”Troikka on mennyttä” - vasemmistolainen Syriza juhlii vaalivoittoa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Troikka on mennyttä” - vasemmistolainen Syriza juhlii vaalivoittoa

Nyt kun ääniä on laskettu liki 99,8 prosenttia, vasemmistolainen Syriza on varmistanut 149 paikkaa Kreikan parlamentissa.

26.1.2015 8:20

Toiseksi suurin puolue on konservatiivinen Uusi demokratia 76 paikalla.

Kolmanneksi suurimmat puolueet ovat äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto ja keskustavasemmistolainen To Potami (Joki) 17 paikalla ja ennusteiden mukaisella, noin kuuden prosentin äänisaaliilla.

Kreikkalainen sanomalehti Kathimereni kuitenkin nostaa esiin pienen epäilyksen siitä, onnistuuko Syriza muodostamaan hallituksen ongelmitta. Puolue kuitenkin jäi kahta paikkaa vaille enemmistöstä. Tämän viikon ensimmäinen tehtävä Syrizalla on muodostaa hallitus ja jos se epäonnistuu siinä, vastuu siirtyy toiseksi suurimmalle puolueelle eli Uudelle demokratialle.

Muilla puolueilla ei kuitenkaan ole riittävästi paikkoja enemmistöön ja täten se tarkoittaisi sitä, että jos Syriza epäonnistuu hallitusneuvotteluissa, tarvitaan uuden vaalit.

Näin kävi Kreikassa viimeksi vuonna 2012, jolloin Syriza nousi uusissa vaaleissa maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Oli miten oli, Syriza on silti vaalien kirkas voittaja. Se kuitenkin sai peräti 36,3 prosenttia äänistä.

Syrizan 41-vuotias karismaattinen Alexis Tsipras – jota Kreikan entinen valtiovarainministeri kutsui ”kommunistiseksi Harry Potteriksi” J.K. Rowlingin luoman velhopojan mukaan – saarnasi voittopuheessaan Euroopan vanhoja voimia haudan lepoon:

– Troikka on nyt mennyttä, Tsipras sanoi viitaten EU:n, Euroopan Keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston muodostamaan kolmikkoon.

– Tänään oligarkkien, eliitin ja salailun Kreikka tuhoutui. Tänään voitti se Kreikka, joka taistelee ja toivoo.

Vaalivoittoa voidaan pitää historiallisena – eikä vähiten siksi, että kahden puolueen neljä vuosikymmentä kestänyt hallinto päättyi.

Syrizan työ on kuitenkin vasta alkamassa: vuodesta 2010 lähtien Kreikan bruttokansantuote on pienentynyt liki neljänneksellä ja kansasta puolet elää köyhyysrajan alapuolella.

Muut lähteet: New Statesman, The Independent, Economist

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?