Päätös Kreikan lainaohjelmasta lykkääntyy – kokous tyssäsi kiistaan sanamuodoista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Päätös Kreikan lainaohjelmasta lykkääntyy – kokous tyssäsi kiistaan sanamuodoista

Kreikan ja muiden euromaiden kokous päättyi varhain torstaina erimielisyyksiin sanamuodoista. Valtiovarainministeri Antti Rinteen mukaan Kreikka ei pyytänyt jatkoaikaa lainaohjelmalleen.

Antti Rinteen mukaan Kreikalle voidaan antaa myönnytyksiä, jos maa osoittaa pysyvänsä kasvu-uralla ja huolehtii velkasuhteensa pienentämisestä. Arkistokuva.

12.2.2015 0:22

Ministerit väänsivät pitkään kättä loppulausuman sanamuodoista. Kokouksesta ei lopulta saatu aikaan minkäänlaista julkilausumaa.

Reutersin mukaan Kreikka joutui sanamuotokiistan aikana konsultoimaan puhelimitse Ateenaa. Euroryhmän puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin mukaan kokouksessa keskusteltiin lainaohjelman jatkamisesta, mutta mitään päätöksiä ei tehty.

Dijsselbloemin mukaan kokouksessa ei saatu sovittua edes siitä, miten neuvotteluja jatketaan ensi maanantaihin asti.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis oli kokouksen jälkeen kuitenkin yhä sitä mieltä, että sopimus maan rahoitussuunnitelmasta pitäisi saada aikaan ensi maanantain kokouksessa.

Rinne: ”Varmasti pelataan sanoilla”

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan Kreikka ei pyytänyt euromaiden kokouksessa jatkoaikaa lainaohjelmalleen. Kreikan valtiovarainministeri esitti vasta suullisesti yleisluonteiset tavoitteet rahoitussuunnitelmalleen.

– Edelleenkään meillä ei ole paperilla mitään, Rinne sanoi poistuessaan kokouksesta.

Rinteen mukaan keskustelun henki oli asiallista, vaikka loppulausuman sanamuodoista väännettiin pitkään.

– Tässä tilanteessa varmasti pelataan sanoilla, sen verran kimurantti tuo tilanne on.

Rinteen mukaan Kreikalle voidaan antaa myönnytyksiä lainaohjelman sisällä, jos maa osoittaa pysyvänsä kasvu-uralla ja huolehtii velkasuhteensa pienentämisestä.

– Jos kompromissia haetaan, silloin tarvitaan molemmilta osapuolilta liikkumavaraa.

Nyt odotetaan maanantaita

Toiveena on saada aikaan sopimus lainaohjelman jatkosta ensi maanantain kokouksessa. Nykyinen lainaohjelma erääntyy kuun lopussa, eikä Kreikka halua hakea sille jatkoa.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi aiemmin, että Kreikan valtiovarainministeri esitteli muille euromaille vain karkeat periaatteet maan uudesta rahoitussuunnitelmasta. Suunnitelma sisältäisi velkajärjestelyn, joka on Kreikan uuden hallituksen päätavoite.

Vaikka Kreikka ei ole hakenut kokouksessa jatkoaikaa lainaohjelmalle, Reutersin mukaan Kreikka lupaisi kuitenkin "periaatteessa" pitää kiinni sitoumuksista velkojilleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?