Ulkomaat

Tass: Itä-Ukrainaan sovittu tulitauko

Julkaistu: , Päivitetty:

UKRAINA
Venäjä, Ukraina, separatistit ja Etyj ovat sopineet tulitauosta Itä-Ukrainaan Minskissä, kertoi venäläinen uutistoimisto Tass myöhään tiistaina viitaten nimettömiin kokouslähteisiin.
Tassin mukaan myös tulitauon valvonnasta ja raskaiden aseiden vetämisestä alueelta olisi saatu sopu.

Kapinallisten edustajan mukaan neuvottelut ovat kuitenkin yhä kesken, ja on liian aikaista sanoa, että sopuun olisi päästy.

Itä-Ukrainan separatistialueiden asemasta ja vaalien järjestämisestä keskusteltiin Tassin mukaan illalla edelleen.

Minskissä oli tiistaina koolla niin sanottu kontaktiryhmä valmistelemassa Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan johtajien keskiviikkona pidettävää Ukraina-tapaamista.

Venäläinen uutistoimisto RIA Novosti kertoi diplomaattilähteisiin viitaten, että keskiviikkoisten rauhanneuvottelujen yksi tavoite on demilitarisoidun vyöhykkeen luominen Itä-Ukrainaan.

Yhdysvallat on väläyttänyt mahdollisuutta aseistaa Ukrainaa, jos neuvotteluissa ei edistytä. Myös Britannia on sanonut pitävänsä harkinnassa Ukrainan hallituksen aseistamisen. Saksa taas vastustaa Ukrainan aseistamista.

Rauhanneuvottelujen alla Venäjä on aloittanut ainakin kahdet sotaharjoitukset. RIA Novostin mukaan 600 rannikkopuolustusyksikköjen sotilasta harjoittelee Krimin niemimaalla. Venäjä liitti alueen itseensä vajaa vuosi sitten.

Venäjän eteläisessä sotilaspiirissä on puolestaan alkanut tiedustelujoukkojen harjoitus. Uutistoimisto Interfaxin mukaan tämä harjoitus jatkuu kuukauden ajan.

Taisteluja kaukana rintamasta

Taistelut Itä-Ukrainassa jatkuivat tiistaina. Tulituksen kohteena oli Kramatorskin kaupunki, joka sijaitsee Slovjanskin lähellä Ukrainan hallituksen alueella.

Tienoolla ei ole taisteltu kuukausiin, mutta nyt raketteja ammuttiin kohti hallituksen joukkojen tukikohtaa sekä siviilien asuinaluetta. Iskussa kuoli ainakin viisitoista ihmistä, ja kymmeniä haavoittui.

Itä-Ukrainan kapinalliset kiistivät olevansa raketti-iskujen takana.

Taisteluja käytiin myös maan eteläosassa. Ukrainan hallitusta tukevat kansalliskaarti ja vapaaehtoispataljoona hyökkäsivät kapinallisia vastaan muun muassa Novoazovskin kaupungin liepeillä, raportoi Ukraine Today -sivusto.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt