Pakotteista tehty päätöksiä: Uusia nimiä ja vanhoja jatketaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pakotteista tehty päätöksiä: Uusia nimiä ja vanhoja jatketaan

EU-maat ovat päättäneet jatkaa viime keväänä asetettujen Krim-pakotteiden voimassaoloa puolella vuodella.

29.1.2015 20:22

Kreikan uusi hallitus aloitti EU-taipaleensa nielemällä kovia puheitaan. EU-maat päättivät torstaina yksimielisesti kiristää Venäjä-sanktioita Itä-Ukrainan väkivaltaisuuksien takia. Kreikkaa johtavalla Syrizalla on lämpimät välit Venäjään, ja uusi hallitus uhitteli kokouksen alla veto-oikeudella, jos sanktioita aiotaan lisätä.

Kreikan Venäjä-lausunnot kiristivät ulkoministerikokouksen tunnelmaa. Virkamiehet yrittivät saada etukäteen selkoa Kreikan aikeista, mutta uusi hallitus piti korttinsa piilossa loppuun asti. Kreikan ministerit antoivat vielä viime metreillä ristiriitaisia lausuntoja maan pakotelinjasta.

Tyyli ärsytti selvästi ministerikollegoita Brysselissä. Kreikan epäillään uhittelevan Venäjä-kortilla, jotta se voisi kiristää sillä velkahelpotuksia muilta EU-mailta. Uuden hallituksen ensisijainen tavoite on keventää maan velkataakkaa.

– On asioita, joista ei käydä lehmänkauppaa. Ihmisiä tapetaan joka päivä, tämä ei ole mitään peliä, sanoi Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius.

Kreikan uhittelu voi lopulta kääntyä itseään vastaan. Asennetta ei katsota hyvällä Saksassa, joka on velkaväännössä Kreikan keskeisin neuvottelukumppani.

Myös Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvosteli tapaa, jolla Kreikan epäillään käyvän neuvotteluja.

– Tällaiset kytkökset eivät ole millään lailla kunniaksi EU:lle tai kenellekään, hän sanoi.

Laajoista pakotteista erimielisyyttä

Uudet Venäjä-sanktiot ovat lähinnä hienosäätöä, jolla halutaan tuomita Venäjän viimeaikaiset toimet Itä-Ukrainassa. EU-maat päättivät jatkaa viime keväänä asetettujen Krim-pakotteiden voimassaoloa puolella vuodella. Krimin miehitykseen liittyvien sanktioiden oli määrä erääntyä maaliskuussa.

Lisäksi ulkoministerit pyysivät komissiota kartoittamaan uusia henkilöitä, joiden varoja jäädytetään ja matkustamista rajoitetaan. EU:n mustalla listalla on jo yli 130 ihmisiä ja kymmeniä yrityksiä, joiden katsotaan loukanneen Ukrainan itsenäisyyttä.

Suhtautuminen laajempiin talouspakotteisiin herätti kokouksessa suurinta erimielisyyttä. Toistaiseksi laajoja talouspakotteita ei olla lisäämässä.

– Totta kai keskustelussa on erilaisia ääripäitä. Mutta kaikki korostavat yhtenäisyyden tarvetta, koska se on ainoa tapa, jolla unioni voi vaikuttaa asioihin, Tuomioja sanoi kokouksesta poistuessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?