Ruotsalaislehti: Sukellusveneitä saattoi lokakuussa olla Ruotsin vesillä jopa neljä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalaislehti: Sukellusveneitä saattoi lokakuussa olla Ruotsin vesillä jopa neljä

Sukellusvenehavaintoja tehtiin lokakuussa Ruotsin edustalla enemmän kuin tähän mennessä on kerrottu.

Ruotsin puolustusvoimat julkisti 19. lokakuuta tämän Tukholman saaristosta otetun kuvan, jossa näkyy pintaan noussut sukellusveneeltä vahvasti vaikuttava esine.­

24.1.2015 11:35

Ruotsin viimesyksyinen sukellusvenejahti puhuttaa edelleen. Loulta maan puolustusvoimat kertoi saaneensa todisteita yhdestä Ruotsin aluevesillä vierailleesta minisukellusveneestä. Äskettäin Dagens Nyheter kertoi, että vain muutama kilometri Tukholmasta oli nähty ehkä toisenkin sukellusveneen torni viime syksynä. Armeija vahvisti havainnon uutistoimisto TT:lle.

Kyseinen havainto tehtiin lokakuun lopussa, kahdeksan päivää sen jälkeen kun suuri sukellusvenejahti oli päättynyt ulompana Tukholman saaristossa

Nyt kertoo havaintoja tehdyn Ruotsin vesillä viime syksynä jopa kolme tai neljä. Lehden lähteen mukaan kaikki havainnot tapahtuivat lokakuussa.

– Uskoimme, että yksi sukellusvene saattoi liikkua useammassakin eri suunnassa, mutta totta kai niitä on saattanut olla myös useampia, kommentoi lokakuista suuroperaatiota johtanut kontra-amiraali Anders Grenstad kommentoi DI:lle.

Lehden toimittaja kysyi Grenstadilta, eikö Ruotsin puolustusvoimat nähnyt aiemmin aiheelliseksi kertoa, että sukellusvenehavainnoissa saattoi olla kyse useammista kuin yhdestä sukellusveneestä.

– Ei, koska emme me tiedä oikeasti kuinka monta niitä on ollut. Todellisen lukumäärän tietää vain se komentaja, joka ne on meidän vesillemme lähettänyt.

Ruotsin puolustusvoimat on kuitenkin ilmoittanut omien aiempien alueloukkauspäätelmiensä tukeutuvan neljään eri havaintoon. Ne ovat peräisin lokakuun puolivälistä.

Niistä tärkein on armeijan omien laitteiden havainto. Sen lisäksi Ornössä yksityishenkilö sai valokuvattua jonkinlaisen sukellusveneeltä vaikuttavan laitteen nousevan pintaan. Myös meren pohjasta on löytynyt jonkinlaisen minisukellusveneeltä vaikuttavan laitteen jälkiä ja sen lisäksi eräs toinen luotettavalta vaikuttava yksityishenkilö on nähnyt sukellusveneeltä vaikuttavan laitteen meressä.

Grenstad ei kuitenkaan kommentoi DI:lle, viittaavatko edellä luetellut todisteet yhteen sukellusveneeseen vai voitaisiinko niistä päätellä sukellusveneitä olleen useampia.

– Siitä en voi sanoa mitään.

Lehden tietojen mukaan nyt uusina näyttäytyvät sukellusvenehavainnot tehtiin samoilla seuduilla Kanholmsfjärdenissä, mistä sukellusvenejahti alkoi lokakuussa, ja Lidingövallenissa Tukholmaan vievältä laivaväylältä.

Kontra-amiraali Grenstad ei kommentoinut vieraan vallan vierailun mahdollisuutta Dagens Industrille, mutta hänen mukaansa puolustusvoimat tarkkailee saariston tapahtumia ja analysoi saamiaan tietoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?