Hyvinvointi-Suomi lytätään amerikkalaislehdessä: ”Masennuslääkkeitä, kirvessurmia ja työttömyyttä”

Julkaistu:

Kirjoitus
Tanskassa asuva brittitoimittaja halusi mielipidekirjoituksessaan oikoa amerikkalaisten liian ruusuista kuvaa pohjoisista hyvinvointivaltioista.
Suomea ja muita Pohjoismaita pidetään Yhdysvalloissa ja Britanniassa malliesimerkkeinä hyvinvointiyhteiskunnista. Merten takana ihaillaan muun muassa suomalaisen koulujärjestelmän menestyskulkua, puhdasta luontoa ja äitiys- ja vanhempainvapaan kaltaisia hyviä sosiaalietuuksia.

Brittitoimittaja Michael Boothin mukaan hänen kotimaataan ja Yhdysvaltoja vaivaakin krooninen ”Skandimania”, jossa Pohjoismaita ihaillaan varauksetta – totuudesta välittämättä.

Tanskassa asuva Booth halusi omalta osaltaan purkaa ”Skandimaniaa” ja kirjoitti amerikkalaiseen laatulehteen Washington Postiin toisenlaisesta pohjoismaisesta elämästä. Mielipidekirjoituksessa Suomikin saa osansa, vaikka kuuluukin virallisesti Fennoskandiaan eikä varsinaiseen Skandinaviaan. Suomi esitellään Washington Postin lukijoille muun muassa kirvessurmien, korkeiden verojen, alkoholin ja masennuslääkkeiden maana.

Booth kaivaa esiin Suomen taloudellisen ahdingon, johon on vaikuttanut hänen mukaansa etenkin amerikkalaisyritys Apple, jonka iPhone rökitti suomalaisten suurimman menestystarinan, Nokian. Matkapuhelinyritys Nokia nosti lama-Suomen ahdingosta, mutta 2010-luvulle tultaessa muiden yritysten älypuhelimet jyräsivät sen ohi markkinoilla.


– Pääministeri Alexander Stubb äskettäin syytti Applea maan taloudellisista huolista: iPad tappoi Suomen paperiteollisuuden samaan aikaan, kun iPhone tuhosi Nokian, hän itki, kirjoitti Booth.

Venäjän-kauppa ahdingossa

Suomen toinen merkittävä tulonlähde on ollut Venäjän-kauppa. Sekin joutui ahdinkoon, kun Venäjä nappasi ensin Krimin niemimaan ja alkoi sitten mellastaa Itä-Ukrainassa. Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen asettamat Venäjä-pakotteet söivät Suomelta merkittävästi vientituloja.


Suomella on myös omat luurankonsa kaapissa, joista Boothin mielestä ei puhuta tarpeeksi.

– Suomella on oma joukkonsa demoneja ja tabuja, joiden kanssa se taistelee, lähtien alkoholilla lotraamisesta (alkoholi on työikäisten yleisin kuolinsyy) läntisen Euroopan korkeimpiin henkirikoslukemiin. Juuri äskettäin Oulussa tapahtui erityisen inhottava kirveellä tehty kaksoismurha, Booth kirjoitti.

Pohjoismainen verotus pelottaa

Hän löytää selityksen sillekin, miksi Pohjoismaissa ihmiset kuitenkin tutkimuksissa kertovat olevansa elämäänsä tyytyväisiä.


– Näissä maissa käytetään myös suhteellisesti eniten masennuslääkkeitä koko maailmassa ja, vaikka nämä maat ylpeilevätkin tasa-arvoisilla yhteiskunnillaan, niissä naisiin kohdistuva väkivalta on yleisempää kuin muualla maailmassa, Booth kirjoitti.

Hän myös epäili kovin monen amerikkalaisen suhtautuvan positiivisesti siitä kuinka kansalaiset Pohjoismaissa osallistuvat hyvinvointiyhteiskunnan kustannuksiin.

– Luulen, että vain harva amerikkalainen todella ihastuisi skandinaaviseen yhteiskuntamalliin. Jo korkea verotus yksistään olisi riittävä pelote.

Työttömyysprosentti suurempi kuin Yhdysvalloissa

Hän mainitsee myös esimerkiksi Suomen työttömyysprosentin 8,9, joka on suurempi kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen 5,6 prosenttia. Brittitoimittajalta tosin jää huomioimatta esimerkiksi se, että Suomessa työttömäksi jäävä saa työttömyyskorvausta ja usein myös ansiosidonnaista päivärahaa.

– Pohjoismaalainen yhteisöllinen vaatimattomuus, saavutuksista ja omasta kunnianhimosta vaikeneminen olisivat nekin amerikkalaisille vaikeita omaksua, luulen, kirjoitti Booth.


Sen hän sentään muistaa mainita, että Suomessa ja muissa Pohjoismaissa suurimmalla osalla kansalaisista on mahdollisuus edetä elämässä pitkällekin vaikka lähtökohdat olisivat taloudellisesti heikot. Siitä huolimatta Booth käskee amerikkalaisia ja brittejä lopettamaan Pohjoismaiden ihannoinnin ikuisen hyvinvoinnin ja iloisen elämän ”Shangri-Lana” koska hänen mielestään kyseessä on harha.

– Sanotaan näin: en sanoisi, että pohjoismainen ihme on ohi – sitä ei koskaan ollutkaan.

Kirjoituksessa Suomen ja Tanskan lisäksi myös Ruotsi, Norja ja Islanti saavat osansa.

Mitä mieltä olet kirjoittajan pointeista? Osuivatko vai menivätkö ohi? Onko Suomi hieno vai hirveä maa elää? Kommentoi alla!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt