Terttu, Teresa

Ulkomaat

Järjestö: Jo yli 700 venäläissotilasta kaatunut Itä-Ukrainassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Venäjä
Kansalaisjärjestöt ovat koonneet uusia tietoja Venäjän asevoimien toiminnasta rajan takana.
Kuinka kauan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov pystyy pokerinaamalla väittämään, ettei federaation asevoimien sotilaita ole Itä-Ukrainan taistelualueella?

Vapaaehtoisten läsnäolon Lavrov myöntää kyllä, mutta asevelvollisten ja vakituisessa palveluksessa olevien lähettämisestä rajan yli Moskova vaikenee edelleen. Tietoa ei tule myöskään sotilailta – he allekirjoittavat ennen lähtöään vaitiolosopimuksen, kertoo Openrussia.org-järjestö.

Taistelutehtävissä kaatuneiden ja haavoittuneiden omaiset sen sijaan raportoivat läheistensä kohtaloista Moskovassa toimivalle Sotilaiden äitien komiteoiden liitolle. Järjestön saamien tietojen mukaan Itä-Ukrainassa olisi kuollut jo yli 700 venäläistä sotilasta.

– Lukuun sisältyy sotilaita, upseereita ja vapaaehtoisia. Sotilassairaanhoidon tietojen mukaan loukkaantuneita pitäisi olla vähintään 3000, sanoo järjestön pääsihteeri Valentina Melnikova IS:n haastattelussa.


Melnikova lausuu IS:lle saman varoituksen kuin muillekin häntä haastatelleille medioille: kaikkien tappiotilastojen pitäisi periaatteessa tulla valtiolta, mutta valtiolla ei ole mitään tilastoa – tai sitä ei ainakaan ole julkistettu. Siksi Sotilaiden äitien luvut ovat tyystin epävirallisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Surmansa saaneiden kuolinsyyksi on merkitty ”sotaharjoituksissa” Donin Rostovin alueella saadut vaikeat vammat. Alue sijaitsee Ukrainan naapurissa. Melnikova uskoo, että sotilaat ovat tosiasiassa kuolleet taistelutehtävissä Itä-Ukrainassa. Epäilyksiä herättää muun muassa se, ettei kuolemantapauksista ole tehty normaalia tutkintaa.

– Jos harjoitusalueella sattuu onnettomuus, sotilassyyttäjän tulee ehdottomasti tehdä siitä rikosilmoitus, sanoo Melnikova IS:lle puhelimitse Moskovasta.

– Tässä on kyse taisteluvammoista, mutta rikosilmoituksia ei ole tehty. Jos ne ovat tulleet harjoitusalueella, niin miksi ilmoituksia ei ole? Jos Donin Rostovin alueella on kuollut joku, niin missä ovat armeijan johto, joukko-osaston johto, ne jotka vastaavat sotilaiden turvallisuudesta harjoituksissa?

Siitä, että sotilaat olisivat menehtyneet Ukrainan maaperällä, on Melnikovan mukaan vain kertomuksia, ei dokumentteja. Sotilaiden äidit ei ole saanut asiasta virallisia todisteita.

Kuolinpaperit viipyvät

Openrussia.org-järjestön nettisivustolla puolestaan kerrotaan, että Venäjän armeijalla on kolme luokitusta sotilaiden kuolemille:

1) Menehtyminen palveluksen aikana – onnettomuus tai itsemurha.

2) Menehtyminen palvelustehtävän aikana – sotilas kuollut täyttäessään komentajan käskyä.

3) Menehtyminen taistelutehtävässä – sotilas kuollut rintamalla.

Järjestön mukaan yhtäkään Donin Rostovin alueella surmansa saaneista sotilasta ei ole kirjattu kohtaan kolme, sillä Venäjän armeija ei virallisesti sodi missään.

Venäjän puolustusministeriö maksaa omaisille noin 2 miljoonan ruplan vakuutusmaksut ja 3 miljoonan ruplan kompensaation. Nykykurssilla summat ovat 42 000 euroa ja 63 000 euroa.

Puolustusministeriön kerrotaan usein vetkuttelevan dokumenttien kirjoituksessa, jolloin omaiset eivät pysty hakemaan korvauksia.

Lev Shlovsberg Pihkovan oblastista raportoi sivustolla, että sotilaat, Donin Rostovin alueelle harjoituksiin komennetut sotilaat allekirjoittavat ennen ”nauhan ylitystä” (pihkovalaiset sotilaat kutsuvat tällä nimellä valtion rajaa) sopimuksen palvelukseen liittyvien tietojen salaamisesta.

Mikäli he kertovat palveluksesta kenellekään, he rikkovat sotasalaisuuden pitämistä koskevaa lakia. Rangaistus rikkomuksesta on ankara.

Shlovsberg kirjoittaa myös, että taisteluihin osallistuvat saavat vain pientä palkkaa korvauksena vaarasta. Jos he kieltäytyvät lähtemästä Ukrainaan, heidät erotetaan armeijasta, mutta laki sotasalaisuuden pitämisestä velvoittaa heitä yhä.

Venäjän kalustoa Ukrainassa?

Lugansk News Today twiittasi 2. tammikuuta kuvan Luhanskista. Kuvassa näkyy mahdollisesti venäläinen Dozor-N -panssaroitu ajoneuvo. Kuvan autenttisuudesta ei ole täyttä varmuutta. Jos kuva ei näy oikein, katso se tästä linkistä.Kansalaisjournalismisivusto Bellingcatin vapaaehtoisavustaja Veli-Pekka Kivimäki twiittasi kuvakaappauksia Msta-S telahaupitsin mahdollisista havainnoista marraskuussa. Tämä telahaupitsi kuvattiin ilmeisesti ensin kulkemassa Venäjän Rostovin läpi ja myöhemmin sen uskotaan näkyvän myös toisella videolla Novoazovskissa Ukrainassa. Ulkoisilta piirteiltään Ukrainassa kuvattu panssarihaupitsi vastaa yksikköä, jota aiemmin kuljetettiin Rostovin läpi Venäjän puolella. Kuvien autenttisuudesta ei ole täyttä varmuutta. Jos kuva ei näy oikein, katso se tästä linkistä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Äärimmäisen lihaksikas Anna, 29, haluaa raskaaksi – lapsen esteenä on vain yksi ongelma: ”Sehän ei ole mitenkään poikkeavaa”

  2. 2

   Tunnetko uudet katsastusmääräykset? – kohta mennään 4-2-2-2-1 -mallin mukaan

  3. 3

   Valtava risteilijä Mein Schiff 1 jätti Turun telakan taakseen – katso kuvat ja video laivalta

  4. 4

   ”Yövaanija” tunkeutui koteihin ikkunasta, raiskasi ja tappoi – Epäily: Sarjamurhaaja oli ex-poliisi ja eli tavallista elämää

  5. 5

   Yksi asia ratkaisee, millaisessa säässä vappua vietetään – meteorologi: ”Suursäätilassa on tapahtumassa mielenkiintoinen muutos”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

  2. 2

   Suomalaisbloggaaja hankki au pairin – sai yllättäen viestin, jonka sisältö kylmäsi: lastenhoitaja elikin kieroutunutta kaksoiselämää

  3. 3

   Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

  4. 4

   Kuka tahansa voi löytää jalokiviä Suomessa – näistä paikoista kannattaa etsiä

  5. 5

   Legendaarinen teinimopo palaa kesällä Suomeen – satapiikkisenä!

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

  5. 5

   Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

  6. Näytä lisää