Tulitus jatkuu entisellään Itä-Ukrainassa – tulitauon alkamiseen reilu vuorokausi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tulitus jatkuu entisellään Itä-Ukrainassa – tulitauon alkamiseen reilu vuorokausi

Yhdysvallat on varoittanut Itä-Ukrainan separatisteja valtaamasta lisää alueita ennen sunnuntaina alkamaan sovitun tulitauon astumista voimaan.

Iäkäs nainen haki turvaa paikallisesta päiväkodista Luhanskin alueella sijaitsevassa Popasnan kylässä sen jälkeen, kun hänen kotinsa oli tuhoutunut eilen kranaattitulessa.­

13.2.2015 12:21

Ukrainan asevoimat kertoo kahdeksan sotilaan saaneen surmansa kuluneen vuorokauden aikana. Lisäksi yli 30 sotilasta on haavoittunut.

Asevoimien tiedottajan mukaan ukrainalaisten asemia oli tulitettu entiseen malliin myös tulitaukosopimuksen syntymisen jälkeen. Tulitauon on määrä alkaa ylihuomenna.

Separatistien mukaan Luhanskissa on puolestaan saanut surmansa kolme siviiliä ja useita haavoittunut.

Ukrainan armeijan joukkoja kuvattuna Debaltseven kaupungin lähellä torstaina.­

Tuomioja: Täydellinen tulitauko epärealistinen

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi Ylen Aamu-tv:ssä epärealistiseksi olettaa, ettei Itä-Ukrainassa ammuttaisi tulitauon jälkeen yhtään laukausta. Hänen mukaansa yksittäisille asemiehille ei kuitenkaan pidä antaa veto-oikeutta solmittuun sopimukseen.

Tuomiojan mukaan eilisessä Minskin sopimuksessa ei ratkaistu läheskään kaikkia asioita. Erityisesti poliittisen prosessin suhteen melkein kaikki asiat ovat vielä auki.

Yhdysvallat on varoittanut Itä-Ukrainan separatisteja valtaamasta lisää alueita ennen tulitauon astumista voimaan. Erityisen hankala tilanne on Debaltsevessa, jossa suuri määrä Ukrainan sotilaita on lähes kokonaan separatistijoukkojen piirittämänä.

Ukraina ilmoitti Venäjän siirtäneen eilen rajan yli lisää joukkoja Venäjän puolelle sillä välin, kun neljän maan johtajat vielä hioivat tulitaukosopimusta Minskissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?