Lehti: Laajeneeko Isis seuraavaksi Libanoniin?

Julkaistu:

Terroristijärjestön varsinainen kohde on Libanonin Hizbollah, jonka se haluaisi kukistaa.
Terroristijärjestö Isis on Telegraphin mukaan viime aikoina värvännyt ja harjoituttanut taistelijoita Syyrian ja Libanonin välisen rajan tuntumassa. Lounais-Syyriassa sijaitseva Qalamounin alue on sotilaallisesti tärkeä Syyrialle, mutta se saattaisi pahimmassa tapauksessa toimia myös rajanylityspaikkana terroristeille.

Lehden mukaan useat syyrialaiset kapinallisjoukot ovat viime kuukausina luopuneet alueella taistelusta Isistä vastaan ja jonkinlainen osa niiden taistelijoista on jopa liittynyt terroristijärjestöön. Isiksen iskuhaluja Libanonin puolelle saattaa lisätä se, että libanonilainen Hizbollah on jo neljättä vuotta kestäneen Syyrian sisällissodan aikana asettunut enemmän tai vähemmän tukemaan presidentiti Bashar al-Assadin hallintoa. Se taas tekee Hizbollahista Isiksen vihollisen.

Isiksen musta lippu liehui jo aivan rajan lähimaastossa Telegraphin toimittajan vieraillessa Libanonin puolella rajakaupunki Arsalissa viime viikolla. Libanonin turvallisuuspalvelun johtajan Abbas Ibrahimin mukaan jopa 700 ennen muihin kapinallisryhmiin kuulunutta taistelijaa on saattanut siirtyä Libanonista Isiksen riveihin.

Huhujen mukaan terroristijärjestöä johtava, itsensä kalifiksi julistanut Abu Bakr al-Baghdadi ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole vielä kiinnostunut komentamaan joukkojaan Libanoniin. Telegraphin haastattelema, jihadistiryhmää tuntevan lähteen mukaan Isis on jo suunnitellut iskuja rajan tuntumassa sijaitseviin kyliin, joissa Hizbollahin tiedetään saavan kannatusta.

Hizbollahin kanssa taistelemista suunnittelee Telegraphin mukaan myös al-Nusran rintama, joka on syyrialainen al-Qaidan sivuhaara.

– Yksi suunnitelma on tehdä mittava isku Syyrian Qalamounissa. Toinen on hyökätä Libanoniin Hermeliin ja Bekaahan. Tosin emiirimme, sheikki Abu Malik vastustaa jälkimmäistä vaihtoehtoa, kertoi lähde al-Nusrasta Telegraphille.

Al-Nusra ei hänen mukaansa halua levittää Hizbollahin vastaista taisteluaan yli rajojen.

Bekaanlaaksossa sijaitsee yksi Libanonin suurimmista epävirallisista pakolaisleireistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt