IS Münchenissä: Täältä Putinin uho alkoi 8 vuotta sitten

Julkaistu:

Venäjän presidentti Vladimir Putin järkytti länttä Münchenin turvallisuuskokouksessa vuonna 2007 arvostelemalla rajusti länttä voimapolitiikasta. Perjantaina Münchenissa alkaa 51. kansainvälinen turvallisuuskokous, jonka pääteemoina ovat Venäjä ja Ukraina.
Kevättalvella 2007 Vladimir Putinin mielestä Venäjää ja sen ulko- ja turvallisuuspoliittisia huolia ei oltu kuultu. Samalla Venäjä haastoi lännen.

Putinin kuulun puheen jälkeen Euroopan turvallisuuspoliitiikka on kokenut täydellisen myllerryksen, esimerkkeinä Georgian sota, Viron pronssipatsaskiista, Transnistria, Krimin anastaminen Ukrainalta ja Venäjän sotatoimet Itä-Ukrainassa.

Perjantaina Münchenissa alkaa 51. kansainvälinen turvallisuuskokous, jonka pääteemat ovat Venäjä ja Ukraina, ja se miten Venäjän harjoittamat sotatoimet Itä-Ukrainassa vaikuttavat koko Euroopan turvallisuuteen.

– Vuosi sitten Ukrainan kriisiä ei ollut. Nyt siihen voidaan ottaa jo etäisyyttä ja arvioida laajasti, mistä kaikesta oikein on kysymys, varsinkin kun kriisi on taas viime viikkoina yltynyt, virkamieslähde kuvasi kokouksen asetelmia Ilta-Sanomille.

Samalla Münchenissä joudutaan palaamaan siihen, mitä Putin 2007 julisti.

Euroopassa on nyt sota. Muutos on iso, virkamieslähde korosti.


Münchenin turvallisuuskokous on Euroopan tärkein alan konferenssi. Se järjestetään vuosittain. Perjantaina alkavaa kokousta sävyttää Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, Ranskan presidentin François Hollanden ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen Moskovassa tänään.

Merkelin odotetaan saapuvan Müncheniin lauantaina, joka on Venäjä-Ukraina-teeman pääpäivä. Venäjää edustaa ulkoministeri Sergei Lavrov.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapuu Müncheniin perjantaina. Hän on mukana lauantaina pidettävässä neljän presidentin keskustelussa, jonka aiheena on Ukraina. Siihen osallistuu myös Ukrainan presidentti Petro Poroshenko.

Myös Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden osallistuu kokoukseen. Kaikkiaan kokoukseen osallistuu 20 valtionpäämiestä (presidentti tai pääministeri), 60 ministeriä sekä suuri joukko parlamentaaristen valtuuskuntien jäseniä ja asiantuntijoita.

Suomesta kutsun ovat saaneet myös presidentti Martti Ahtisaari, entinen puolustusvoiman komentaja Ari Puheloinen sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Tiilikainen valittiin äskettäin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Euroopan turvallisuutta pohtivaan 15 hengen ryhmään, eräänlaiseen ”viisasten paneeliin”.

– Heidän tehtävänään on tuottaa Münchenissä diagnoosi siitä, mihin Euroopan turvajärjestelmä on ajautunut, mikä on vialla ja kuka on syypää, virkamieslähde arvioi Ilta-Sanomille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt