Ulkomaat

Uudet suunnitelmat: Näin Nato vastaa Venäjän aggressioon

Julkaistu: , Päivitetty:

NATO
Sotilasliitto kokoaa uuden nopean valmiusprikaatin ja perustaa komentokeskuksia Baltiaan, Puolaan, Romaniaan ja Bulgariaan.
Naton puolustusministerit kokoontuvat torstaina Brysselissä. Pääsihteeri Jens Stoltenbergin odotetaan julkistavan kokouksessa suunnitelman sotilasliiton uuden nopean toiminnan prikaatin perustamisesta.

Ennakkotietojen mukaan tässä niin sanotussa keihäänkärkiprikaatissa on noin 5000 sotilasta, ja sen etujoukko on valmis toimimaan kahden vuorokauden kuluessa käskystä.

Keihäänkärkiprikaati aloittaa toimintansa koejaksolla jo tänä vuonna, kertoi Frankfurter Allgemeine (FAZ) torstaina. Suurin osa sen sotilaista tulee Saksasta: Bundeswehr asettaa prikaatin käyttöön 2700 sotilasta ja ottaa johtovastuun hankkeessa.

Täysin operaatiovalmis prikaati on vuonna 2016.

Lisäksi Nato perustaa pieniä komentokeskuksia Viroon, Latviaan, Liettuaan, Puolaan, Romaniaan ja Bulgariaan.

Uusien hankkeiden tarkoituksena on osoittaa Venäjälle, että Nato ei jätä itäisen Euroopan jäsenmaitaan pulaan Venäjän aggression ja sotilaallisen toiminnan lisääntyessä.

Stoltenbergin mukaan Eurooppa elää kriittistä aikaa turvallisuutensa suhteen: väkivalta Ukrainassa leviää, Venäjä loukkaa edelleen kansainvälistä oikeutta antamalla aseita, koulutusta ja joukkoja separatistien käyttöön. Samaan aikaan väkivaltainen ekstremismi leviää Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Naton on määrä kasvattaa valmiusjoukkojensa määrän 30 000:een sotilaaseen. Keihäänkärkiprikaati on osa näitä valmiusjoukkoja, mutta sen operaatiovalmius on muita osastoja huomattavasti nopeampi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt