Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan Ukrainan kriisiin ei ole olemassa sotilaallista ratkaisua. Merkel kertoi arvionsa meneillään olevassa Münchenin turvallisuuskokouksessa lauantaina samalla kun hän kommentoi meneillään olevia rauhanneuvotteluja.
Vain hetkeä aiemmin Naton Euroopan-joukkojen komentaja, amerikkalaiskenraali Philip Breedlove kertoi eriävän näkemyksensä toimittajille Münchenissä: Lännen ei tulisi sulkea pois sotilaallisia keinoja kriisin ratkaisemiseksi.
Reutersin mukaan Breedlove täsmensi tarkoittavansa aseellista apua Ukrainalle, ei sotilaiden lähettämistä alueelle. Kyseessä oli Breedloven henkilökohtainen kannanotto.
Lausunnot kuvastavat hyvin eri linjoja, joita Eurooppa ja Yhdysvallat ovat alkaneet vetää Ukrainan suhteen. Ukraina on toistuvasti pyytänyt aseapua, mutta saanut toistaiseksi vain pientä materiaalista ja humanitaarista tukea.
Eurooppalaisjohtajat vastustavat aseapua Ukrainalle, koska sen pelätään vain lietsovan sotaa ja vaikeuttavan rauhan aikaansaamista. Euroopassa pelätään myös suurvaltakonfliktia maanosan takapihalla, sillä aseavun myötä Yhdysvallat sotkeutuisi välillisesti sotaan, jonka yhtenä osapuolena on Venäjä. Virallisesti Venäjä ei toki ole myöntänyt olevansa läsnä Ukrainassa.
Yhdysvallat puolestaan pohtii positiivista vastausta Ukrainan asepyyntöön, jotta Ukraina pystyisi torjumaan Venäjän tukemien kapinallisten hyökkäyksen Itä-Ukrainassa. Yhdysvalloissa varsinkin republikaanit ovat vaatineet puuttumista tilanteeseen.
Yhdysvaltain mahdollisen aseavun odotetaan ratkeavan lähiaikoina. Päätöksen tekee presidentti Barack Obama, jonka aikeista ei ole vielä tietoja. Aiemmin Obama on selkeästi kieltäytynyt tukemasta Ukrainaa aseellisesti.
Mikäli Yhdysvallat toimittaa aseita Ukrainaan, kyseeseen tulisivat lähinnä puolustukselliset aseet, kuten panssarintorjuntaohjukset ja tutkajärjestelmät, joilla Ukrainan armeija voisi paikantaa kapinallisten tykistöasemia ja torjua tulitusta.