ukrainalaisjoukot motitettiin Ilovaiskissa ja satoja sotilaita kuoli taisteluissa. Niistä on videoita, jossa Motorola ensin johtaa joukkojaan kaupunkitaisteluun ja esittelee sitten sotasaalistaan.

Motorola juhli aiemmin kesällä haavoittuneena näyttävästi häitään, jotka keräsivät kapinajohtoa yhteen Donetskissa.


Kadonnut Bes, tapettu Batman

Igor Bezler, taistelijanimeltään Bes eli piru, oli yksi Donetskin alueen monista sotapäälliköistä. Kunnes hän marraskuussa yhtäkkiä katosi. Vain kolme viikkoa aiemmin hän oli esiintynyt pataljoonansa taistelijan häissä.

Murhista ja sieppauksista syytetyn miehen on huhuttu joutuneen Venäjän epäsuosioon, minkä takia hänet olisi ”puhdistettu” pois. Paikallisten puheiden mukaan Bes muutti Krimille.

Todistetusti köpelösti kävi Aleksandr ”Batman” Bednoville, joka surmattiin yhdessä Batman-pataljoonan ydinjoukon kanssa uudenvuodenpäivänä. Tappajia voidaan vain arvailla. Virallisen selityksen mukaan batmanit joutuivat tulitaisteluun heitä pidättämään tulleiden ”viranomaisten” kanssa.

Luhanskin puolustusjoukkojen johtaja oli joutunut lokakampanjan kohteeksi, ja hänen joukkojaan syytettiin kidutuksista. On arveltu, että kyseessä oli valtataistelu, jonka päätteeksi Batmanista hankkiuduttiin eroon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt