Al-Qaida vapautti avustustyöntekijät – maksoiko Italia panttivangeista miljoonien lunnasrahat? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Al-Qaida vapautti avustustyöntekijät – maksoiko Italia panttivangeista miljoonien lunnasrahat?

Syyriassa panttivangeiksi viime kesänä joutuneet kaksi naista pääsivät perjantaina kotiin.

Italialaisten avustustyöntekijöiden Vanessa Marzullon (kuvassa keskellä) ja Greta Ramellin (taka-alalla) monen kuukauden panttivankipiina päättyi vihdoin perjantaina, kun he pääsivät kotiin Syyriasta.­

16.1.2015 21:13

Kaksi italialaista avustustyöntekijää joutui viime kesänä al-Qaidaan liittyvän al-Nusran rintaman panttivangeiksi Syyriassa. Tänään perjantaina Greta Ramelli, 20, ja Vanessa Marzullo, 21, pääsivät viimein takaisin kotimaahansa. Riemu naisten kotiinpaluusta kuitenkin hieman vesittyi sen jälkeen, kun Guardianin turvallisuusalan lähteeksi nimittämä taho kertoi Italian todennäköisesti maksaneen naisista al-Nusran rintamalle mehevät lunnaat.

Dubaissa vaikuttavan Al Aanin mukaan lunnassumma oli peräti 16 miljoonan euron luokkaa. Guardian ei kuitenkaan saanut omaa vahvistusta tiedolle.

Euroopan maiden tiedetään suhtautuvan niiden kansalaisia panttivangeiksi ottaneiden terroristien lunnasrahavaatimuksiin myöntyvämmin kuin Yhdysvaltojen. Siitä syystä muun muassa Isis on ilmeisesti viime syksynä vapauttanut eurooppalaisia panttivankejaan ja päätyi mestaamaan vankeinaan olleista henkilöistä juuri amerikkalaisia. Virallisissa puheissa länsimaiden kanta on, että terroristien kanssa ei neuvotella eikä heille makseta rahaa panttivangeista.

Naiset Rooman läheisellä Ciampinon lentokentällä perjantaiaamuna vastaan ottaneen ulkoministeri Paolo Gentilonin mukaan puheet lunnasrahoista ovat ”perusteettomia huhuja”. Puhuessaan perjantaina parlamentille hän vielä alleviivasi Italian noudattavan kansainvälisiä sopimuksia.

– Mitä tulee lunnaisiin, haluan painottaa, että panttivankitilanteen ollessa kyseessä, Italia kunnioittaa kansainvälisiä ohjeita. Olemme lunnaiden maksamista vastaan ja taistelemme yhdessä muiden maiden kanssa ihmissieppausilmiötä vastaan, Gentiloni sanoi ja jatkoi:

– Mitä tulee italialaisiin panttivankeihin, ensisijainen päämäärämme on aina heidän henkensä ja fyysisen koskemattomuutensa suojeleminen.

Ramelli ja Marzullo päätyivät lentokentältä ensin terveystarkastukseen ja sittemmin Italian terrorisminvastaisen syyttäjän kuultavaksi. Heidän sieppauksestaan on aloitettu Italiassa rikostutkinta.

Gentilonin mukaan Ramellin ja Marzullon vapauttamisneuvottelut olivat hyvin vaikeat koska italialaisten piti olla Syyriassa tekemisissä niin monen eri ryhmittymän ja niiden alaryhmittymän kanssa. Aivan aluksi ei edes ollut selvää, kuka naiset oli siepannut. Ulkoministeri kertoi myös Guardianin mukaan, että naiset olivat lähteneet Syyriaan alun perin tekemättä matkastaan minkäänlaista selvitystä kotimaansa viranomaisille, jotka ”olisivat taivutelleet nämä luopumaan ajatuksesta”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?