Putinin perijät – lue IS:n reportaasi Putin-nuorten leiriltä vuodelta 2010

Ilta-Sanomat vieraili kesällä 2010 salamyhkäisellä nuorisoleirillä, jossa Venäjän tulevaa eliittiä koulutettiin isänmaallisuuteen Dmitri Medvedevin ja Vladimir Putinin kuvien katveessa.

Ilta-Sanomat vieraili Seligerin leirillä vuonna 2010.

24.3.2014 20:45

IS julkaisee Arja Paanasen juttukokonaisuuden uusintana, jotta lukijat voivat lukea uuden venäläisen isänmaallisuhon maailmasta.

Ensimmäinen osa Paanasen jutusta julkaistiin paperilehdessä 20. heinäkuuta 2010, jolloin tuolloinen Venäjän presidentti Medvedev oli juuri tulossa Suomen-vierailulleen. Jutut ovat alkuperäisessä asussaan, joten siksi pääjuttu alkaa viittauksella Medvedeviin ja silloiseen tasavallan presidenttiin Tarja Haloseen.

"Kun Venäjän presidentti Dmitri Medvedev saapuu tänään vierailulle Suomeen, häntä eivät tervehdi ladonkokoiset valokuvat hänestä itsestään.

Eikä presidentti Tarja Halonen ole todennäköisesti osannut kuvitellakaan Suomeen nuorisoleiriä, jossa kasvatettaisiin pieniä tarjahalosia ja marikiviniemiä heidän valtansa perillisiksi.

Mutta tämä kaikki on todellisuutta Venäjällä. IS pääsi kurkistamaan salaperäisen Seligerin nuorisoleirin tarkoin vartioitujen porttien taakse.

Seligerin leiri on saanut nimensä järvestä, jonka rannalla Kreml on järjestänyt nuorisoleirejä vuodesta 2005 lähtien.

Aluksi paikalle kokoontui niin sanottujen Putin-nuorten ydinryhmä, jonka Kreml mobilisoi estämään Ukrainan tapaisen, nimenomaan nuoriin nojaavan oranssin vallankumouksen puhkeamisen Venäjälle.Syntyessään leiri muistutti salaseuraa, jonne länsimaalaisilla ei ollut asiaa.

Maailmalle levisi kuvia, joissa Putin-nuoret halveerasivat Venäjän opposition johtajia tekemällä heistä karikatyyrihahmoja, joiden alushousuihin he työntelivät dollarin seteleitä.

Huhuttiin myös puolisotilaallisesta koulutuksesta ja systemaattisesta nuorten aivopesusta. Ja jokaisen leirin kohokohdaksi muodostui itsensä Putinin vierailu.

Medvedevin aikana Seligerin leirin yltiövenäläistä ja länsivastaista fanaattisuutta on tarkoituksella karsittu. Nyt leiristä yritetään rakentaa mm. Venäjän nuorten yrittäjien ja tiedemiesten ponnahduslautaa.Mutta suomalaista kävijää puistattaa aika ajoin silti.

Ensimmäinen väristys selkäpiissä tuntuu heti aamukahdeksalta. Teltassa nukuttu yö päättyy siihen, kun leirin kaiuttimista pamahtaa soimaan vanha tuttu Suuri ja mahtava -kansallishymni, nyt uusilla sanoilla.

-    Venäjä, pyhä suurvaltamme, Venäjä rakastettu maamme...

Seuraavaksi kaiuttimista alkaa kuulua ohjeita tasaisen monotonisella äänellä, ja leirillä olevat tuhannet nuoret lähtevät liikkeelle kuin muurahaiset pesästään. Väistämättä mieleen tulee George Orwellin Vuonna 1984 kuuluisine valvovine Isoveljineen.

Herätyksen jälkeen kaikki komennetaan pakolliselle käskynjaolle ja aamujumpalle päälavalle.

Suurin osa tottelee, mutta osalla ei ole aikomustakaan marssia kaiuttimien käskyjen mukaan.

Huh, ensimmäinen huojentava merkki siitä, että kaikki leiriläiset eivät ole vielä täysin ohjelmoituja.

Päälavalla valtavat Putinin ja Medvedevin kuvat hallitsevat näkökenttää sekä lavan edessä että yleisömeren takana.

Alkaa yleisön lämmittäminen, joka jatkuu pitkin päivää eri tilaisuuksissa. Pääsanoma on aina sama:

-    Te olette Venäjän tulevaisuus... Teillä on mahdollisuus vaikka mihin... Te voitte voittaa itsenne ja kaikki muut.

Ja kun yleisö on saatu heräämään, on aamujumpan vuoro. 18-30 -vuotiaista leiriläisistä koostuva joukko nostaa käsiään kuuliaisesti ohjeiden mukaan - ja hetki tallentuu kameralle suorastaan pelottavana kuvana.

Putin-nuoria verrataan lännessä usein Hitler-Jugendiin, joka totteli johtajaansa käsi ojossa.

Seligerin aamujumpasta syntyi samantyyppisiä kuvia, ja se lienee osittain ollut myös leirin lavastajien toive.          

Tänä kesänä Seligerin leirin käy läpi yhteensä 25 000 venäläisnuorta.

Leirin tärkein osio alkaa tänään, sillä loppuaika on omistettu "johtajuudelle". Reilun viikon ajan leirillä koulutetaan Kremlin valikoimaa nuorisoeliittiä, josta saattaa kasvaa jopa maan uusi johtaja.

Seligeri-leirin järjestelyistä osittain vastaavan Nashi-järjestön nettisivuja koristaa Putinin ja Medvedevin kuvien lisäksi houkutteleva kysymys:

- Oletko sinä kolmas?”

Hääonnen siunaa Putin

Kuin sadusta - tai pikemminkin kuin suoraan nykyvenäläisen propagandan oppikirjasta. Sellainen on Julija ja Emil Abdurahimovin rakkaustarina.

Pariskunta tutustui toisiinsa kaksi vuotta sitten Seligerin leirillä, jossa kasvatetaan ja koulutetaan niin kutsuttujen Putin-nuorten eliittiä.

Kumpikin kuuluu kiivaaseen venäläismieliseen Nashi-järjestöön, joka tuli aikanaan tunnetuksi muun muassa piirittämällä aggressiivisesti Viron Moskovan-lähetystöä pronssisoturipatsaasta syntyneen kiistan aikana.Kaiken lisäksi Julija ja Emil ovat komissaareja, joiksi Nashit (suom. Meikäläiset) kutsuvat omaa ylintä johtajistoaan.

Joten mikä onkaan sen luonnollisempaa kuin että pariskunta menee naimisiin nimenomaan Putin-nuorten leirillä ja juhlii liittoaan Vladimir Putinin kuvien katveessa.

Naimisiin meno ja lasten saanti on yksi osa Putin-nuorten propagandaa, jolla yritetään antaa esimerkkiä myös muille Venäjän nuorille. Tavoitteena on kääntää syntyvyys taas nousuun Venäjällä. Tänä kesänä Seligerin leirillä yhteensä 22 pariskuntaa päätti sitoutua tähän tavoitteeseen solmimalla avioliiton leirin aikana.

Ehdottoman isänmaanrakkauden lisäksi nuorille opetetaan Seligerin leirillä myös kuria ja raittiutta. Jos joku jää kiinni omien viinojen tuonnista alueelle, seurauksena on välitön kotiinlähtö.

Tänä kesänä Seligerin leirillä on vieraillut jo presidentti Dmitri Medvedev, mutta leirin johtajuus-osion loppuhuipennukseen odotetaan itseään Putinia.

Leirin nuorten käyttäytymistä katsellessa käy hyvin selväksi, että juuri Putin on heille yhä ykkönen, vaikka itse asiassa tänä vuonna leirillä näkyy lukumääräisesti hieman enemmän Medvedevin kuvia. Kukaan ei kuitenkaan näytä kuvauttavan itseään Medvedevin kuvan edessä, vaan sen kunnian saa aina Putin.

Kreml on upottanut Seligerin leiriin tänä kesänä liki 5 miljoonaa euroa, joista osa on tullut venäläisiltä yrityksiltä.

Kaikesta päätellen konsepti on havaittu kuitenkin tehokkaaksi ja siihen uhrattujen rahojen arvoiseksi, sillä parhaillaan leirijärjestelmää laajennetaan myös Etelä-Venäjälle ja Kaukasiaan.

-    Haluamme osoittaa myös Kaukasian nuorille, että heistä pidetään huolta, kertoi leirin lehdistösihteeri Anna Birjukova.

Joku voisi muotoilla tavoitteen toisinkin. Kreml haluaa otteen myös Kaukasian nuorista, jotta siellä ei pääsisi syntymään oranssin vallankumouksen tapaista oppositioliikehdintää.                                                                                                                     

Putin-nuoret aikovat laajentua Suomeen

Putin-nuorten kiivaimpaan haaraan kuuluva Nashi-järjestö havittelee otetta nyt myös Suomessa asuvista venäläisnuorista.

Ajatuksena on perustaa Suomeen jonkinlainen Putin-nuorten rinnakkaisjärjestö.

Hanketta ovat ideoineet Nashi-komissaari Marjana Skvortsova ja suomalainen oikeussosiologian dosentti Johan Bäckman.

-    Aiomme kuvata muun muassa muutamia videoita, jotka suunnataan Suomessa asuville venäläisille nuorille. Videoilla kehotamme heitä olemaan ylpeitä venäläisyydestään eikä peittelemään sitä, Bäckman kertoi Seligerin leirillä.

Bäckman näkee ongelmaksi sen, että monet Suomessa olevista venäläisnuorista yrittävät kaikin tavoin sulautua suomalaisväestöön.

- He jopa vaihtavat nimensä suomalaisempaan asuun, jotta heitä ei pidettäisi venäläisinä.

Bäckman on yksi Putin-nuorten leirin kunniavieraista. Hän pitää ensi maanantaina leirillä vip-luennon, jonka aiheena on mm. kansainvälinen informaatiosodankäynti.

Johan Bäckman

Bäckman on tullut tunnetuksi kiivaana venäläisten puolustajana muun muassa Suomen ja Venäjän välisissä lapsi- ja mummokiistoissa. Hän on myös tuonut Venäjällä julkisuuteen lukuisia Suomessa asuvia venäläisäitejä, jotka ovat kertoneet maan tiedotusvälineissä vuolaasti omaa versiotaan Suomessa meneillään olevista "venäläisvainoista".

Suomen venäläisnuorten houkuttelussa Bäckman ei ole ollut vielä kovin menestyksekäs.

- Ongelmana on se, että he eivät halua jostain syystä olla missään mukana. Mutta me yritämme aktivoida heitä ja mietimme siihen nyt uusia keinoja, Bäckman kertoi.

Suomessa asuu tällä hetkellä joidenkin arvioiden mukaan jopa 50 000 venäläistä.

Kommentti: Venäläistä kierrätystä

Mikään ei ole Venäjällä sitä, miltä se aluksi näyttää.

Tämä jäi päällimmäiseksi opetukseksi Seligerin leiristä, ja vanhan periaatteen muistamisessa auttoivat venäläiset jätekuskit.

Ensivaikutelmien perusteella mietin aluksi, että Seligerin leiri saattaa sittenkin olla vain harmiton koulutustilaisuus Venäjän lahjakkaimmille nuorille. Totta kai nuorille pitää opettaa isänmaanrakkautta ja osoittaa, että valtio arvostaa heidän panostaan.

Seligerillä nuoret verkostoituvat sekä keskenään että solmivat suhteita maansa liike-elämään ja politiikan eliittiin. Monelle leiri voi siis olla todellinen ponnahduslauta menestykseen.

Leirillä ollessa avoin henkilönpalvonta alkoi kuitenkin ahdistaa.

Minnekään ei voinut mennä ilman, että menoa seurasi lempeästi hymyilevä Putin tai suklaasilmäinen Medvedev.

Toistaiseksi tätä joukkoa komennetaan kaiuttimista vain aamujumppaan, mutta tottelevatko he empimättä myös silloin, jos Kremlillä on heille varattuna muunkinlaisia liikkeellepanoja?

Ulkomaailmaan palattuani mielessäni pyöri päällimmäisenä tunne siitä, ettei minulle sittenkään kerrottu kaikkea enkä minä nähnyt kaikkea.

Yhtenä silmien aukaisijana toimivat jätekuskit.

Olin ehtinyt jo ihastella monelle, miten hienoa on, että Seligerin leirillä venäläisille opetetaan vihdoin jätteidenkeruun ja kierrätyksen tärkeyttä.                                                                                                                                                      

Leirille oli rakennettu keräilypisteitä, joissa oli jokaiselle jätteelle omat laatikkonsa: ruokajätteet, metalli, paperi, muovi...

Kunnes satuin vahingossa paikalle, kun jätekuskit tyhjensivät laatikoita.

He lappoivat tyynesti kaikki jätteet jokaisesta laatikosta yhden ja saman jäteauton kitaan.

Niinpä tietenkin! Koko kierrätys oli pelkkää silmänlumetta, sillä eihän Venäjällä ole vielä minkäänlaista jätteiden jälleenkäsittelyjärjestelmää.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?