6000 €/kk ja lisät eivät riitä – heidän tulonsa putosivat eduskunnassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

6000 €/kk ja lisät eivät riitä – heidän tulonsa putosivat eduskunnassa

Eduskunnassa on useita kansanedustajia, jotka ovat tienanneet yli 8000 euroa ennen eduskuntaan tuloaan.

15.2.2015 12:30

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok) räväytti mojovan keskustelun kyseenalaistettuaan kansanedustajien palkkiot liian pieniksi. Lisien kanssa palkkiot ovat noin 8000 euroa kuussa.

Katajan mukaan eduskuntaan on vaikea saada huippuosaajia, jotka tienaavat enemmän kuin tämän verran kuussa. Videolla tavalliset kaupunkilaiset kommentoivat Katajan avausta.

”Moninkertaiset tulot pankkimaailmassa”

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) nousi eduskuntaan alkusyksyllä, kun hän siirtyi komissaariksi lähteneen Jyrki Kataisen (kok) tilalle.

Lepomäki oli 11 vuotta pankkimaailmassa, vuodet 2007-2012 Lontoossa investointipankin johtotehtävissä.

– Tulot ovat vaihdelleet. Olivat ne moninkertaiset kuin nyt kansanedustajana, Lepomäki kertoo.

Lepomäki heittää ajatuksen siitä, että kansanedustajien palkkio sidottaisiin edellisen neljän vuoden ansiotasoon.­

– Kansanedustajan palkka ei vastaa korkeimpien asiantuntijoiden tai johtajatehtävien palkkoja yksityissektorilla. Politiikkaan hakeudutaan, jos halutaan muuttaa asioita. Olen tyytyväinen kansanedustajan palkkaan. Palkka ei harmita yhtään. Tiesin, mihin hain ja pyrin uudelleen. Turha on vikistä, näillä ehdoilla mennään.

Lepomäki heittää ajatuksen siitä, että kansanedustajien palkkio sidottaisiin edellisen neljän vuoden ansiotasoon.

– Olisiko se sitten 100 prosenttia, 200 prosenttia vai 50 prosenttia? Siinä voisi olla ylä- ja alaraja. Johtaisiko se siihen, että kansanedustajissa olisi enemmän kirjoa? Tulisiko enemmän ihmisiä talouselämästä? Toisaalta, jos on alhainen lähtöpalkka, kansanedustajan palkka olisi vielä nykyistä pienempi. Siinä voisi olla rahallinen este pyrkiä eduskuntaan.

”Olet todella rampa ankka”

Ylen toimitusjohtajana ollessaan Mikael Jungner (sd) sai noin kaksi kertaa suurempaa palkkaa kuin nykyisin kansanedustajana.

– Tiesin, että palkkani puolittuu. Jos ehdokkaalla on ollut kansanedustajan palkkaa parempi ansiotaso, se tarkoittaa yleensä sitä, että perushankinnat on hankittu ja on sijoituksia. Isoa palkkaa ei edes tarvitse. Minulle palkan pudotus ei ollut minkäänlainen ongelma, Jungner sanoo.

Minulle palkan pudotus ei ollut minkäänlainen ongelma, Jungner sanoi­

– Kun haetaan palkkamalttia, olisi outoa, jos eduskunta lähtisi toiseen suuntaan.

Syy siihen, miksi liike-elämän isommilta palkoilta ei yleensä siirrytä politiikkaan, on Jungnerin mukaan selvä.

– Vaaleissa on vaikea pärjätä. Et tiedä etukäteen, pääsetkö läpi vai et. Jos hyppäät talouselämästä vaaleihin, politisoidut. Jos et tule valituksi, olet todella rampa ankka. Et ole kansanedustaja, ja puolueettomuutesi on mennyt.

”Toimitusjohtajana 14 000 €/kk”

Kansanedustajan työ merkitsi tulojen romahdusta Eero Suutarille (kok).

Suutari on ensimmäisen kauden kansanedustaja Oulusta. Ennen eduskuntaa hän vaikutti toimitusjohtajana ajoneuvotietokoneisiin erikoistuneessa Sunit Oy:ssä.

– Tulot puolittuivat. Toimitusjohtajalla bruttopalkka oli 14 000 euroa kuukaudessa. Täällä peruspalkkio on puolet siitä, 6 300 euroa kuukaudessa.

Olen ajatellut, että tämä on kansan edustamista, sanoo 14 000 euroa kuussa ennen eduskuntaan tuloa tienannut Suutari.­

Suutari sanoo, että hän on ollut 30 vuotta yrittäjänä. Kansanedustajaksi hän pyrki, koska hän halusi vaikuttaa päätöksentekoon. Palkka ei ole ratkaiseva.

– On melkein sama, mikä on kansanedustajan palkka. Olen ajatellut, että tämä on kansan edustamista.

Suutarin mielestä kansanedustajan palkkio on sellainen, että sillä tulee toimeen.

”Tämä ei ole kokopäivätyö”

Eduskunnan rikkain mies, kansanedustaja Eero Lehti (kok) pitää kansanedustajan palkkiota kohtuullisena työmäärään nähden.

– Tämä ei ole kokoaikatyö, tässä on istuntovapaita. Maanantaina ei tehdä töitä, hän huomauttaa.

Istuntovapaata on kesällä juhannuksesta syyskuun alkuun asti. Talvella istuntovapaa kestää joulusta helmikuun alkupäiviin asti.

Toisaalta eduskunta-ajan ulkopuolella kansanedustaja joutuu tekemään paljon töitä.

– Kun laskee haitat ja edut, palkkio on kilpailukykyinen. Valtaosa ihmisistä ei menetä ansiotasossaan siirtyessään kansanedustajaksi.

Kansanedustaja Eero Lehti on eduskunnan rikkain mies. Hänelle edustajanpalkkion suuruudella ei ole niin väliä.­

Lehti arvelee, että kansanedustajan palkkio silti tuskin houkuttelee elinkeinoelämän huipputehtävissä olevia.

Lehti vertaa, että kansanedustajat ovat samalla ansiotasolla kuin kunnanjohtajat.

– Siellä vastuu on yksilöidympi. Tämä on ryhmätyötä. Täällä pystyy toimimaan ryhmän jäsenenä ilman henkilökohtaista vastuuta.

Työn huonoja puolia ovat vaalikustannukset. Moni joutuu hoitamaan kampanjan omasta pussistaan. Huono puoli on myös pätkätyö.

– Pudonnut kansanedustaja ei ole työmarkkinoilla kovassa arvossa. Varsinkin, kun niitä putoaa kymmenittäin samaan aikaan.

Lehden verotettavat ansiotulot olivat vuonna 2013 yli 385 000 euroa. Pääomatuloja hänellä oli lähes 11,7 miljoonaa euroa.

Lehti sanoo, ettei edustajan tulotasolla ole hänelle merkitystä.

– Olen jo eläkeiässä. Nuorempana, jos olisi tullut valittua eduskuntaan, olisi ollut hankalampaa.Heidi VaalistoMika Lehto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?