Maajussit olivatkin vakoojia – natsi-Saksan Luftwaffella oli kiitoratoja valmiina Britanniassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maajussit olivatkin vakoojia – natsi-Saksan Luftwaffella oli kiitoratoja valmiina Britanniassa

Hollantilaisina maanviljelijöinä esiintyneet Hitlerin vakoojat olivat vuosien ajan rakentaneet Luftwaffen koneille kiitoratoja ja huoltorakennuksia.

Natsi-Saksan Luftwaffen Dornier DO-17 -pommikoneet kylvivät tuhoa Britannian taistelussa.

25.1.2015 15:17

Asia paljastui vasta nyt aivan sattumalta, kun sotiin erikoistunut English Heritage -organisaation asiantuntija löysi salatun asiakirjan Lontoon Kewissä sijaitsevasta Britannian kansallisarkistosta.

– Olin täysin hämmästyksissäni. Tästä ei ole ollut mitään lehdissä tai kirjoitetussa historiassa, tutkija Roger Thomas kertoi brittiläiselle Express-lehdelle.

Nyt löydetyssä asiakirjassa kerrottiin Britannian Norfolkissa tehdyistä pidätyksistä, joissa eräänä yönä vuonna 1940 poliisi otti kiinni useita maanviljelijöitä, jotka olivat toimineet Britanniassa natsien vakoojina.

Maatiloja oli yhteensä kymmenen: yhdeksän Norfolkissa ja yksi Wokingissa. Ne kuuluivat hollantilaisomistuksessa olevalle East Anglian Real Property -yhtiölle, jonka Britannian salainen palvelu MI5 oli todennut epäilyttäväksi.

Salaisten lentokenttien jäljille päästiin, kun Britannian Kuninkaalliset ilmavoimat alkoi kartoittaa uusia paikkoja kiitoradoille. Ilmavoimat teki havainnon, että jokaisen kentäksi soveltuvan pellon lähellä oli kaksi tai kolme korkeaa punakattoista latoa. Samalla havaittiin, että pelloilla ei kasvatettu maissia kuten viereisillä maatilkuilla. Maissi kun kasvaa korkeaksi, joten sellaiselle pellolle laskeutuminen olisi ollut vaikeampaa.

Kiitoradat oli rakennettu vuosien 1936–1940 välillä. Pinta-alaltaan ne vastasivat noin sataa jalkapallokenttää. Korkeiden ja punakattoisten latojen oli määrä toimia sekä merkkeinä yläilmoihin että Luftwaffen koneiden halleina.

Taistelu Britanniasta eli Britannian ilmasota käytiin toisessa maailmansodassa natsi-Saksaa vastaan 10.7.–31.10.1940. Saksa yritti ottaa ilmaherruuden Britannian ilmatilasta ja siten valmistella maihinnousua. Syyskuussa taistelu kääntyi brittien eduksi ja natsit alkoivat haudata ajatusta saarivaltakunnan valtaamisesta. Tästä syystä taistelun virallinen muistopäivä on 15. syyskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?