Ulkomaat

Kommentti: Tulitauko on Putinin juoni

Julkaistu:

Putin ei luovuttanut valttikorttejaan Itä-Ukrainassa, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaantoimituksen esimies Jari Alenius.
Minskin uutta sopimusta Itä-Ukrainan taistelujen päättämisestä on kommentoitu osin toiveikkaasti, osin epäillen ja pääosin varovasti. Tulitauosta sovittiin, mikä on positiivista. Muuten sopimukseen jäi pahoja puutteita.

Sopimus ei ratkaise vielä tänä vuonna ongelmaa Ukrainan ja Venäjän välisen rajan kontrolloimisesta, eli aseiden virtaamisesta Itä-Ukrainan kapinallisille, mikä on pitänyt sodan käynnissä. Sopimus antaa vain lupauksen aseiden ja taistelijoiden lopullisesta vetämisestä, maakuntien rauhoittamisesta ja tulevasta asemasta. Toisin sanoen: pelkkä sopimus ei vielä muuta mitään. Vaikka aseet todella vaikenisivat sunnuntaina, väkivalta voi roihahtaa silmänräpäyksessä uudelleen, jolloin koko korttitalo kaatuu.

Ita-Ukrainan ongelmaa ei kyetty pysyvästi ratkaisemaan yksinkertaisesti siitä syystä, että Vladimir Putin ei halunnut sitä ratkaista. Putin esiintyi kyllä pontevasti Minskin maratonneuvotteluissa, ja hänen kerrotaan taivutelleen kapinalliset tulitaukoon. Putin totesi Venäjän tv:lle torstaiaamuna, että "ei paras yöni, mutta hyvä huomen". Melkein saattoi kuvitella kuinka Putinin kainalosta pilkisti samaan aikaan se kuuluisa ketunhäntä.

Vladimir Putin ei halua, että Itä-Ukraina rauhoittuu ja rajat palaavat Kiovan kontrolliin, koska silloin hän joutuisi luovuttamaan parhaan valttikorttinsa Euroopan valtapelissä.

Taitavasti pelattu, Putin

Mitä Putin siis haluaa? Hän haluaa, että Ukraina ei liity EU:hun tai ainakaan Natoon. Hän haluaa, että Ukraina toimii varoittavana esimerkkinä entisille Neuvostoliiton maille ja Venäjän naapurimaille, että ne eivät voi seurauksitta irtautua Venäjän vaikutuspiiristä. Ja Putin haluaa varsinkin estää sen, että hänen omat kansalaisensa alkaisivat esimerkin innostamina haihatella vapauksien ja värivallankumouksen perään.

Nämä Putinin tavoitteet eivät ole mitään salaisuuksia, ne on useita kertoja kuultu Venäjän johdon suusta suoraan tai verhotusti. Ne ovat koko kriisin alku ja juuri.

Jotta tavoitteet toteutuvat, on Putinin etujen mukaista säädellä edelleen Itä-Ukrainan konfliktia kuin vesihanaa. Välillä ruuvataan sitä kiinni ja rauhoitetaan ilmapiiriä, esiinnytään rauhantekijänä ja samalla jämäkkänä johtajana. Sitten voidaankin taas antaa kylmän veden valua niskaan, toimittaa kapinallisille aseita, provosoida tilannetta ja syyttää siitä länsimaita. Kuohunta pelaa Putinin pussiin, kriisistä toiseen uiva Ukraina pysyy välimallin valtiona, ja länsimaiden epäyhtenäisyys takaa sen, että Venäjälle ei koidu vesihanan säätelystä vakavia ongelmia.

Putin osti Minskissä myös aikaa. Nyt pakotteita Venäjää vastaan ei ehkä kiristetäkään, ja vanhatkin pakotteet saattavat eripuraisen EU:n käsissä raueta myöhemmin tänä vuonna. Jos Itä-Ukraina rauhoittuu väliaikaisesti, Yhdysvallat tuskin toimittaa puolustusaseita Ukrainalle, kuten on spekuloitu. Putinin tarvitsee vain odottaa ja katsoa käsi vesihanalla. Aikaa on ruhtinaallisesti vuoden loppuun, jolloin vasta rajakysymyksen ratkaisu on liipaisimella.

Taitavasti pelattu, Putin, ei voi muuta sanoa. Mutta toki kyynikonkin täytyy todeta, että ei Minsk täysi pettymys ollut – jos tappaminen keskeytyy sunnuntaina edes väliaikaisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt