Ajaako tämä tilanne Venäjän todelliseen kriisiin? - Professori: ”Putinin harkittava pääministerin vaihtamista” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ajaako tämä tilanne Venäjän todelliseen kriisiin? - Professori: ”Putinin harkittava pääministerin vaihtamista”

Toisin kuin Venäjä antaa ymmärtää, lännen asettamat sanktiot purevat jo Venäjällä - ja lujaa. Ruoan hinta on noussut ja joitakin elintarvikkeita on vaikeaa, ellei mahdotonta saada.

Moskovassa on järjestetty ruoka-apua kodittomille.­

24.1.2015 8:32

Pietarilaisen Diksi-kaupan myyjä Vera kertoo, että ruoan hinnat ovat alkaneet nousta vauhdilla vasta uudenvuoden jälkeen.

– Ennen uutta vuotta ruoka kallistui vain vähän, noin 3–5 ruplalla. Jos nyt vertaa uuteen vuoteen, hinnat ovat nousseet tuoteryhmästä riippuen noin 20-30 prosentilla. Se on suuri ero.

Monien tuotteiden hinnat ovat nousussa Venäjällä.­

Veran mukaan erityisesti lihatuotteet ja maito ovat kallistuneet erityisen paljon, myös hedelmät ja vihannekset.

–  Suolakurkutkin olivat ennen uuttavuotta 20 prosenttia halvempia. Asiakkaat ostavat juuri niitä Olivia- ja Stolitšnyj-salaatteihin. Uudenvuoden juhlapöydän tuotteet nousivat mielestäni keinotekoisesti.

Venäjän Kiina-bluffi

Venäjä-kaupan professori Kari Liuhto Turun yliopistosta sanoo lännen asettamien tuontiboikottien ja sanktioiden purevan Venäjällä nyt pahemmin kuin Venäjä itse tahtoo myöntää.

Vaikka Venäjä on aiemmin uhonnut pystyvänsä korvaamaan länsimaiset tuotteet kiinalaisilla, on se Liuhdon mukaan puhdasta bluffia.

–  Jos Venäjän tulliin ja sen tilastoihin voi luottaa, niin Venäjän vienti Kiinaan on kasvanut kaksi prosenttia, mutta tuonti Kiinasta on tippunut kahdella prosentilla. He eivät ole pystyneet korvaamaan mitään.

Ja koska markkinavoimat ovat markkinavoimia Venäjälläkin, kilpailun puuttuessa venäläiset ruoantuottajat ovat alkaneet hinata omia hintojaan ylöspäin.

–  Länsi vei Venäjälle paljon ruokatuotteita, näkyyhän se vääjäämättä. Ehkä selvin ero on laktoosittomien tuotteiden puuttuminen, sillä Venäjällä itsellään ei ole varaa valmistaa niitä.

Niukkuutta joulupöydissä

Ruokapöytien antimien niukkuus - muun taloudellisen kurimuksen ohessa - alkaa Liuhdon mukaan näkyä ennen pitkää kansan tyytymättömyytenä Venäjän nykyhallintoon. Venäjän keskiluokka on kuitenkin tottunut pitämään eurooppalaisia tuotteita peruselintarvikkeina.

–  Venäjällä naureskellaan monille uusille tuotteille, kuten Valko-Venäjällä tehdylle ”italialaiselle” parmesaanille. Lukemani perusteella joulun alla alkoi kuitenkin olla pulaa jo perusruokatarvikkeista, ja esimerkiksi tattarin puuttuminen juhlapöydästä on jo iso asia, etenkin alemmalle keskiluokalle.

Tattari on erittäin suosittua Venäjällä.­

Venäjän nykyhallinnon kannatus perustuu muun muassa vakauteen ja kasvavaan vaurauteen. Liuhdon mukaan kannatusta pitää yllä myös vahvasti valtion kontrolloima televisio ja se, ettei Venäjän nykyhallinnolle ole tarjolla kovinkaan hyviä vaihtoehtoja oppositiossa.

– Myös kriisien aikana kannatus on noussut. Tilanteet, joissa Venäjä on näyttänyt voimaa, on ruokkinut ylemmyydentunnetta.

Vaihtaako Putin hallituksen?

Nyt Venäjän bruttokansantuotteen pelätään laskevan vuonna 2015 jopa viidellä prosentilla, ja jopa presidentti Vladimir Putin on tunnustanut, että maan talous supistuu 2–3 vuoden ajan.

–  Yllättävin ulostulo oli kuitenkin se, kun itse öljy-yhtiö Lukoilin pääjohtaja Vagit Alekperov lausui, että öljyn barrelihinta voi laskea jopa 25 dollariin (nyt noin 45 dollaria). Silloin rupla syöksyisi todella vahvasti.

– Veikkaukseni on ollut jo pitkään, että nykyhallinnon luonnollinen kannatus murenee. Venäjän johdon on etsittävä keinoja, millä sitä kompensoidaan.

Venäjä on alkanut muun muassa puhua talouden kriisiohjelmasta, jossa pankkeja pääomitettaisiin 18 miljardilla eurolla.

–  Se ei välttämättä ole riittävä signaali. Nykyhallinnon kannatuksen alkaessa tutista Putinin on varmasti harkittava hallituksen ja eritoten pääministeri Dmitri Medvedevin vaihtamista, Liuhto pohtii.

Päätyykö Putin erottamaan pääministerinsä?­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?