Saadaanko Ukrainaan rauha vai jatkuuko sota? - Nämä asiat ratkaisevat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saadaanko Ukrainaan rauha vai jatkuuko sota? - Nämä asiat ratkaisevat

Nämä seikat ratkaisevat, saadaanko Ukrainaan rauha vai jatkuuko sota.

9.2.2015 8:05

JATKUUKO Itä-Ukrainan sota – vai saadaanko alueelle rauha. Kohtalokkaita hetkiä eletään ehkä jo tällä viikolla, kun neljän valtion, Ukrainan, Saksan, Ranskan ja Venäjän neuvotteluja on tarkoitus käydä Minskissä keskiviikkona.

Ranskan presidentti François Hollande on kuvaillut tilaisuutta ”yhdeksi viimeisistä”. Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan keskiviikon kokous toteutuu, jos ”muutamista kohdista” pystytään sopimaan sitä ennen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ranskan presidentti Francois Hollande neuvottelivat Moskovassa perjantaina.­

Rauhanhieronnan yksityiskohdista tiedetään hyvin vähän, mutta IS kokosi asiantuntijoiden ja viikonloppuna pidetyn Münchenin turvallisuuskokouksen annin perusteella yhteenvedon siitä, mistä pitäisi pystyä sopimaan. Asialista on pitkä ja hankala.

1. Ensin tulitauko

Aseiden pitää vaieta. Tavoite on vaikea, koska taistelut riehuvat koko ajan, ja Itä-Ukrainan kapinalliset yrittävät vallata lisää alueita ennen tulitaukoa.

Uutistoimisto Reutersin Münchenissä haastatteleman virkamieslähteen mukaan aika on kapinallisten ja Venäjän puolella, koska kapinalliset ovat niskan päällä. Kiusaus jatkaa taisteluja mahdollisimman pitkään on suuri, jos Ukrainan armeija saadaan siten vetäytymään yhä kauemmas, ja sitten tulitaukosopimus jäädyttää rintamalinjat sen hetken asemiin.

Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon ehdoton kanta on ollut syyskuisen Minskin sopimuksen rintamalinjojen kunnioittaminen, ja hänen voi olla mahdoton joustaa asiassa. Myös kapinallisille ja Venäjälle voi olla vaikea nöyrtyä ja vetäytyä. Kysymys voi aiheuttaa pattitilanteen heti alkuunsa.

– Venäjällä ei tällä hetkellä ole pakkorakoa tehdä myönnytyksiä, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen pääopettaja Tommi Lappalainen tiivistää tilanteen IS:lle.

2. Rajat valvontaan

Aseet eivät vaikene, jos neuvotteluissa ei saada aikaan jonkinlaista lupausta tulevasta.

 Länsimaiden pitää tiukasti tukea Ukrainan suvereniteettia ja sen kansainvälisesti tunnustettuja rajoja.

Yhdeksi tärkeimmistä kysymyksistä on nostettu Ukrainan ja Venäjän välinen raja, jonka yli Venäjän syytetään aseistavan kapinallisia. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Arkady Moshesin mukaan raja on saatava takaisin Ukrainan valvontaan.

– Länsimaiden pitää tiukasti tukea Ukrainan suvereniteettia ja sen kansainvälisesti tunnustettuja rajoja. Länsi ei voi ostaa rauhaa itselleen Ukrainan kustannuksella. Se johtaisi vain uusiin konflikteihin tulevaisuudessa, Moshes kommentoi IS:lle.

3. Aseet pois

Alkuvaiheessa myös Ukrainan armeijan ja kapinallisten välille pitää pystyttää raja. Saksan ja Ranskan rauhanehdotuksen on kerrottu sisältävän ajatuksen 50–70 kilometrin levyisestä aseettomasta vyöhykkeestä, jolta vedettäisiin pois esimerkiksi tykistö ja raketinheittimet.

Debaltseven taisteluissa haavoittunutta ukrainalaissotilasta kannettiin sairaalaan eilen.­

Vyöhykkeen leveydestä joudutaan todennäköisesti tinkimään, koska muuten sen sisään jäisivät sekä Donetskin ja Luhanskin kapinapääkaupungit että myös alueita, joita Ukraina on puolustanut kalliisti, kuten lähes piiritetty Debaltseve.

4. Rauhanturvaoperaatio

Venäjän on vaikea jättää kapinallisalueita oman onnensa nojaan, eli vetää aseensa alueelta ja sitoutua lopettamaan kapinallisten aseistaminen.

 Alueelle tarvitaan jokin puolueeton voima. Venäjä haluaa todennäköisesti olla siinä yksi osapuoli, mikä voi olla Ukrainalle vaikea hyväksyä.

Tämä on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista länsimaiden ja Ukrainan kannalta tulevaisuudessa.

Siksi neuvottelujen asialistalla pitäisikin olla jonkinlainen iso rauhanvalvonta­operaatio, toteaa Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto.

– Alueelle tarvitaan jokin puolueeton voima. Venäjä haluaa todennäköisesti olla siinä yksi osapuoli, mikä voi olla Ukrainalle vaikea hyväksyä, Aalto sanoo IS:lle.

Keskeinen toimija voisi olla alueella nyt jo oleva Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj, joka käy tiistaina Venäjän ja Ukrainan edustajien kanssa omia neuvotteluita jatkosta.

5. Itä-Ukrainan asema

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ripitti länttä Münchenissä muun muassa siitä, että Itä-Ukrainan venäläisväestön asemaa ei ymmärretä. Pami Aallon mukaan myös separatistit pitää saada mukaan neuvotteluihin, mitä tulitauon jälkeen tapahtuu, ja miten alueen poliittiset prosessit saadaan käyntiin.

– Ukrainan pitäisi taata alueille kohtuullisen laaja autonomia, Aalto toteaa.

Donetskin alueen kapinallisjoukkojen jäsen partioi viime viikolla Vuhlehirskissä, jonka kapinalliset valtasivat armeijalta.­

Sanomattakin on selvää, että verisen sodan jälkeen sopu on hyvin vaikeaa. Ukraina pitää separatistijohtajia terroristeina, ja nämä puolestaan Kiovan hallintoa fasisteina.

6. Ukrainan tulevaisuus

Lopulta rauhanhieronnan ongelma kiertyy periaatteelliseen kysymykseen Ukrainan asemasta Euroopassa. Kiova haluaa integroitua länteen, Venäjä taas haluaa varmistaa, ettei Ukrainasta tule EU:n tai ainakaan Naton jäsentä.

Juuri tämän vuoksi Venäjän on arveltu haluavan pitää Itä-Ukrainan tilanne epävarmana ja ”jäädytettynä”, koska se olisi tehokkain kontrollointikeino.

Tommi Lappalaisen mukaan kysymys on vaikea erityisesti EU:lle, koska sen periaatteiden mukaan kaikki saavat integroitua. Lopullisen rauhan ehtona voi kuitenkin ääritapauksessa olla myönnytys Venäjälle.

– Tunnustettaisiinko Venäjälle jonkinlainen etupiiri Euroopassa, hän kysyy.

– Se olisi tietysti Ukrainan kannalta surullista.

Katso yllä olevalta ISTV:n videolta, mitä Ukrainassa on vuoden aikana tapahtunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?