Järjestö: Jo yli 700 venäläissotilasta kaatunut Itä-Ukrainassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Järjestö: Jo yli 700 venäläissotilasta kaatunut Itä-Ukrainassa

Kansalaisjärjestöt ovat koonneet uusia tietoja Venäjän asevoimien toiminnasta rajan takana.

Venäjä on koonnut vahvoja voimia Donin Rostovin alueelle. Kuvassa panssarivaunuja Ukrainan rajan lähellä sijaitsevassa Kamensk-Shaktinskissa. Alueelta on raportoitu satoja kuolemantapauksia ”sotaharjoituksissa”, mutta järjestöt epäilevät sotilaiden kuolleen Itä-Ukrainan taisteluissa.

4.2.2015 9:09 | Päivitetty 4.2.2015 10:48

Kuinka kauan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov pystyy pokerinaamalla väittämään, ettei federaation asevoimien sotilaita ole Itä-Ukrainan taistelualueella?

Vapaaehtoisten läsnäolon Lavrov myöntää kyllä, mutta asevelvollisten ja vakituisessa palveluksessa olevien lähettämisestä rajan yli Moskova vaikenee edelleen. Tietoa ei tule myöskään sotilailta – he allekirjoittavat ennen lähtöään vaitiolosopimuksen, kertoo Openrussia.org-järjestö.

Taistelutehtävissä kaatuneiden ja haavoittuneiden omaiset sen sijaan raportoivat läheistensä kohtaloista Moskovassa toimivalle Sotilaiden äitien komiteoiden liitolle. Järjestön saamien tietojen mukaan Itä-Ukrainassa olisi kuollut jo yli 700 venäläistä sotilasta.

– Lukuun sisältyy sotilaita, upseereita ja vapaaehtoisia. Sotilassairaanhoidon tietojen mukaan loukkaantuneita pitäisi olla vähintään 3000, sanoo järjestön pääsihteeri Valentina Melnikova IS:n haastattelussa.

Valentina Melnikova puolustaa varusmiesten ja sopimussotilaiden oikeuksia. Kuva on vuodelta 2006.

Melnikova lausuu IS:lle saman varoituksen kuin muillekin häntä haastatelleille medioille: kaikkien tappiotilastojen pitäisi periaatteessa tulla valtiolta, mutta valtiolla ei ole mitään tilastoa – tai sitä ei ainakaan ole julkistettu. Siksi Sotilaiden äitien luvut ovat tyystin epävirallisia.

Surmansa saaneiden kuolinsyyksi on merkitty ”sotaharjoituksissa” Donin Rostovin alueella saadut vaikeat vammat. Alue sijaitsee Ukrainan naapurissa. Melnikova uskoo, että sotilaat ovat tosiasiassa kuolleet taistelutehtävissä Itä-Ukrainassa. Epäilyksiä herättää muun muassa se, ettei kuolemantapauksista ole tehty normaalia tutkintaa.

– Jos harjoitusalueella sattuu onnettomuus, sotilassyyttäjän tulee ehdottomasti tehdä siitä rikosilmoitus, sanoo Melnikova IS:lle puhelimitse Moskovasta.

– Tässä on kyse taisteluvammoista, mutta rikosilmoituksia ei ole tehty. Jos ne ovat tulleet harjoitusalueella, niin miksi ilmoituksia ei ole? Jos Donin Rostovin alueella on kuollut joku, niin missä ovat armeijan johto, joukko-osaston johto, ne jotka vastaavat sotilaiden turvallisuudesta harjoituksissa?

Siitä, että sotilaat olisivat menehtyneet Ukrainan maaperällä, on Melnikovan mukaan vain kertomuksia, ei dokumentteja. Sotilaiden äidit ei ole saanut asiasta virallisia todisteita.

Kuolinpaperit viipyvät

Openrussia.org-järjestön nettisivustolla puolestaan kerrotaan, että Venäjän armeijalla on kolme luokitusta sotilaiden kuolemille:

1) Menehtyminen palveluksen aikana – onnettomuus tai itsemurha.

2) Menehtyminen palvelustehtävän aikana – sotilas kuollut täyttäessään komentajan käskyä.

3) Menehtyminen taistelutehtävässä – sotilas kuollut rintamalla.

Järjestön mukaan yhtäkään Donin Rostovin alueella surmansa saaneista sotilasta ei ole kirjattu kohtaan kolme, sillä Venäjän armeija ei virallisesti sodi missään.

Venäjän puolustusministeriö maksaa omaisille noin 2 miljoonan ruplan vakuutusmaksut ja 3 miljoonan ruplan kompensaation. Nykykurssilla summat ovat 42 000 euroa ja 63 000 euroa.

Puolustusministeriön kerrotaan usein vetkuttelevan dokumenttien kirjoituksessa, jolloin omaiset eivät pysty hakemaan korvauksia.

Lev Shlovsberg Pihkovan oblastista raportoi sivustolla, että sotilaat, Donin Rostovin alueelle harjoituksiin komennetut sotilaat allekirjoittavat ennen ”nauhan ylitystä” (pihkovalaiset sotilaat kutsuvat tällä nimellä valtion rajaa) sopimuksen palvelukseen liittyvien tietojen salaamisesta.

Mikäli he kertovat palveluksesta kenellekään, he rikkovat sotasalaisuuden pitämistä koskevaa lakia. Rangaistus rikkomuksesta on ankara.

Shlovsberg kirjoittaa myös, että taisteluihin osallistuvat saavat vain pientä palkkaa korvauksena vaarasta. Jos he kieltäytyvät lähtemästä Ukrainaan, heidät erotetaan armeijasta, mutta laki sotasalaisuuden pitämisestä velvoittaa heitä yhä.

Venäjän kalustoa Ukrainassa?

Lugansk News Today twiittasi 2. tammikuuta kuvan Luhanskista. Kuvassa näkyy mahdollisesti venäläinen Dozor-N -panssaroitu ajoneuvo. Kuvan autenttisuudesta ei ole täyttä varmuutta. Jos kuva ei näy oikein, katso se tästä linkistä.

Photo in #Lugansk of #Russian BPM-97 Vystrel mod. Dozor-N used in RU Border Guard units ONLY https://t.co/OzWhoqicrq pic.twitter.com/QYNW1ZuWO9— Lugansk News Today (@LUGANSK_TODAY) January 2, 2015

Kansalaisjournalismisivusto Bellingcatin vapaaehtoisavustaja Veli-Pekka Kivimäki twiittasi kuvakaappauksia Msta-S telahaupitsin mahdollisista havainnoista marraskuussa. Tämä telahaupitsi kuvattiin ilmeisesti ensin kulkemassa Venäjän Rostovin läpi ja myöhemmin sen uskotaan näkyvän myös toisella videolla Novoazovskissa Ukrainassa. Ulkoisilta piirteiltään Ukrainassa kuvattu panssarihaupitsi vastaa yksikköä, jota aiemmin kuljetettiin Rostovin läpi Venäjän puolella. Kuvien autenttisuudesta ei ole täyttä varmuutta. Jos kuva ei näy oikein, katso se tästä linkistä.

Nice find via @azazet; Msta-S taking a Black Sea vacation? Sources: https://t.co/4ggYgjbySQ https://t.co/kOexKAru4y pic.twitter.com/aV90ng53iA— Veli-Pekka Kivimäki (@vpkivimaki) November 15, 2014

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?