Isis antoi hyytävän tupakointi tappaa -varoituksen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Isis antoi hyytävän tupakointi tappaa -varoituksen

Ääri-islamistinen Isis on muistuttanut hallitsemiensa alueiden asukkaita siitä, että tupakointi ja alkoholin käyttö ovat terroristijärjestön tulkinnan mukaan Koraanin vastaisia toimintoja.

Ääri-islamilainen Isis-järjestö on julistanut hallitsemilleen alueille kalifaatin.­

14.2.2015 4:20

Yhdysvaltalaislehti Los Angeles Times kertoo Isisin antaneen muistutuksen tupakointikiellosta erittäin brutaalilla tavalla. Viime kuussa Itä-Syyrissa sijaitsevasta Al-Mayadeenin kaupungista löytyi ruumis, jolta oli katkaistu pää. Ruumiista irrotetun pään huulten väliin mestaajat olivat laittaneet savukkeen. Pään viereltä löytyi arabiankielinen varoitus.

- Tämä ei ole sallittua, päättömän ruumiin viereltä löytyneessä kirjoituksessa julistettiin.

Syyrialainen ihmisoikeusjärjestö The Syrian Observatory for Human Rights on vahvistanut mestatun olleen paikallinen poliisipäällikkö ja Isisin jäsen.

Islaminuskoisissa valtioissa tupakointia ei tavallisesti ole kielletty. Äärikonservatiivit kuitenkin katsovat tavan olevan hitaasti tehtävän itsemurhan muoto, minkä vuoksi myös Isis on päätynyt tuomitsemaan tupakoinnin.

Los Angeles Timesin mukaan vähimmäisrikkomus tupakointikiellon rikkomisesta on 40 raipaniskua. Jos tupakoinnista jää toistuvasti kiinni, voi seurauksena olla vankeutta, tai äärimmäisissä tapauksissa kuolemanrangaistus.

Tupakoinnin lopettamisen kanssa tuskailevia jäseniään Isis-järjestö on pakottanut polttamaan savukkeensa julistamansa kalifaatin rajojen ulkopuolella - lähellä Turkin rajaa.

Brittilehti Mirrorin mukaan Isis on perustellut jyrkkää suhtautumista tupakointiin seuraavasti:

- Kaikkien tupakoitsijoiden tulisi tietää, että jokainen poltettu savuke edustaa turhamaisuutta ja tottelemattomuutta jumalaa kohtaan.

Isis on kieltänyt tupakan ja tupakankorvikkeiden myymisen hallitsemillaan alueilla. Myös tupakkatuotteiden myyjiä uhataan rangaistuksilla.

- Kaikki savukkeet tuhotaan ja myyjää rangaistaan Sharia-lain puitteissa, Isisin edustaja kertoo.

Pelotteista huolimatta tupakointia ei ole saatu täysin kitketyksi Isisin hallitsemilta alueilta. Samalla tupakointituotteiden kauppa on siirtynyt mustaan pörssiin. Salakuljettajat operoivat etenkin sellaisilla alueilla, joilla Isis-taistelijoita on harvassa. Harvalla on kuitenkaan enää varaa savukkeiden polttamiseen. Los Angeles Timesin mukaan tupakka-askin hinta Syyriassa on kolminkertaistunut sotaa edeltävältä ajalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?