Putin: Ukrainaa uhkaa ”suuri katastrofi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin: Ukrainaa uhkaa ”suuri katastrofi”

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että Ukrainan hallinnon täytyy lopettaa sotilasoperaationsa Itä-Ukrainassa.

9.2.2015 3:39

Putin kehottaa egyptiläisen valtiollisen Al-Ahram-lehden haastattelussa Ukrainaa lopettamaan myös kapinallisalueiden taloudellisen painostuksen.

– Kiovan pyrkimykset painostaa taloudellisesti Donbassia ja häiritä arkea vain pahentavat tilannetta. Tämä tie johtaa umpikujaan ja suureen katastrofiin, Putin sanoi lehdessä.

Putin on tänään ja huomenna Egyptissä presidentti Abdel Fattah al-Sisin vieraana.

Berliinissä Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan ulkoministerit puolestaan pohjustavat tänään maiden Ukraina-huippukokousta. Maiden johtajien on määrä neuvotella ylihuomenna Valko-Venäjän Minskissä.

Putin sanoi eilen, että tapaaminen Minskissä toteutuu, jos "tietyistä asioista" päästään yhteisymmärrykseen.

Ukrainan tilanne on esillä tänään myös EU:n ulkoministerikokouksessa Brysselissä. Lisäksi Saksan liittokansleri Angela Merkel selostaa välitysyrityksiään Washingtonissa presidentti Barack Obamalle.

Viikonloppuna kuoli jälleen siviilejä

Itä-Ukrainassa on Ukrainan hallinnon ja separatistien mukaan kuollut viikonloppuna jälleen 12 siviiliä. Ukrainan armeijan sotilaita kuoli myös toistakymmentä. Yhteensä vajaassa vuodessa sotatoimissa on kuollut noin 5400 ihmistä, minkä lisäksi yli miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Minkissä solmittiin syksyllä tulitaukosopimus, mutta viime viikkoina se on ollut olemassa lähinnä paperilla.

Lännen mukaan Venäjä kiihdyttää Itä-Ukrainan konfliktia ja muun muassa aseistaa kapinallisia. Venäjä kiistää väitteet aseistamisesta ja sanoo, että Ukrainassa sotivat venäläiset ovat vapaaehtoisia.

Yhdysvallat tekee päätöksen mahdollisesta aseavusta Ukrainan hallinnon joukoille sen jälkeen kun uusien Minskin rauhanneuvottelujen tulos on selvillä.

Katso yllä olevalta ISTV:n videolta, mitä Ukrainassa on vuoden aikana tapahtunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?