Propagandatehtaan ex-työntekijä: Näin Venäjä trollaa verkossa

Julkaistu:

VENÄJÄ
Venäläinen verkkolehti julkaisi sisäpiirin kertomuksen työskentelystä informaatiosodan etulinjassa – pietarilaisessa propagandakeskuksessa.
Pietarista on tullut Venäjän informaatiosodan ja internet-trollien kehto, kertoi verkkojulkaisu Sobaka.ru laajassa jutussa viime viikolla.

Sobaka.ru:n mukaan propagandamyllyyn haetaan työntekijöitä esimerkiksi nimikkeillä ”copywriter” tai ”content manager”. Niin sanotun trollitehtaan ex-työntekijä kuvaa kuitenkin tehtäväänsä näin: Olin bloggari-propagandisti.

Palkaksi luvataan ex-työntekijän mukaan 40 000–45 000 ruplaa eli noin 830–1 040 euroa kuukaudessa, mikä on Venäjällä kohtuullisen hyvä ansiotaso.

Työtehtävistä kerrotaan hakijoille etukäteen vain hyvin vähän. Tämä ei lehden mukaan haittaa rekrytointia, sillä tehtäviin hakeutuu jo pitkään työttömänä olleita.


Osoite julkinen

Kertomuksen kirjoittanut ex-työntekijä esiintyy nimettömänä. Hän sanoo olevansa kotoisin ”suuresta aluekeskuksesta” ja hankkineensa journalistisen koulutuksen.

Kirjoittaja kertoo lähettäneensä työpaikkahakemuksen viime elokuun lopussa.

– Pari päivää hakemuksen jättämisen jälkeen soitetaan ja pyydetään haastatteluun Internet-issledovanija-nimiseen mediaholging-yhtiöön nelikerroksiseen taloon, jonka osoite on Savushkina 55, entinen työntekijä kertoo Sobaka.ru:ssa.

Internet-issledovanija tarkoittaa suomeksi internet-tutkimuksia. Yhtiö on ollut toiminnassa heinäkuusta 2014.

Osoitteessa sijaitsevassa väitetyssä propagandakeskuksessa on tiukat valvonta- ja turvatoimet.

– Haastattelu alkaa tietolomakkeen täyttämisellä, sitten esitetään kysymyksiä ja lopuksi pitää kirjoittaa mikä tahansa ajankohtainen uutinen uudestaan. Saa vaikutelman, että työhön otetaan kaikki, jotka osaavat puhua ja kirjoittaa venäjää, ex-työntekijä kertoo.

Henkilökohtaisista poliittisista kannoista ei kysytty.


Yhtiö pyörittää kirjoittajan mukaan kahtatoista nettisivustoa, jotka liittyvät politiikkaan ja Ukrainaan. Talossa tuotetaan sisältöä ukrainalaisilta vaikuttaville saiteille, joilla ei todellisuudessa ole mitään tekemistä Ukrainan kanssa – kaikki aineisto tuotetaan ja julkaistaan kirjoittajan mukaan Savushkina 55:ssä.

Yksi yhtiön sivustoista on Harkov-uutistoimisto eli nahnews.com.ua. Toinen vastaava ”ukrainalainen” sivusto on nimeltään Antimaidan.

Propagandakeskuksen päätyönä on kirjoittaa uutiskanavien tuottamaa aineistoa uudelleen, muunnettuna. Jokaisen sivuston pääaiheina ovat yleensä presidentti Vladimir Putin, Krim ja Novorossija eli kapinallisten tavoittelema laaja venäjänkielinen osa Ukrainasta. Toisin sanoen: Putinia kehutaan, Ukrainaa haukutaan ja sodan syypääksi leimataan Yhdysvallat.

– Uutisia ei väärennetä suoraan, mutta niitä väritetään tietyin sävyin, esimerkiksi sana ”separatisti” korvataan sanalla ”opoltshenets”.

Suomeksi opoltshenets tarkoittaa kansan vapaaehtoisjoukkoja.


Ei aivopesua

Yhtiö ei yrittänyt aivopestä työntekijöitä eikä ohjeistaa heitä jatkuvasti.

– Kaikille kerrotaan yksinkertaisesti, että Putinista ei saa kirjoittaa pahaa, Itä-Ukrainan taistelijat eivät ole terroristeja, ”kyllähän sinä ymmärrät…”

Uutistarjontaa tehostetaan jutuilla murhista, rikollissuudesta, showbisneksen sensaatioista, Alla Pugatshovasta, Madonnasta ja muista suosituista aiheista.

– Homo- ja LGBT-uutiset ovat suosittuja, mutta niiden sävy on tietenkin kielteinen. Jos puhutaan feminismistä, niin vain liittyen ukrainalaiseen Femeniin.

Tämä ryhmä on tunnettu tempauksistaan, joissa aktivistit esiintyvät rinnat paljaina.

Kirjoittajan tapaamat rivityöntekijät olivat useimmiten kotoisin muista kaupungeista. Heidän joukossaan oli paljon koulutettuja ja fiksuja ihmisiä – ja paljon myös nuoria, joilla on epätavallinen ulkonäkö: lävistyksiä ja rastatukkia.

Samassa rakennuksessa on kertomuksen mukaan myös ”trolliosasto”, jonka työntekijät kirjoittavat mielipiteitä ja kommentteja erilaisille sosiaalisen median sivustoille.

Eropassit omasta halusta

Keskuksen työntekijät voi kirjoittajan mukaan jakaa kolmeen ryhmään, jotka ajattelevat suurin piirtein näin:

1) ”Minulle maksetaan ja ihan sama kuka se on, en edes tiedä.”

2) ”Tiedän, että tämä on Kremlin trollitehdas, mutta hiiteen tunnontuskat, tästä maksetaan ja se riittää.”

3) ”Käyn informaatiosotaa fasistijunttaa vastaan.” Tämä ryhmä on vähemmistössä, mutta rakastaa työtään vilpittömästi.

Kirjoittaja kertoo päättäneensä lopulta erota. Päätös oli vaikea, sillä yhtä hyväpalkkaista työtä on hänen mukaansa vaikea löytää talouskriisin aikana.

– Töissä ei ollut mitään teknisluonteisia ongelmia. Ongelma sen sijaan oli psykologinen: työ kävi niin hermoille, että joulukuuhin mennessä silmät alkoivat nykiä ja öisin unet olivat pelkkää uutisten kirjoitusta Putinista ja Ukrainasta.

Muut lähteet tukevat kertomusta

Sobaka.ru:n julkaisema tarina propagandakeskuksesta ei ole ensimmäinen laatuaan, mikä lisää sen uskottavuutta. Savushkina 55:n trollitehtaasta ovat kertoneet useat venäläisjulkaisut sekä Helsingin Sanomat, joka haastatteli viime marraskuussa saman propagandakeskuksen rinnakkaishankkeessa työskennellyttä Aleksei Kuznetsovia.

– Trollit ovat tavallisia ihmisiä, jotka tekevät tylsää työtä ja kirjoittavat, mitä käsketään, Kuznetsov sanoi HS:lle.

– Ystäväni oli pari kuukautta töissä kommentoijana. Hän kyllä tukee Putinia, mutta Putinin kehuminen 12 tunnin ajan käy tylsäksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt