Skandaali Britanniassa: Saint Helenan saarella lasten hyväksikäytöstä sai mitättömiä sakkoja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Skandaali Britanniassa: Saint Helenan saarella lasten hyväksikäytöstä sai mitättömiä sakkoja

Britannian ulkoministeriö ei puuttunut vuosikausiin Saint Helenan saarella tapahtuneisiin lasten hyväksikäyttötapauksiin, vaikka saaren terveys- ja sosiaalipalvelujen johtaja varoitti saaren viranomaisten olevan kykenemättömiä puuttumaan lasten hyväksikäyttöön, josta saatettiin langettaa vain 50 punnan sakkoja. Asiasta kertoi brittilehti The Telegraph.

19.1.2015 10:33

Britannian alaisuuteen kuuluvan Saint Helenan saaren entinen terveys- ja sosiaalipalvelujen johtaja Ivy Ellick varoitti The Telegraph -lehden mukaan jo vuonna 2002 Britannian ulkoministeriötä lasten hyväksikäytöstä saarella. Riippumaton tutkimus hyväksikäyttötapauksista käynnistettiin vasta 12 vuotta myöhemmin.

Ellickin esittämän varoituksen ja riippumattoman tutkimuksen käynnistämisen välisenä aikana vain 4 500 asukkaan Saint Helenalla ainakin 20 lasta on joutunut hyväksikäytön kohteeksi.

Tämän ajanjakson aikana Britannian ulkoministeriö vakuutti toistuvasti YK:lle, ettei ollut mitään todisteita lasten hyväksikäytöstä saarella, jossa seitsemän yhdestätoista vangista on pedofiileja. Saarelle rakennetaan uutta vankilaa, johon kyetään sijoittamaan joka viideskymmenes saaren kahdesta tuhannesta miesasukkaista.

Britannian hallitus nimesi viime vuonna Sasha Wassin, Queens Council -arvonimen saaneen arvostetun juristin johtamaan Saint Helenan pedofiilitapauksia koskevaa tutkimusta sen jälkeen, kun saarella työskennelleet brittiläiset sosiaalityöntekijät Claire Gannon ja Martin Warsama esittivät yksityiskohtaisia tietoja lasten hyväksikäytöstä ja saaren hallinnon sekä Britannian ulkoministeriön harjoittamasta peittelystä.

Paljastusten mukaan pedofiilien joukossa oli lastensuojelusta vastannut sosiaalijohtaja ja lasten turvakodin apulaisjohtaja, joka joutui oikeuden eteen vasta seitsemän vuotta sen jälkeen kun hän oli myöntänyt käyttäneensä lasta seksuaalisesti hyväkseen.

Suhtautuminen pedofiliatapauksiin on ollut saarella erittäin löyhää ja virallisen raportin mukaan pedofiilit ovat joissain tapauksissa selvinneet rikoksistaan 50 punnan (65 euroa) sakoilla.

Pedofiliatapauksista jo vuonna 2002 varoittanut Ivy Ellick totesi jo reilut 12 vuotta sitten, ettei Saint Helenalla ollut riittävästi riittävästi voimavaroja vastata YK:n asettamista lastensuojeluvelvoitteista.

Isossa-Britanniassa pätevyytensä saanut sosiaalityöntekijä nimitettiin kolmeksi vuodeksi kouluttamaan paikallista henkilökuntaa, jotka kuitenkin lähtivät saarelta heti pätevöidyttyään. Syynä tähän oli saaren alhainen palkkataso. Valtion työntekijät ansaitsevat jopa vain 6 500 euroa vuodessa.

– Saimme nostettua joitain syytteitä, mutta osa jutuista ei edennyt koskaan syytteiden asteelle, koska meillä ei ollut voimavaroja asianmukaisiin tutkimuksiin. Poliisit eivät olleet kyllin hyvin varustettuja, heillä ei ollut tarvittavia tutkimusvälineitä, Ellick kertoi The Telegraphille.

Saint Helenan pedofiliatapauksista ja niiden peittelystä paljastuksia tehneet Gannon ja Warsama ovat nostaneet kanteen Britannian ulkoministeriötä vastaan, koska he väittävät saaneensa potkut paljastustensa takia.

Saint Helenalle on äskettäin perustettu seksuaalirikollisten rekisteri, jossa on 27 miestä. Määrä on suhteellisesti kuusinkertainen Isoon-Britanniaan verrattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?