Ulkomaat

Jopa 90 osumaa päivässä – maailman tappavin tarkka-ampuja onkin ihan tavallinen alikersantti-isä

Julkaistu:

Maailman vaarallisimmaksi tarkka-ampujaksi on paljastunut brittiläinen alikersantti, jolle on vahvistettu 173 tappoa taisteluissa Taliban-kapinallisia vastaan Afganistanissa ja Irakissa.
Tämä brittiläinen, nöyräksi kuvailtu perheenisä peittoaa näin ollen amerikkalaisen Chris Kylen ennätyksen, josta tuore, Clint Eastwoodin ohjaama Oscar-ehdokaselokuva American sniper kertoo (katso elokuvan traileri yltä). Edesmenneellä Kylellä on rekisterissään 160 tappoa Irakissa. Itse Kyle arveli luvun olevan lähempänä 250:tä.

Etelä-Englannissa varttuneen brittisotilaan henkilöllisyys on tarkkaan varjeltu salaisuus, sillä hänen pelätään muutoin tulevan islamilaisten terroristien ykköskohteeksi. Hänestä tiedetään vain, että hän on naimisissa oleva perheenisä, joka ei kehuskele suorituksillaan. Vain hänen lähipiirinsä tietää asian laidan, ja nuoret alokkaat ovat äimistyneinä brittisotilaan kyvyistä.

– Vaikka hän on ammattimainen ja nöyrä, ase kädessään hän on tappavampi kuin rutto. Hän on legenda, ihan omaa lajiaan.

Hän on parhaimmillaan osunut jopa 90 taistelijaan päivässä. Aseenaan hänellä on ollut L115A3-kivääri, jonka kantoalue on yli kilometrin. Hänen tiedetään ampuneen useimmat osumansa talven 2006–2007 aikana.

Lue lisää: Lapuan Magnum .338 Clint Eastwoodin tarkka-ampujaleffassa: tappava laukaus 1920 metristä - Katso karmiva traileri

Brittilehti Sunin saamien tietojen mukaan brittisotilas itse ei ole yrittänyt murtaa mitään ennätyksiä, eikä hän ylpeile suorituksillaan. Häntä pidetään miehenä, joka suhtautuu vastapuoleen ihmisinä, ei vain kohteina.

– Hän vain teki työnsä. Tarkka-ampujat keskittyvät äärimmilleen, eikä mikään muu saa olla mielessä.

Suomalainen Simo Häyhä, lisänimeltään ”Valkoinen kuolema”, sai kuitenkin osumia talvisodassa moninkertaisesti näihin nykyisiin maailmankuuluihin tarkka-ampujiin verrattuna. Hänen lasketaan tappaneen 505 neuvostosotilasta vuosina 1939–40.

Eastwoodin elokuva amerikkalaisesta tarkka-ampujasta on saanut kahdesta Oscar-ehdokkuudestaan huolimatta myös paljon kritiikkiä. Elokuvaa on syytetty sotapropagandaksi, jossa Irakin sota oikeutetaan syyskuun 11. päivän terroriteoilla. Ihmetystä on herättänyt myös, kuinka suorituksillaan kerskuneesta Kylestä on maalailtu sankari, vaikka hän tosielämässä on kehunut nauttineensa tappamisesta ja jopa ryöstelleensä irakilaisten perheiden koteja.