Venäjä myönsi käännösvirheen Niinistön puheesta

Julkaistu:

Venäläinen uutistoimisto Interfax pyytää anteeksi käännösvirhettä.
Venäläinen uutistoimisto Interfax on tehnyt oikaisun kohua herättäneeseen Niinistö-uutiseensa.

Kohu syntyi, kun Interfax julkaisi lauantaina uutisen presidentti Sauli Niinistön puheenvuorosta Münchenin turvallisuuskokouksessa. Interfaxin uutisessa Niinistön sanoma muuttui päinvastaiseen muotoon.

Interfaxin mukaan Niinistö kannatti Venäjän täydellistä eristämistä. Todellisuudessa Niinistö sanoi, ettei Venäjää pidä täydellisesti eristää.

Interfax muutti seuraavana päivänä alkuperäistä uutistaan, mutta ei kertonut uutisen yhteydessä korjauksista eikä tekemästään käännösvirheestä.

Oikaisua uutiseen vaati Moskovan Suomen suurlähetystö.

Nyt Interfax on julkaissut alkuperäisen uutisen yhteydessä oikaisun. Interfaxin lisäys kuuluu:

"Toimitukselta

Materiaalin alkuperäisessä Interfax Ukrainan julkaisemassa versiossa oli käännetty Suomen presidentin Sauli Niinistön sitaatti väärin siten, että Niinistö olisi kannattanut Venäjän eristämistä kansainvälisten sopimusten rikkomisen seurauksena. Uutinen on jälkeenpäin korjattu. Pyydämme anteeksi lukijoilta ja Suomen suurlähetystöltä."

Interfax ei ollut kuitenkaan tehnyt oikaisua kaikkiin uutisiinsa.

Interfaxilla on omia alueellisia toimistojaan entisen Neuvostoliiton alueella. Maanantaina iltapäivällä oikaisua ei ollut tehty kaikkiin alueellisiin uutisiin. Valko-Venäjän ja Azerbaidzhanin toimistot julkaisivat Niinistö-uutista vanhassa virheellisessä muodossa.

Karjalan mediat kertovat mokasta

Venäläisten tekemästä käännösvirheestä ovat uutisoineet Karjalassa ilmestyvät nettilehdet.

Petroskoin ja Karjalan uutisia julkaiseva nettilehti Stolica Onego kertoo, miten venäläinen tietotoimisto välitti naapurimaan päämiehen sanat Venäjän eristämisestä täysin väärin.

Petroskoissa ilmestyvä Vesti Karelia otsikoi: Kääntämisen haasteet: venäläinen tietotoimisto välitti Suomen presidentin sanat väärin.

Karelia -lehti kirjoittaa, että vaikka Suomi tukee EU:n pakotelinjaa, olisi vaikea odottaa Suomen presidentiltä ehdotusta Venäjän täydellistä eristämisestä. Lehti muistuttaa, että suurin osa Suomessa käytettävästä energiasta on peräisin Venäjältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt