Tutkija ei odota läpimurtoa ensi viikon Ukraina-neuvotteluista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkija ei odota läpimurtoa ensi viikon Ukraina-neuvotteluista

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes ei odota suuria Saksan, Ranskan, Venäjän ja Ukrainan tapaamisesta ensi viikolla.

8.2.2015 16:32

Arkady Moshes pitää kuitenkin hyvänä merkkinä, että neuvotteluja aiotaan jatkaa kasvokkain.

Moshesin mukaan kriisin ratkaisemisen kannalta olisi tärkeintä saada Ukrainan ja Venäjän välinen raja takaisin Ukrainan hallintaan.

Moshes korostaa, ettei lännen pidä joustaa rajan suhteen. Muuten voisi vaikuttaa siltä, että kapinallisten kannatti kiihdyttää väkivaltaisuuksia.

Tutkijan mukaan Minskin aiempi sopimus on muutenkin ainoa mahdollinen pohja uusille neuvotteluille, koska muuten kapinalliset palkittaisiin laajoista aluevalloituksista.

– Jos pohjana olisi jotain muuta kuin Minsk, se näyttää lännen kannalta täydelliseltä diplomaattiselta tappiolta, Moshes sanoo.

Mahdollisesta uudesta sopimuksesta tihkuneet yksityiskohdat herättävät tutkijassa enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. On muun muassa puhuttu 50–70 kilometrin levyisestä demilitarisoidusta vyöhykkeestä tulitaukolinjalla, mikä merkitsisi niin kapinallisten hallussa olevien Donetskin ja Luhanskin kuin myös Ukrainan hallituksen valvoman Debaltseven tyhjentämistä aseista. Kumpikin vaihtoehto kuulostaa tutkijasta hyvin epäuskottavalta.

– Idea ei vaikuta loppuun asti ajatellulta, Moshes arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?