Arhinmäki matkalla varmana voitosta Syriza-puolueen juhliin: ”Koko Euroopan talouspolitiikka uusiksi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arhinmäki matkalla varmana voitosta Syriza-puolueen juhliin: ”Koko Euroopan talouspolitiikka uusiksi”

”Kysymys ei ole siitä, voittaako Syriza vaalit, vaan siitä, että kuinka isolla marginaalilla”, Arhinmäki totesi matkalla Kreikan-koneeseen.

25.1.2015 11:42

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on parhaillaan matkalla Kreikkaan, jossa hän osallistuu sunnuntai-iltana vasemmistolaisen Syriza-puolueen vaalivalvojaisiin.

Arhinmäen mukaan tulos on jo varma. Syriza-puolue tulee hänen mukaansa voittamaan vaalit selkeästi.

– Kysymys ei ole siitä, voittaako Syriza vaalit, vaan siitä, että kuinka isolla marginaalilla, Arhinmäki totesi puhelimitse IS:lle Helsinki-Vantaan lentokentältä, jossa hän oli juuri astumassa Kreikan-koneeseen.

Arhinmäki tulee takaisin Suomeen huomenna. Kreikkaan matkustaa täksi illaksi Arhinmäen mukaan iso määrä vasemmistojohtajia ympäri Eurooppaa.

Arhinmäki oli viime viikonloppuna Kreikassa tukemassa Syrizan kampanjointia. Hän osallistui kampanjointiin yhdessä Syriza-puolueen johtajan Aleksis Tsiprasin kanssa.

Kreikan-reissultaan Arhinmäki julkaisi Twitterissä kuvan, jossa hän halailee Tsiprasin kanssa.

Miten näin iloinen kaveri vasemmalla voi olla Euroopan oikeiston mielestä niin pelottava? #Syriza #Vasemmisto pic.twitter.com/kwe02s2Udh— Paavo Arhinmäki (@paavoarhinmaki) January 19, 2015

Tsipras on vaatinut, että Kreikan velkoja leikataan kolmanneksen verran, mikä toisi Suomelle kahden miljardin euron luottotappiot. Halailukuva Kreikan velkojen leikkaajan kanssa kirvoitti suomalaisilta kriittisiä kommentteja Arhinmäelle sekä Twitterissä että Ilta-Sanomien sivuilla.

Arhinmäki ei kuitenkaan horju valitsemaltaan tieltä, vaan vaatii edelleen, että Kreikan velkoja joko leikataan tai järjestellään uudelleen.

– Sanoin jo 1,5 vuotta sitten, että Kreikan velkataso on niin korkea, että olisi järkevää leikata sitä, Arhinmäki toteaa.

Kreikan valtiolla on lainaa 177 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Arhinmäen mukaan Kreikka ei tule selviämään tästä velkataakasta.

– Joko velkatasoa tulisi leikata, tai sitten tehdä velkajärjestely niin että korkoja ei makseta ja laina-aikoja pidennetään merkittävästi, Arhinmäki vaatii.

– Jos annetaan Kreikalle mahdollisuus nousta, niin se on parempi suomalaisten veronmaksajienkin kannalta. Että ainakin osan veloista Kreikka pystyy maksamaan takaisin.

Arhinmäki kritisoi Suomen Kreikka-keskustelua

Paavo Arhinmäki kritisoi Suomessa käytävää keskustelua Kreikasta. Hän muistuttaa, että Syriza on laatinut pitkään ja huolellisesti talouspoliittista ohjelmaansa. Siinä lähdetään siitä että korruptio saadaan kuriin, liikaan byrokratiaan puututaan ja ennen kaikkea verotusjärjestelmä laitetaan kuntoon, jotta Kreikan valtio saisi lisää verotuloja.

Arhinmäki muistuttaa, että Kreikan taloutta valvovan ns. troikan eli EU:n, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Euroopan keskuspankin EKP:n edustajat ovat erityisesti kritisoineet Kreikkaa siitä että maa ei ole saanut verojärjestelmäänsä kuntoon.

– Nyt pienet ja keskituloiset ovat joutuneet maksamaan kriisin laskun. Kreikassa on paljon paikallisia oligarkkeja, jotka eivät edelleenkään joudu maksamaan käytännössä ollenkaan veroja, Arhinmäki toteaa.

Syriza-puolueen tavoite on myös käsitellä uudelleen oligarkkien omistamien yhtiöiden ja Kreikan valtion väliset epäilyttävät sopimukset. Pyrkimykset oligarkkien veronkierron sekä korruption kitkemiseksi ovat saaneet kiitosta eri puolilla Eurooppaa.

Arvostettu brittiläinen talouslehti Financial Times kirjoitti äskettäin, kuinka Syriza-puolue on muuttanut Kreikan oligarkit poliittisesta tabu-aiheesta osaksi talouspoliittista keskustelua.

– Tämä on semmoinen keskustelu, jota Suomessa ei ole käyty. Suomessa keskitytään lainoihin ja mahdolliseen lainojen leikkaamiseen tai lainojen uudelleenjärjestelyyn, Arhinmäki kritisoi.

Kreikka muuttaa koko Euroopan talouspolitiikan?

Suomessa joudutaan leikkaamaan kaikesta. Ajatus siitä, että Kreikalta ei vaadittaisi enää lisäleikkauksia ja maalle annetaan osa veloista anteeksi, ärsyttääkin monia.

Vasemmistoliitto on kuitenkin rohkeasti vaatimassa valtiontalouden leikkausten lopettamista niin Kreikassa kuin muualla Euroopassa.

– Jos katsoo talouspolitiikkaa, mitä Euroopassa on harrastettu viimeiset seitsemän vuotta eli on leikattu. Niin velkasuhde mailla on kohonnut, työllisyys heikentynyt ja talouskasvua ei ole ollut, Arhinmäki vastaa.

– Pitää tehdä muutos koko talouspolitiikassa. Ei vain Kreikassa vaan Euroopassa. Kreikka voi olla mahdollisuus siihen, että talouspolitiikan suuntaa muutetaan laajemminkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?